Home & Cook Blog> Technologie> Průvodce výběrem domácího kávovaru
16.8.2022

Průvodce výběrem domácího kávovaru

Milujete chuť a vůni pravého italského espressa? Anebo si raději dopřejete sladké cappuccino s pěnou, ve které byste se mohli vznášet? Nechce se vám kvůli exkluzivnímu zážitku vyrážet neustále do kavárny a rádi byste si jej dopřáli i v pohodlí svého domova? Pak je načase poohlédnout se po nabídce kávovarů, které vám umožní připravit si vlastními silami svůj šálek kávy kdykoliv se vám zachce. Ať již milujete silnou černou kávu, anebo kávové nápoje s mlékem, ze široké nabídky trhu si ten svůj přístroj rozhodně vyberete. Stačí jen vědět, na co se při jeho výběru zaměřit a jaká kritéria zohlednit. A s tím vám rádi pomůžeme.

Obsah příručky:

  1. Trocha historie
  2. Z jakých typů kávovarů můžete vybírat v současné době?
  3. Překapávače na kávu
  4. Pákové kávovary
  5. Automatické kávovary
  6. Kávovary na kapsle
  7. Jaké druhy kávy a kávových nápojů si můžete doma připravit?
  8. Orientační množství jednotlivých ingrediencí u vybraných kávových nápojů
  9. Na které technické parametry se zaměřit při výběru automatického kávovaru?

Trocha historie

Ve století, na jehož počátku doznívala První průmyslová revoluce a lidskou sílu postupně nahrazovala pára, se zrodilo mnoho nového. Nekonečná síla páry ale nenašla své využití pouze v rozvodech parních kotlů lokomotiv či výrobních závodů. Na konci 19. století, kdy se životní tempo začalo postupně zrychlovat a nebyl čas čekat na to, až se během několika minut káva překape přes filtr, si začali i majitelé kaváren uvědomovat, že čas jsou peníze.

Parní kávovar z přelomu století

Při hledání způsobu, jak připravit kávu rychleji a možná dokonce i s lepší chutí, přišla ke slovu opět pára. První přístroj na parní extrakci kávy spatřil světlo světa ještě před rokem 1900 v Německu. Konkrétně šlo o zařízení, jež využívalo vodu a z ní vzniklou páru pro extrakci kávy. Patentováno bylo již roku 1878 vynálezcem Gustavem Kesselem.

Paralelně s ním ale v jiných zemích, především v Itálii, pracovali další vynálezci na podobných patentech ve stejné oblasti. Jedním z nich byl i Angelo Moriondo, který si nechal v roce 1884 v italském Turíně patentovat přístroj pro okamžitou výrobu kávy. Ten byl schopen řídit množství procházející páry a vody přes směs kávy, která byla takto extrahována. Oproti svým předchůdcům měl tento kávovar tu výhodu, že dokázal připravit menší množství espressa, tedy klidně jeden šálek. Ne několik najednou, jak bylo do té doby běžné.

Přesně na přelomu 19. a 20. století svůj první přístroj na přípravu kávy sestrojil také Luigi Bezzera. Bylo to přesně v roce 1901, kdy si ho nechal patentovat. O pět let později na mezinárodní výstavě v italském Milánu byl pak předveden široké veřejnosti. Poprvé se také v souvislosti s tímto přístrojem začal používat výraz „café espresso“. Z hlediska současné doby však šlo stále o překapávanou kávu připravovanou v krátkém čase pod tlakem maximálně 2 bary. Společnost Bezzero svoje produkty nabízí dodnes jako rodinná firma, která funguje již ve čtvrté generaci.

První poválečný kávovar a hned s pákou

Válečné a meziválečné období kvalitní kávě příliš nepřálo. Další přelom v této oblasti nastal až po druhé světové válce, konkrétně v roce 1947, kdy spatřil světlo světa první pákový kávovar. Ten využíval speciální systém se závitovým pístem a robustní pružinou, který byl ručně stlačován pákou. Díky tomu bylo možné dosáhnout tlaku okolo 8 barů, což bylo na tu dobu opravdu nevídané. Autorem tohoto přelomového přístroje, jenž položil základ moderních kávovarů, nebyl nikdo jiný, než Achille Gaggia. I značka Gaggia v Itálii dodnes podniká v oblasti vývoje a výroby domácích spotřebičů. Již v té době mohli díky tomuto muži lidé ochutnat pravé italské espresso téměř na chlup stejné, jak ho známe dnes. Postupem času docházelo k dalším vylepšením. Na scénu přišly kávovary schopné udržet po celou dobu extrakce konstantní tlak, což vedlo ještě k dokonalejší chuti kávy.

60. léta a dobývání kosmu

Doba ekonomického rozkvětu a současně i prvního pokoření vesmíru nenechala chladným ani Itala Carla Ernesta Valente, který své kávovary pojmenovával názvy inspirovanými kosmem. Roku 1961, tedy ve stejném roce, kdy se první člověk podíval do vesmíru, přišel na trh také první přístroj značky Faema, jenž v průběhu přípravy kávy udržel konstantní tlak a výhřev. Faema E61 byl první stroj na výrobu kávy, který využíval k vytlačování vody čerpadlo a byl tak schopen dosáhnout tlaku až 9 bar bez použití páky. Na první plně automatický kávovar na světě si však bylo třeba ještě počkat, a to až do roku 1970.

Kávovar do každé domácnosti

Počátek 70. let 20. století se nesl v duchu vstupu automatických kávovarů do domácností běžných lidí. Jako průkopník se v této oblasti objevila firma Krups, která přišla s prvním domácím kávovarem na espresso. V té době ale pořízení takového přístroje znamenalo pořád ještě poměrně velký luxus. To se změnilo v 90. letech, na jejichž konci již mohla vlastnit espressovač díky snižujícím se výrobním nákladům, a tedy i prodejní ceně, i běžná rodina. Zhruba v této době se objevil také první kávovar na kapsle, který umožnil komukoliv připravit si doma kávu jako z kavárny. Konkrétně se jednalo o stroj firmy Nestlé, jež si přípravu kapslového espressa pod značkou Nespresso nechala patentovat v roce 1996.

Věděli jste, že…?

Staré modely či moderní kávovary – chuť výsledné kávy ovlivňuje více faktorů než jen samotný produkt. Podíl na chuti mají například způsob přípravy, intenzita mletí, samozřejmě i samotný typ kávy – pražení, odrůda, oblast, z níž pochází – tyto faktory (ale i další) se vzájemně prolínají. A protože každý má rád něco jiného – hořkou/kyselejší kávu (závisející na době pražení), v začátcích je potřeba trochu experimentovat. Na trhu je totiž spousta značek zrnkové kávy a člověk by si tak měl metodou pokus-omyl vyzkoušet, co mu opravdu a nejvíc chutná.

Při tomhle procesu je dobré vzít v úvahu faktor kvality vody. Na výsledné chuti kávy mají vliv i malé změny. Pro vodu to platí obzvlášť – vyzkoušejte si připravit stejnou kávu z kohoutkové vody a z filtrované vody. Určitě poznáte rozdíl. Dobrou zprávou je, že automatické kávovary mají v nádobě na vodu jako příslušenství vodní filtr.

Z jakých typů kávovarů můžete vybírat v současné době?

Aktuální nabídka na trhu je v porovnání s minulostí tak pestrá, že si v ní snadno vybere každý „kávomil“. Z hlediska způsobu přípravy kávy, ale i nabídky kávových či jiných nápojů však existuje široké spektrum přístrojů, v nichž může být na první pohled komplikované se rychle zorientovat. Vybírat totiž můžete z nabídky překapávačů na kávu, pákových kávovarů, automatických espressovačů, kapslových kávovarů, ale i alternativních výrobníků kávy jako jsou konvičky mokka či french press a další. Jaké jsou přednosti jednotlivých typů kávovarů a pro koho jsou určeny?

Překapávače na kávu

Mezi ty nejjednodušší a zároveň nejstarší přístroje na výrobu kávy patří překapávače na kávu, které se staly prvními automatickými výrobníkym kávy v českých domácnostech.

K jejich přednostem patří především příprava opravdu velkého množství kávy za poměrně krátkou dobu. Jediným cyklem tak lze připravit kávu pro celou rodinu anebo menší kancelář. Bohužel překapávaná káva se nemůže pochlubit tak výraznou chutí ani aroma jako například espresso vznikající působením vysokého tlaku. V překapávané kávě je ve srovnání s jinými typy kávových nápojů méně kofeinu. Proto se hodí ideálně pro ty, kteří pijí denně kávy opravdu velké množství anebo je jejich trávicí či nervová soustava přecitlivělá na kofein. Překapávaná káva se také výborně hodí jako nápoj pro večerní relaxaci u knihy či dobrého filmu.

Pro přípravu překapávané kávy je potřeba mít kávu mletou. V závislosti na tom, jestli je kávovar vybaven sítkem anebo využívá jednorázové papírové filtry, zvolte hrubost mletí. Pro překapávač na kávu se sítkem je lepší hruběji mletá káva, naopak přístroj, do kterého musíte používat filtry, si zvládne poradit i s velmi jemně mletou kávou.

Výhody překapávačů na kávu:

  • Na rozdíl od jiných kávovarů připraví větší množství kávy najednou.
  • Kromě překapávače a kávy je potřeba pouze papírový filtr.
  • Chuť překapávané kávy je jemnější než v případě espressa.
  • Překapávanou kávu není nutné ihned konzumovat, chutná dobře i studená.
  • Káva z překapávače je vhodná i pro přípravu ledové kávy, kávy se zmrzlinou či frappé.
  • Lze pořídit i překapávače, které nepotřebují papírový filtr.

Nevýhody překapávačů na kávu:

  • Výsledná chuť překapávané kávy je velmi závislá na kvalitě filtru.
  • Ve filtru zůstanou i kávové oleje, které vytvářejí typické kávové aroma.
  • Aroma i chuť překapávané kávy je ve srovnání s espressem méně intenzivní.
  • Příprava překapávané kávy je časově náročnější.

Pro koho jsou překapávače na kávu vhodné

Překapávač na kávu se rozhodně hodí pro rodinu, ve které pije kávu více lidí naráz. Například Překapávač kávovar Tefal digital dokáže připravit najednou až 15 šálků kávy. Takhle připravený horký nápoj si mohou dopřát i maminky malých dětí, které pořád ještě kojí. Obzvlášť pro ně však bude ještě lepší volbou sáhnout po kávě bez kofeinu. I když espresso obsahuje více kofeinu než překapávaná káva, je potřeba vzít v úvahu, že překapávané kávy se pravděpodobně vypije víc. Naštěstí si dnes už lze vybírat i z mnoha druhů kvalitní mleté bezkofeinové kávy, díky čemuž překapávač využijí skutečně všichni členové rodin, kteří zbožňují chuť kávy.

Na co se zaměřit při výběru překapávačů na kávu

U překapávače na kávu se více než u jiných typů kávovarů vyplatí brát ohled na nadstandardní funkce. Například časovač, kterým můžete šikovně vyřešit problém s dlouhou dobou přípravy překapávané kávy. Pomalejší příprava může být trnem v oku zejména lidem aktivním, kteří počítají každou minutu. Na druhou stranu, pokud zapnete překapávač, stihnete během jeho činnosti například vyvenčit psa nebo si jít zaběhat, poté se vrátíte k čerstvé a voňavé kávě. Anebo si raději pořiďte překapávač s časovačem, který lze nastavit tak, aby pro vás měl připravenu čerstvou kávu přesně v okamžiku, kdy se probouzíte.

Pákové kávovary

Kolikrát jste v kavárně zálibně pozorovali baristu při jeho koncertě s pákovým kávovarem? S tímto přístrojem je zkrátka již potřeba umět trochu zacházet – jedná se vlastně o rituál pro opravdové kávové fajnšmekry. A s tím je nutné počítat i při jeho pořízení. Proto pokud chcete kávu připravovat opravdu rychle, sáhněte raději po automatických anebo kapslových kávovarech.

Pákový kávovar se obvykle skládá z části zajišťující ohřev vody a z čerpadla, jehož úkolem je zajištění dostatečného tlaku. Nedílnou součástí pákových kávovarů je samozřejmě páka obsahující kovový filtr. Právě v jejím těle dochází k hlavnímu zpracování kávy. Pákové kávovary mají obvykle k dispozici také parní trysku, jíž lze využít k přípravě mléčné pěny pro cappuccino či caffé latte. Použití trysky ale stejně jako použití celého pákového kávovaru vyžaduje trochu praxe. Při prvních pokusech je proto potřeba vychytat proces přípravy – pěchování a délku extrakce. Parní trysku lze využít také k ohřevu již vychladlých nápojů. Ostatně ohřev je v případě kávy důležitý i pro šálky, v nichž je servírována. I pákové kávovary dokážou nabídnout předehřev šálků, který se postará o to, aby čerstvě připravená káva tak rychle nevychladla. A co si budeme povídat, káva z nahřátého hrnku chutná tak nějak lépe.

Předností pákových kávovarů je především jejich cena, která je ve srovnání s automatickými kávovary opravdu zajímavá. Na druhou stranu pákový kávovar potřebuje znalou obsluhu, pak s ním dokážete připravit stejně kvalitní a možná i lepší espresso, latte nebo cappuccino jako s automatem.

Výhody pákových kávovarů:

  • Každý krok přípravy kávy máte plně pod kontrolou.
  • Svým uměním a zkušenostmi můžete ovlivnit výslednou chuť kávy.
  • Lze připravit různé druhy kávy.
  • Jako základní surovinu je nutno použít mletou kávu.
  • Ocení je zejména kávoví fandové.
  • Nižší spotřeba elektrické energie.
  • Méně náročné na prostor.
  • Levnější než automatické přístroje.

Nevýhody pákových kávovarů:

  • Ruční mletí kávy i vážení odpovídajícího množství.
  • Kromě kávovaru je potřeba pořídit také mlýnek na kávu. Například mlýnek na kávu Krups má 17 úrovní hrubosti mletí.
  • Časově náročná příprava kávy.
  • Páku je nutné před každým použitím důkladně vyčistit.
  • Je nutno znát tajemství přípravy dokonalé kávy.

Pro koho jsou pákové kávovary vhodné?

Pravda je, že každý z pákového kávovaru nadšený nebude. Ale ten, kdo se s chutí věnuje umění přípravy kávy, zkouší rád nové postupy a zároveň mu nevadí, že každý šálek bude jiný v závislosti na tom, jak se mu zrovna povede napěchovat kávu anebo našlehat mléko, by si rozhodně pákový kávovar měl pořídit. Příprava kávy pomocí pákového kávovaru je vyloženě záležitostí obsluhy, a právě na ní záleží, jak bude kvalitní. Pákové kávovary jsou však levnější na pořízení než automatické a zvolíte-li model s nízkým příkonem, bude levný i jeho provoz.

Na co se zaměřit při výběru pákového kávovaru?

V případě pákového kávovaru má na výslednou kvalitu jím připravených nápojů vliv kromě schopností obsluhy také kvalita kávovaru. Všechny domácí kávovary (nikoli jen pákové, ale i automatické) musí mít 15 barů kvůli kolísání tlaku. Díky tomu s nimi dokážete připravit opravdu kvalitní espresso. Jestli ho chcete se zvlášť hustou pěnou a do jediné minuty, poohlédněte se například po pákovém kávovaru Krups Espresso Steam & Pump Virtuoso. Výhodou pákových kávovarů je poměrně široké rozpětí příkonu. Sehnat můžete přístroje s příkonem 300 W, ale i 2 200 W. Vzhledem k tomu, že ti, kteří si kupují pákový kávovar, na rychlost přípravy kávy obvykle důraz nekladou, vyplatí se pořídit pákový kávovar s nižším příkonem. K použití bude sice připraven za delší dobu od zapnutí, zato však bude jeho provoz levnější. Pákové kávovary s vyšším příkonem bývají však často vybaveny některými nadstandardními funkcemi.

Automatické kávovary

Jestliže nemáte na přípravu kávy mnoho času, ale přesto si chcete vychutnat ty nejlepší možné nápoje, pak vsaďte na automatické kávovary, při jejichž použití není nutné se zatěžovat správným dávkováním kávy anebo následným zdlouhavým čištěním přístroje. Automatický kávovar si po stisku tlačítka kávu pro konkrétní nápoj totiž sám nadávkuje, spaří odpovídajícím množstvím horké vody, a jakmile je celá procedura dokončena, uloží odpad do k tomu určené nádoby, kterou poté vysypete. Jde tedy o ten nejjednodušší a zároveň nejpohodlnější způsob přípravy kávy. Automatické kávovary jsou ale bohužel ze všech typů kávovarů nejdražší a je také nutné je pravidelně čistit a odvápňovat. Na druhou stranu existují automatické přístroje, které využívají jak zrnkovou, tak mletou kávu a pro ještě větší pohodlí si můžete dopřát model s mléčným systémem, který si sám poradí také s našleháním mléčné pěny pro oblíbené kávové nápoje. I v případě automatických kávovarů můžete vybírat přístroj s parní tryskou. Opět je však potřeba počítat s trochou cviku a námahy.

Výhody automatických kávovarů:

  • Příprava kávy je opravdu snadná a neskutečně rychlá.
  • Automatické přístroje lze použít jak do domácnosti, tak i do firmy.
  • Součástí kávovaru je vždy mlýnek.
  • Automatický cyklus propláchnutí i odvápnění.
  • Příprava nápojů z čerstvě namleté kávy po jediném stisku tlačítka.
  • Bez dalších nákladů na mlýnek na kávu anebo napěňovač mléka.

Nevýhody automatických kávovarů:

  • Vyšší cena.
  • Větší prostorová náročnost.
  • Přístroje bývají ve srovnání s jinými typy nepatrně hlučnější (díky mletí kávy).
  • Nutnost pečlivé údržby mléčných cest – v případě výroby mléčných nápojů se musí opravdu dbát na hygienu (ideálně po každém použití), protože kromě vypláchnutí nádobky na mléko a hadičky se musí pročistit i „hlava“ kávovaru, kudy mléko protéká.

Pro koho jsou automatické kávovary vhodné?

Automatický kávovar ocení každý milovník kávy, který si ji rád vychutnává v několika šálcích denně a třeba i rád experimentuje. Přitom se ale nechce zabývat detaily její přípravy, nechce si ručně mlít kávu ani šlehat mléko. Celý proces přípravy kávy v automatickém kávovaru probíhá nezávisle na obsluze. Za tento luxus si sice připlatíte, na druhou stranu provoz takového přístroje je potom již poměrně levný. Automatický espressovač nadchne jak single domácnost, tak rodinu s dětmi, ocení jej ale i maminky na mateřské dovolené nebo zaměstnanci ve firemní kuchyňce.

Je potřeba podotknout, že při výrobě kávových mléčných nápojů je důležitá jak údržba kávovaru, tak kvalita mléka – obojí má vliv na výslednou chuť. Pro hustou pěnu jsou lepší čerstvá a plnotučná mléka, proto je pro co nejjednodušší údržbu vhodné zvolit kávovar, který můžete propojit rovnou s krabicí mléka. V opačném případě, kdy se ke kávovaru připojí odnímatelná nádobka na mléko (z plastu, kovu či skla), bude údržba náročnější.

Jak propojit kávovar s mlékem v krabici? Na přípravu mléčné pěny je potřeba pouze hadička, jež je součástí každého kávovaru. Jeden konec hadičky zastrčíte do hlavy kávovaru, druhý přímo do kartonu nebo karafy s mlékem. Tím odpadá potřeba mléko přelévat do nádob, které se následně musí rozebírat a čistit. Na závěr hadičku propláchnete pod vodou, čištění mléčného okruhu kávovaru probíhá automaticky. Výsledkem je krémově hustá pěna a minimální požadavek na údržbu.

Na co se zaměřit při výběru automatického kávovaru?

Při výběru automatického kávovaru se zaměřte na jeho vybavení, množství a typ připravovaných nápojů. Tyto přístroje bývají obvykle vybaveny vestavěným ocelovým nebo keramickým mlýnkem s možností nastavení hrubosti mletí v několika stupních. Je potřeba si položit otázku, pro kolik káv má být nový kávovar určený.

Levnější automatické kávovary mají v nabídce jen několika nápojů. Snad každý dokáže uvařit skvělé espresso, případně lungo či americano. Ty sofistikovanější a samozřejmě i dražší přístroje si poradí i s výrobou kávových nápojů s mlékem, jako jsou například cappuccino, café latte anebo latte macchiato. Pokud tyto mléčné kávové nápoje milujete a chcete si je dopřát pravidelně, je výhodnější si pořídit automatický kávovar, tím je například Krups Intuition Preference. Jestliže si však kávovar kupujete spíše na espresso a mléčné nápoje si chcete vychutnat jen občas, bude vám stačit levnější model s parní tryskou jako například Krups Essential.

Kávovary na kapsle

Kapslové kávovary jsou poměrně levné. Právě díky tomu si získaly mnoho kávových nadšenců. Kromě toho je jejich obsluha opravdu jednoduchá. Spočívá v naplnění nádržky na vodu, vložení kapsle do přístroje, při kterém dojde k protržení jejího víčka, a následném stisku tlačítka. Po něm se začne v průtokovém ohřívači zahřívat voda, jež je následně pomocí čerpadla přivedena do kapsle. A z ní samozřejmě do šálku postaveného pod ní. Po použití stačí kapsli vyhodit. Kávovary na kapsle není možné nijak nastavit. Lze ovlivnit jen množství nápoje objemem vody, který předem naplníte do nádržky. Bonusem je, že s kávovarem na kapsle je možné připravit širokou škálu nápojů opravdu výborné chuti. Hodí se však spíše do menších či single domácností anebo pro nahodilou přípravu kávy.

Výhody kapslových kávovarů:

  • Možnost výběru z mnoha druhů kapslí a nápojů.
  • Jednoduchá obsluha.
  • Rychlá příprava nápojů.
  • Ideální do single domácnosti či pro pár, který si kávu dopřává jen zřídka.
  • Nízká cena kávovaru.
  • Přístroj je obvykle prostorově nenáročný.
  • Možnost přípravy teplých i studených nápojů, např. ledového čaje.

Nevýhody kapslových kávovarů:

  • Nemožnost přípravy nápoje z čerstvě namleté kávy.
  • Nelze připravit více než jeden šálek najednou.
  • Kapsle jsou poměrně finančně náročné.
  • Při přípravě kávy vzniká hodně odpadu, což má špatný vliv na životní prostředí.

Pro koho jsou kapslové kávovary vhodné?

Kávovary na kapsle jsou ideální volbou pro všechny, kteří nechtějí řešit nastavení detailních parametrů konkrétního nápoje. Ideální jsou jak pro ženské i mužské single domácnosti, tak pro uspěchané maminky, jimž děti nedovolí více než pár minut na přípravu i vychutnání kávy. Ocení je i ty, kteří mají v oblibě bezkofeinovou kávu a další druhy nápojů, jako například bílou kávu, kávu s čokoládou apod. Potřeba je pouze doplnit vodu do nádržky, vložit do kávovaru kapsli a po stisku tlačítka si pár sekund počkat na přípravu svého nápoje.

Na co se zaměřit při výběru kapslového kávovaru?

Ujistěte se, že je kávovar schopen vyvinout konstantní tlak alespoň 9 bar, optimálně 15 bar. Zajímejte se také o objem nádržky na vodu a přizpůsobte jej velikosti vaší rodiny. Pro single domácnost postačí nádržka o objemu 0,5 l, čtyřčlenná rodina s dětmi bude potřebovat alespoň 2 l. Rodiče si mohou připravit kávu a děti třeba výborné kakao, které lze v kapslích také pořídit. Zjistěte si příkon kávovaru. Ten rozhoduje především o rychlosti nahřátí přístroje po spuštění. Na výslednou chuť kávy nemá vliv. Proto pokud chcete ušetřit za elektřinu, volte přístroje s nižším příkonem. Pomocí kávovaru na kapsle si můžete uvařit prakticky jakýkoliv teplý i studený kávový i nekávový nápoj. Omezeni jste pouze volbou kapslí.

Jaké druhy kávy a kávových nápojů si můžete doma připravit?

Kromě klasického espressa, dvojitého espressa (doppio) či dlouhého espressa lungo, s jejichž výrobou si poradí většina i těch levnějších automatických kávovarů, je možné na jeden stisk tlačítka získat i další kávové nápoje. I doma si můžete vychutnávat dokonalé cappuccino ve stejné kvalitě, v jaké je servírují ve vaší oblíbené kavárně, vychutnat si caffé latte anebo se pokochat pomíjivou krásou latte macchiata, na jehož servírování si raději pořiďte průhledné sklenice s objemem alespoň 250 ml.

Espresso

Všechny automatické kávovary disponují tlačítkem pro přípravu espressa. Jde o tradiční kávový nápoj, jehož kolébkou je Itálie. Vzniká extrakcí kávy pod vysokým tlakem. Aby espresso chutnalo jako pravé italské, je potřeba dodržet přesně daný postup. Jak na to? Připravte si přibližně 8 gramů čerstvě umleté kávy, ideálně rovnou z mlýnku na kávu s nastavitelnou hrubostí mletí. K tomu přidejte vodu o teplotě okolo 91 °C, kterou kávou proženete pod tlakem alespoň 9, optimálně však 15 barů. Dodržet je potřeba také dobu extrakce okolo 25 sekund. Pokud se vám to všechno povede, dostanete šálek se zhruba 30 ml intenzivní kávy, na niž jen tak nezapomenete. Že je to příliš složité? Pak jen zmáčkněte tlačítko na automatickém přístroji a on vše udělá za vás.

Kromě klasického espressa existuje i dvojité espresso, které se označuje jako espresso doppio. Na jeho přípravu je použito dvojnásobné množství kávy i vody. Dostanete tedy dvojnásobné množství stejně intenzivního nápoje jako v případě klasického espressa.

Méně intenzivní espresso je pak označováno jako espresso lungo. Jeho výsledné množství je ve srovnání s běžným espressem dvojnásobné, protože se k přípravě používá také dvojnásobný objem vody. Kávy je ale stále 8 gramů jako u espressa. Obvykle se podává v šálku, jehož objem je alespoň 120 ml, aby poměr velikosti šálku a množství kávy odpovídal klasickému espressu.

Espresso macchiato

Proč se vlastně nepije espresso s mlékem? Protože se pije s mléčnou pěnou. Právě takové je espresso macchiato. Originální způsob přípravy tohoto nápoje spočíval ve vložení lžičky s trochou mléčné pěny do cremy espressa. Automatické přístroje jej však připravují tak, že na espresso v šálku navrší čepici z mléčné pěny. Espresso macchiato se tak vzhledem na první pohled podobá spíše cappuccinu s menším objemem. Silná chuť vás ale rychle přesvědčí, že jde o espresso.

Ristretto

Tento nápoj je někdy také nazýván malým espressem. Setkat se ale můžete také s názvem piccolo. Jeho příprava je podobná jako v případě espressa, liší se však v množství použité vody. Té bývá pouze 22 ml. Charakteristickým znakem ristretta je opravdu intenzivní a silná chuť kávy s hustou až krémovou pěnou na povrchu. Díky tomu, že je káva v případě ristretta zpracovávána kávovarem rychleji, neobsahuje takové množství kofeinu jako klasické espresso. Kolébkou ristretta je italská Neapol, proto až kolem ní budete někdy projíždět, rozhodně si dopřejte jeho originální chuť. Na domácí přípravu ristretta budete potřebovat opravdu jemně namletou kávu, proto je lepší se i v tomto případě svěřit do péče automatického přístroje a zažít díky němu doma tu pravou Itálii.

Cappuccino

Tento nápoj je oblíbený zejména u příslušnic něžného pohlaví. Domácí příprava opravdu dokonalého cappuccina není nic jednoduchého. Je potřeba pro ni zajistit espresso, horké mléko a mléčnou pěnu, vše v poměru 1:1:1. Pěna by měla být vysoká alespoň 2 cm a opravdu hustá a krémová. Proto je vhodné pro její přípravu používat plnotučné mléko obsahující větší množství tuku než běžné, jež pomůže dosáhnout a udržet správnou konzistenci a strukturu pěny. Některé přístroje si však poradí s přípravou mléčné pěny na cappuccino i z polotučného, či dokonce kokosového mléka.

Caffé latte 

Oba tyto nápoje patří k nezbytným volbám luxusních automatických kávovarů. Caffé latte je ve své podstatě nápoj složený z běžného espressa a většího množství mléka. Toho je obvykle kolem 200 ml. Caffé latte se servíruje ve velkém hrnku s objemem okolo 250 ml. Nápoj se skládá ze dvou vrstev a často bývá zaměňován s jiným kávovým nápojem, jehož název zní podobně. Latte macchiato se však na rozdíl od caffé latte může pochlubit hned třemi vrstvami, a proto bývá servírováno ve vysoké sklenici s průhlednou stěnou, v níž jeho struktura dokonale vynikne. Rozdíl mezi těmito nápoji však lze zaznamenat už v průběhu jejich přípravy. Zatímco v případě latte macchiata se lije espresso do hotového mléka, u caffé latte se doplňuje mlékem a mléčnou pěnou espresso.

Latte macchiato

Jak vlastně vzniká latte macchiato? Prvním krokem je napěnění mléčné pěny, kterou se naplní sklenice, v níž se bude nápoj podávat. V průběhu následující minuty se pěna částečně oddělí od mléka a právě v ten moment je ten pravý čas na přidání espressa. To proteče pod pěnu a ustálí se ve vrstvě nad mlékem. Na pěně po něm samozřejmě zůstane znatelný bod vstupu. Výsledný nápoj tak stejně jako v případě caffé latte obsahuje 30 ml kávy a 200 ml horkého mléka s pěnou.

Americano

Jde o espresso naředěné v poměru 1:5 horkou vodou. Nápoj je možné připravovat oběma možnými způsoby, tedy tak, že do espressa lijete vodu, ale i tak, že je espresso vléváno do vody. Crema je u americana opravdu jen minimální a rychle se rozpouští.

Orientační množství jednotlivých ingrediencí (kávy, vody, mléka a mléčné pěny) u vybraných kávových nápojů

Druh nápoje Množství kávy Objem vody Objem mléka Objem mléčné pěny
Espresso 8 g 30 ml
Ristretto 8 g 22 ml
Espresso lungo 8 g 60 ml
Espresso dopio 16 g 60 ml
Espresso macchiato 8 g 30 ml 10 ml
Americano 8 g 180 ml
Cappuccino 8 g 30 ml 30 ml 30 ml
Latte macchiato 8 g 30 ml 180 ml 20 ml
Caffé latte 8 g 30 ml 180 ml 20 ml

Na které technické parametry se zaměřit při výběru automatického kávovaru?

Ještě předtím než se pro kávovar vydáte, byste měli mít jasno v tom, kolik času chcete strávit přípravou kávy, jaké množství jí budete potřebovat připravit najednou, jak často budete kávovar používat, ale také jestli budete chtít připravovat kávu ze zrnek, anebo z namleté směsi. V souvislosti s těmito otázkami byste si měli promyslet, zda se vydáte pro kávovar na kapsle, automatický kávovar s mlýnkem na kávu, přístroj s pákou anebo překapávač.

Kávovar WMF KITCHENminis® Aroma Thermo 04.1226.0011

Kávovar WMF KITCHENminis® Aroma Thermo 04.1226.0011

Klíčové vlastnosti Máloco je snazší než obsluha kávovarů WMF, ale něco se přeci jen najde – jejich údržba. Překapávač WMF KITCHENminis® Aroma Thermo 04.1226.0011 je chytrým řešením, pokud si svou kávu chcete vychutnat při kterékoliv příležitosti. Má velmi úsporný design, takže se vejde i do malé kuchyně, a vůně čerstvě připravené kávy vás často vytáhne přímo z postele - díky integrovanému časovači totiž můžete nastavit dobu, kdy plánujete budíček. Nejdůležitější parametry Plášť z vysoce kvalitní matné nerez oceli Cromargan® Izolovaná termoska z nerez oceli Cromargan® na 5 šálků o objemu 125 ml 100% nepropustný cestovní hrnek o objemu 350 ml Termoska a termohrnek s tepelnou izolací Keep Hot Obě víčka lze libovolně kombinovat Digitální LCD obrazovka s časovačem Technologie WMF Hot Brew Funkce WMF Aroma Perfection Vyjímatelná filtrační vložka s ochrannou proti kapání (velikost 2) Automatické vypnutí Podsvícené ovládání Program na odstranění vodního kamene Kompaktní kávovar na překapávanou kávu s termoskou a cestovním hrnkem Vychutnejte si kávu kdekoliv a kdykoliv. Kávovar na překapávanou kávu, který šetří prostor, vás každé ráno probudí úžasnou vůní kávy. Díky 24hodinovému časovači můžete kávovar naprogramovat na dobu, kdy vstáváte. Připravujete si kávu na příjemně strávenou snídani u sebe doma nebo na cestu do kanceláře? Stačí položit termosku nebo cestovní termohrnek pod překapávač a je hotovo. Obě víčka jsou nepropustná a brání kapání. Díky termální izolaci WMF Keep Hot si vaše čerstvě připravená horká káva udrží svou chuť po celé hodiny. Vychutnejte si kávu s čistým svědomím: rozlučte se s kelímky na jedno použití a používejte termohrnek, který je součástí balení.

04.1226.0011
Skladem
2749 Kč
Detail produktu
Kávovar WMF KITCHENminis® Aroma 04.1227.0011

Kávovar WMF KITCHENminis® Aroma 04.1227.0011

Černý rám kolem obsahu .content-wrapper { border: 1px solid black; /* Nastaví černý rámeček o tloušťce 2px */ padding: 10px; /* Přidá prostor uvnitř rámečku */ font-family: 'Helvetica', serif; /* Nastaví font*/ } .above-content { position: absolute; top: 0; left: 0; width: 100%; z-index: 1; /* Umožňuje zobrazit tento obsah nad content-wrapper */ } /* Skrytí tabulky pro mobilní zařízení */ .desktop-only { display: table; /* Výchozí zobrazení */ } .mobile-only { display: none; /* Skrytí na desktopu */ } /* Media query pro mobilní zařízení */ @media (max-width: 767px) { .desktop-only { display: none; /* Skrytí na mobilních zařízeních */ } .mobile-only { display: table; /* Zobrazení na mobilních zařízeních */ } } /* Styl pro obrázky v buňkách */ td img { display: block; /* Odstranění mezery pod obrázkem */ width: 100%; height: auto; /* Zachování poměru stran obrázku */ margin: 0; /* Odstranění vnějších mezer */ padding: 0; /* Odstranění vnitřních mezer */ border: none; /* Odstranění případných okrajů obrázku */ } /* Styl pro buňky s nulovými okraji a vycpávkami */ td { padding: 0; margin: 0; border: 0; text-align: center; vertical-align: middle; width: auto; /* Automatická šířka podle obsahu */ background-color: rgb(189, 187, 187); /* Zajistí, že pozadí buňky bude odpovídat barvě */ } /* Styl pro tabulku */ table { border-collapse: collapse; /* Sloučení okrajů tabulky */ width: 100%; /* Pro mobilní zařízení */ @media only screen and (max-width: 768px) { #responsive-image { height: auto; max-height: 350px; /* Výška obrázku nebude větší než 350px */ width: 100%; /* Obrázek se přizpůsobí šířce obrazovky */ } } Klíčové vlastnosti Máloco je snazší než obsluha kávovarů WMF, ale něco se přeci jen najde – jejich údržba. WMF KITCHENminis® Kávovar na filtrovanou kávu Aroma 04.1227.0011 je tím správným řešením pro všechny milovníky překapávané kávy. Disponuje praktickými funkcemi pro komfortní používání a pracuje rychle a efektivně. Vhodný do menších domácností či kanceláří. Malý, ale nevídaně šikovný expert na překapávanou kávu Překapávaná káva je opět v kurzu. Kompaktní, atraktivní kávovar na překapávanou kávu od WMF s pláštěm z nerezové oceli Cromargan® a působivou skleněnou konvičkou  na až pět šálků  připraví přesně takové množství kávy, které je potřeba v malých domácnostech. Usaďte se a vychutnejte si aromatickou horkou kávu od prvního okamžiku díky technologii WMF Hot Brew. Ohřívací deska s funkcí automatického vypnutí udržuje teplotu kávy ve skleněné konvičce po dlouhou dobu. Nejdůležitější parametry Plášť z vysoce kvalitní matné nerez oceli Cromargan® Skleněná konvička Aroma, objem 625 ml Kompaktní design pro úsporu místa Technologie WMF Hot Brew na přípravu aromatické kávy od prvního okamžiku Vyjímatelná filtrační vložka (velikost 2) s ochranou proti kapání Vnější ukazatel hladiny Ohřívací deska s funkcí automatického vypnutí Snadné doplňování nádržky na vodu Podsvícené ovládání Výkon 760 W *Ve srovnání s vařičem vajem WMF STELIO. Potvrzeno technikzuhause.de. Úspora zdrojů se vztahuje na materiál spotřebu a objem dopravy. Měření úspory energie při vaření 1 nebo 2 vajec (střední). KITCHENminis® od německé značky WMF představují kuchyňské spotřebiče se zaměřením na detail, které spojují prvotřídní design, praktičnost a jednoduchost. Bezkompromisní přístup k funkčnosti, pohodlí a estetice zaručuje 100% výkon a zajišťuje, že i udržitelnější a kompaktnější výrobky fungují stejně spolehlivě jako větší. Dokonalé pro malé rodiny, tyto spotřebiče vám umožní připravit širokou škálu jídel a pokrmů. Objevte celou řadu  kuchyňských spotřebičů KITCHENminis® a dodejte vaší kuchyni nádech elegantní harmonie.

04.1227.0011
Skladem
2149 Kč
Detail produktu
Espresso kávovar WMF Lumero 04.1236.0011

Espresso kávovar WMF Lumero 04.1236.0011

Klíčové vlastnosti Máloco je snazší než obsluha kávovarů WMF, ale něco se přeci jen najde – jejich údržba. Espresso kávovar WMF LUMERO 04.1236.0011 je pákovým přístrojem připraveným vám kdykoliv dopřát požitek s luxusně připravené kávy. Tlak 15 bar a výkon 1,4 kW získá z každé čerstvě namleté kávy maximum aroma a chutě a vpraví ho do až dvou šálků najednou. Tryska na napěňování mléka je integrovaná a dopřeje vám bohatou hustou mléčnou pěnu.  Nejdůležitější parametry Plášť z matného vysoce kvalitního materiálu Cromargan® Pákový mechanismus  Espresso / Cappuccino / Latte Macchiato / Cafe Americano  Elegantní design podtržený LED osvětlením Systém ohřevu Thermoblock Nahřátí do 40 s Příprava až dvou šálků espressa či doppia na jeden stisk tlačítka Výškově nastavitelná odkládací plocha na šálky i sklenice Odnímatelná nádržka na vodu s ukazatelem hladiny Integrovaná kvalitní tryska na napěňování mléka pro přípravu mléčné pěny, horkého mléka či horké vody na čaj Příkon 1 400 W Tlak 15 bar Silný výkon, elegantní design pro perfektní okamžik Do jedné minuty je výkonný systém ohřevu Thermoblock pákového kávovaru WMF Lumero Espresso připraven vyrobit dokonale temperované čerstvé espresso a další kávové speciálity, jako je cappuccino, latte macchiato a cafe americano. S příkonem 1 400 W a při tlaku 15 barů extrahuje i poslední zbytek aroma z namleté kávy na jeden nebo dva šálky espressa nebo doppia. Díky excelentně konstruovanému sítku vzniká pěna jako od baristy. Integrovaná tryska na napěňování mléka umožňuje z čerstvého espressa ve vteřině vyčarovat cappuccino s výbornou krémovou mléčnou pěnou. Tři nasazovací sítka, vhodná pro mytí v myčce, je možné použít na 1 nebo 2 šálky nebo i na pody. Takové dobré espresso, takový ušlechtilý design a tak jednoduchá a komfortní obsluha.

04.1236.0011
Skladem
5402 Kč
Detail produktu
Překapávač kávovar Tefal Sense CM693110 1,25 l

Překapávač kávovar Tefal Sense CM693110 1,25 l

Klíčové vlastnosti Vylaďte svou kuchyni moderními spotřebiči! Řada Tefal Sense splňuje svým designem nároky na moderní vzhled a k tomu oplývá technologickými vychytávkami, které by moderním spotřebičům neměly chybět! Překapávací kávovar Tefal Sense CM693110 vyniká velkým digitálním displejem, ze kterého se dozvíte aktuální čas nebo délku přípravy kávy. Jednoduchým přepnutím tlačítky (Clock/Program) zvolíte, co chcete aktuálně sledovat. Přístroj se velmi jednoduše zapíná a rychle se nahřívá, a tak vaše ranní káva bude vmžiku na stole. Kávovar najednou zvládne připravit až 1,25 l litru kávy, tedy zhruba 15 šálků. Uspokojí tak nároky i větší rodiny nebo velkých kávomilů. Ty potěší funkce automatického udržování teploty, kdy kávu můžete mít teplou třeba po celý pracovní den. Praktická je i funkce odloženého startu a časovač a potěší také anti-drip systém proti odkapávání kávy, který zajistí, že káva nebude odkapávat mimo režim přípravy. Nejdůležitější parametry Počet šálků: 10-15   Příkon 1 000 W Maximální množství kávy: 1,25 l Skleněná karafa Digitální displej Funkce AROMA umožňuje dvoufázovou přípravu kávy s předběžnou extrakcí Automatické vypnutí po 30 min. Funkce udržení teploty Odložený start - časovač Anti-drip systém proti odkapávání kávy Tip:  Ke kávovaru si můžete přikoupit i  varnou konvici a topinkovač ze stejné řady !

CM693110
Skladem
1799 Kč
Detail produktu
Automatický kávovar Krups Intuition Preference Plus EA875E10 chrome & milk pot

Automatický kávovar Krups Intuition Preference Plus EA875E10 chrome & milk pot

Klíčové vlastnosti Certifikace TUV - Záruka vysoké kvality a bezpečnosti! Prémiový automatický kávovar Krups Intuition Preference Plus EA875E10 vás intuitivně provede procesem přípravy kávy od samého začátku až k dokonalému šálku espressa nebo cappuccina. Jeho světelné indikátory usnadňují použití: červené podsvícení vás provede nutnou údržbou, zatímco barevně nastavitelné podsvícení vás povede přípravou nápoje — pro rychlou a intuitivní navigaci. Kávovar využívá technologii extrakce Quattro Force pro vynikající chuť kávy. Aktivní rychlé mletí zrn, hydraulické pěchování, optimalizovaná spařovací jednotka a samočisticím systém se postarají o vždy perfektní šálek. Znáte z TV! Potěší vás i možnost vlastního nastavení : Krups Intuition Preference Plus nabízí možnost uložení dvou profilů s individuálně nastavenými recepty pro snadnou a rychlou přípravu vašich oblíbených nápojů. Vyberte si barvu kontrolky, typ a jas displeje a nastavte si velikost nápoje či intenzitu chuti kávy. Vaše nápoje budou připraveny jediným stisknutí tlačítka. Unikátní design Krups Intuition vyniká luxusním provedením kompletně v chromu . Užijte si promyšlený design kávovaru, pro který je typická zkosená přední strana se špičkovým povrchem. Nechybí ani praktické detaily, jako je nastavitelná kávová výpust i pro opravdu velké sklenice, údržba s přístupem z přední části kávovaru a odkapávací tácek s funkcí proti přetékání pro naprosto komfortní použití. Téměř bezúdržbový stroj Snadná údržba je to, co bylo cílem při navrhování tohoto přístroje. Věnujte méně času starostem s čištěním a více času vychutnávání si lahodné kávy. Systém automatického čištění Krups je založen na integrované uzavřené infuzní komoře, která nevyžaduje manuální odstranění kvůli čištění. Systém tak automaticky čistí vnitřní části kávovaru po přípravě každého nápoje, aby byly dodrženy nejvyšší hygienické požadavky. Uvnitř kávovaru pak nezůstává žádná zbytková voda a díky tomu se snižuje frekvence čištění kávovaru za použití čistící tablety. Milujete cappuccino či caffè latte? Tak to vás Intuition Preference Plus potěší! Na přípravu mléčné pěny je potřeba pouze hadička, která je součástí kávovaru. Hadička se zastrčí do hlavy kávovaru, druhý konec se ponoří do nádoby nebo přímo do kartonu s mlékem. Tím odpadá potřeba mléko přelévat přímo do mléčné části kávovaru , která se následně musí rozebírat a čistit. Hadičku je na závěr potřeba pouze propláchnout vodou - čištění mléčného okruhu kávovaru probíhá automaticky . Výsledkem je krémově hustá pěna a minimální požadavek na údržbu. Tento model obsahuje 600ml nádobu na mléko. Kávovar byl vyrobený ve Francii a je k němu automaticky poskytovaná desetiletá záruka opravitelnosti všech součástí. Nejdůležitější parametry Displej s technologií Smart Slide, který najdete i na chytrých telefonech Barevná intuitivní navigace přípravy kávy i údržby Tlak 15 bar Příkon 1450 W Objem zásobníku na vodu: 3 l Objem zásobníku na kávová zrna: 250 g Kovový mlýnek Pět stupňů hrubosti mleté kávy Tryska na horkou vodu Nastavitelná teplota kávy Qattro Force systém Systém automatického čištění Krups 600ml nádoba na mléko součástí balení Rozměry: Šířka 28 cm Výška 40 cm Hloubka 44 cm Hmotnost 8,15 kg

EA875E10
Skladem
18999 Kč
Detail produktu
Automatický kávovar Krups Evidence EA890810 plast černá

Automatický kávovar Krups Evidence EA890810 plast černá

Klíčové vlastnosti Certifikace TUV - Záruka vysoké kvality a bezpečnosti! Lahodné espresso nebo krémové cappuccino díky preciznosti a vysoké kvalitě kávovarů Krups. Luxusní design broušené oceli. Elegantní černá varianta. Kávovar KRUPS EVIDENCE EA890110 se jednoznačně stane klenotem ve vaší domácnosti. Plně automatický, multifunkční, připravený dodat nepřekonatelný požitek. Nejdůležitější parametry 15 druhů nápojů Systém One Touch Cappuccino Funkce Extra porce Bohatá krémová mléčná pěna Automatický cyklus proplachu Intuitivní OLED displej Tento produkt má nejnižší možnou cenu na trhu, a proto se na něj nevztahují slevové akce a kódy. Užijte si nekončící výhodnou cenu!

EA890810
Skladem
14699 Kč
Detail produktu
Automatický kávovar Krups Evidence Plus EA894T10 titan

Automatický kávovar Krups Evidence Plus EA894T10 titan

Klíčové vlastnosti Certifikace TUV - Záruka vysoké kvality a bezpečnosti! Lahodné espresso nebo krémové cappuccino díky preciznosti a vysoké kvalitě kávovarů Krups. Automatický intuitivní kávovar Krups Evidence Plus EA894T10 je skutečným parťákem pro chvíle pohody. Mrknutím oka připraví nepřeberné množství typu nápojů, jejichž chuť je vždy vyvážená, s bohatým aroma. Nejdůležitější parametry Velký OLED displej Systém Direct Lounch 2 nápoje současně 19 typů nápojů Kónický Active speed mlýnek Automatické čištění Funkce Počet receptů: 19 Nastavení množství: ANO Technologie: Thermoblock® Samostatná parní tryska: NE Mléčný systém: ANO One-Trouche-cappucino: ANO Dva šálky současně: ANO, včetně mléčných Nastavení jemnosti mletí: tři úrovně Funkce horké vody: ANO Program odvápňování: automatický Program proplachování: automatický Program proplachování trysky na mléko: automatický Upozornění na odvápnění: ANO Upozornění na prázdný zásobník na vodu: ANO Programovatelné automatické zapnutí / vypnutí: ANO Úsporný režim: ANO Přehled receptů: espresso, dvojité espresso, dlouhá káva, dvojitá dlouhá káva, cappuccino, dvojité cappuccino, latte macchiato, dvojité macchiato, caffe latte, dvojité caffe latte, ristretto, doppio, americano, espresso macchiato, káva flat white, mléčná pěna, bylinkový , zelený, černý čaj Technická specifikace Příkon: 1 450 W Tlak: 15 bar Displej: LED Mlýnek: kovový kónický Zásobník na kávu: 260 g Zásobník na vodu: 2,3 l Objem sběrné nádoby: 9 káv Množství kávy na šálek: 6 až 9 g, podle nastavení Maximální prostor pod tryskou: 15 cm Filtrační systém: ANO Nádoba na mléko: ANO Barva: titan Rozměry: 372 × 240 × 363 mm Hmotnost: 8,4 kg

EA894T10
Skladem
13099 Kč
Detail produktu
Kapslový kávovar Krups Nescafé Dolce Gusto Infinissima Touch taupe KP270A10

Kapslový kávovar Krups Nescafé Dolce Gusto Infinissima Touch taupe KP270A10

Klíčové vlastnosti Kapslový kávovar Krups Dolce Gusto Infinissima Touch KP270A10 v nezvyklém šedo-béžovém provedení se svým minimalistickým designem inspirovaným symbolem nekonečna není jen ozdobou každé kuchyně, ale hlavně užitečným pomocníkem. Díky širokému sortimentu kapslí NESCAFÉⓇ Dolce Gusto během okamžiku připravíte nápoj přesně pro vás. Ovládání kávovaru Infinissima je tak snadné, že k přípravě nápoje stačí jen vložit kapsli a otočit páčkou. S profesionálním tlakem kávovaru si připravíte kávu s hustou sametovou cremou i z pohodlí vašeho domova. Dopřejte si své espresso do 30 sekund! Jednoduše vložte vámi vybranou kapsli do kávovaru KRUPS KP270A10 a vyberte horkou nebo ledovou extrakci. Jakmile budete spokojeni s velikostí své kávy, vraťte páčku do výchozí polohy. Jen to vás dělí od svého oblíbeného espressa nebo cappuccina. Nejdůležitější parametry Snadné manuální ovládání Tlak 15 bar Zásobník na vodu o objemu 1,2 l Kontrolka nutnosti odvápnění Široká variace nápojů Výškově nastavitelný podstavec Odkapávací systém Odvápňovací systém Automatické vypnutí Režim úspory energie Příkon 1 500 W Rozměry: Šířka: 15,5 cm Výška: 28,6 cm Hloubka: 37,28 cm Hmotnost: 2,7 kg

KP270A10
Skladem
3464 Kč
Detail produktu
Kapslový kávovar Krups Nespresso Pixie XN304T10 titan

Kapslový kávovar Krups Nespresso Pixie XN304T10 titan

Klíčové vlastnosti Božská káva jedním stiskem! Kávovary Krups se super snadnou obsluhou i údržbou. Kapslový kávovar Krups Pixie XN304T10 je jako stvořený pro přípravu intenzivního espressa či lunga z kapslí Nespresso. Díky úsporným rozměrům skvěle ladí i s menší kuchyní. Navíc disponuje plnohodnotným tlakem a vodu dokáže nahřát dřív, než si stihnete připravit šálek. Nejdůležitější parametry Boční strany z tepaného kovu Tlak 19 bar Nahřátí za 25 s 2 velikosti kávy Automatické vypnutí

XN304T10
Skladem
3799 Kč
Detail produktu
Kapslový Kávovar Krups Nespresso Atelier XN890831

Kapslový Kávovar Krups Nespresso Atelier XN890831

Klíčové vlastnosti Dopřejte si božskou kávu jedním stiskem! Kávovar na kapsle Krups Atelier XN890831 je trefou do černého, hledáte-li multifunkční kávovar, ve kterém připravíte jakýkoliv typ nápoje, od espressa přes latte macchiato a horkou čokoládu po ledové drinky, které vás osvěží v parném létě.  Kávovar nabízí velmi snadné ovládání, horké i studené nápoje a navíc extra efektivní pěnič mléka, který napění i sójové či jiné alternativy. Nejdůležitější parametry Tlak 19 bar Na všechny kávové a mléčné nápoje Na horké i studené nápoje Automatické pěnění mléka Automatické vypnutí

XN890831
Skladem
6799 Kč
Detail produktu
Pákový kávovar Krups Opio XP320830

Pákový kávovar Krups Opio XP320830

Klíčové vlastnosti Pákový kávovar se snadnou obsluhou pro přípravu poctivého espressa i lahodného cappuccina. Naučte se připravovat lahodné espresso díky pákovému kávovaru během chvilky a jako opravdový profesionál. Pákový kávovar Krups Opio s tlakem čerpadla 15 barů zaručí extrakci chuti a vůně v profesionální kvalitě. Připravit můžete 2 nápoje najednou a díky parní trysce si pochutnáte i na krémovém cappuccinu. Nejdůležitější parametry  Čerpadlo o tlaku 15 barů Velkoobjemový zásobník na vodu Příslušenství pro dokonalé espresso Dvojité espresso jedním stiskem 

XP320830
Skladem
3499 Kč
Detail produktu
Pákový kávovar Krups Espresso Steam & Pump Virtuoso XP442C11

Pákový kávovar Krups Espresso Steam & Pump Virtuoso XP442C11

Klíčové vlastnosti Představte si, že si vychutnáte dokonalou kávu jako z kavárny už minutu po probuzení. Pohádka? S pákovým kávovarem Krups Steam & Pump Virtuoso nikoliv! Díky Thermobloku je kávovar vmžiku nahřátý a espresso vám připraví za minutku ! Výkonná parní tryska vám pak rychle vyšlehá krémově hustou mléčnou pěnu pro lahodné cappuccino či caffè latte. Virtuoso je navíc tak kompaktní, že se vejde i do malé kuchyně a dovolí vám zapomenout na kompromis mezi místem a čerstvým espressem. Všestranný držák filtru umožňuje připravovat 1–2 šálky současně a navíc kávovar dovoluje i použití měkkých kávových podů. V balení naleznete také dávkovací lžíci , která vždy zaručí ideální množství kávy, a tamper na jejím konci umožní upěchovat a zarovnat mletou kávu. Fantastické espresso plné chuti a aroma připraví Virtuoso díky 15barovému tlaku čerpadla, které zajistí optimální extrakci kávy. Přístroj disponuje také funkcí horké vody pro přípravu čajů nebo jiných horkých nápojů. Potěší vás i jeho vyjímatený odkapávací tácek s nerezovou mřížkou. Nejdůležitější parametry Kompaktní velikost Moderní design Připraví espresso do 1 minuty Systém Thermoblock pro rychlé nahřátí Parní tryska pro našlehání mléka Intuitivní jednoduché ovládání Čerpadlo s tlakem 15 barů Funkce přípravy horké vody na čaj Snadné doplňování vody Litrová nádržka na vodu Vyjímatený odkapávací tácek s nerezovou mřížkou Chytré funkce V balení dávkovací lžíce s tamperem pro dokonalé upěchování Rozměry: Šířka: 14,3 cm Výška: 28,5 cm Hloubka: 28 cm

XP442C11
Skladem
4219 Kč
Detail produktu

Tlak páry a teplota vody

V případě, že se rozhodnete pro některý z automatických kávovarů, které pracují s vysokým tlakem, zajímejte se o to, jaký maximální tlak dokáže přístroj vyvinout. Víceméně je to však jen kontrolní záležitost, protože i když je pro espresso doporučený tlak v profi kávovarech jen 9 barů, kvůli kolísání tlaku jsou všechny domácí kávovary vybaveny 15 bary. Výrazně to zlehčuje proces udržení tlaku po celou dobu extrakce, nejen na jejím počátku – aby byl váš 30 ml šálek espressa opravdu dobře napěněný, je potřeba stálého tlaku alespoň po dobu 30 sekund. Současně s tlakem se nezapomeňte zaměřit také na teplotu vody. Ta by se měla pohybovat mezi 88 a 92 °C.

Příkon

Je pro vás drahocenná každá minuta? Pak rozhodně věnujte při výběru kávovaru pozornost jeho příkonu. Právě ten rozhoduje o tom, za jak dlouho se přístroj po zapnutí nahřeje, než bude možné připravit kávu. Na kvalitu kávy ve vašem šálku však tento parametr nemá vliv.

Hrubost mletí

Automatické kávovary s vestavěným mlýnkem vždy umožňují nastavit také hrubost mletí kávy. Ta je důležitá v případě, že chcete mít možnost regulovat chuť a vůni svého nápoje. Platí, že čím hrubější mletí, tím delší by měla být extrakce. To znamená, že pro přípravu nápoje trvající několik desítek sekund je potřeba mletí spíše jemnější. Naopak pokud to s jemností mletí přeženete, bude výsledkem velmi silný nápoj, jehož chuť může být až nepříjemná. Každému ale chutná něco jiného, proto je potřeba si vhodnou hrubost mletí pro své espresso vyzkoušet na několika šálcích. Z tohoto hlediska je výhodnější pořídit si kávovar, jehož mlýnek umožňuje nastavit hrubost mletí ve více stupních. V této souvislosti by vás mohla zaujmout technologie Quattro Force s aktivním rychlým mletím, hydraulickým pěchováním, optimalizovanou spárovací jednotkou a samočisticím systémem pro vždy dokonalou kávu. Některé kávovary s integrovaným mlýnkem navíc nabízejí i možnost přípravy nápojů z mleté kávy.

Nastavitelná výška výpusti

Díky možnosti regulace výšky výpusti je možné používat při domácí přípravě kávy hrnky a sklenice všech velikostí. Proto si můžete nechat jediným přístrojem pohodlně připravit jak malé espresso, tak například latte macchiato do vysoké sklenice.

Parní tryska, nebo systém automatického pěnění mléka?

To je časté dilema, protože přístroje s parní tryskou bývají levnější. Je s nimi ale více práce, a pokud to s tryskou neumíte, může vám hrozit opaření. Na druhou stranu je však parní tryska poměrně praktická. Jestliže byste měli rádi na jediný stisk i kávové nápoje s mlékem, pak je lepší dát přednost raději kávovaru s mléčným řešením, který si s jejich přípravou poradí i bez vaší asistence. Počítat ale v tomto případě musíte s udržováním mléčného okruhu a nutností jeho občasného rozebrání.

Automatické čištění a odvápnění

Většina automatických kávovarů vyšší třídy tuto funkci nabízí. Bohužel ani v tomto případě se ale nevyhnete nákupu čisticích a odvápňovacích přípravků, které je nutné v rámci odvápňovacího programu použít. Dobrou zprávou ale je, že veškeré tyto nutné činnosti kávovar provede zcela sám. Stačí stisknout tlačítko a dát mu čas. Systém údržby kávovaru je obvykle spojen s kontrolkami na displeji, které včas poskytnou informaci o stavu přístroje.

Více šálků najednou a jejich předehřev

Jestliže počítáte s tím, že si například po obědě bude chtít udělat kávu celá rodina, volte kávovar umožňující připravit 2 šálky kávy najednou. Nebudete muset tak dlouho čekat. Komfortní možností je také předehřátí šálků, díky němuž bude káva chladnout pomaleji, její aroma se bude mít šanci lépe rozvinout a dokonalá crema se udrží ještě déle.

Filtrování vody

Některé, především automatické kávovary, jsou vybaveny také vodními filtry, které mají za úkol odstranit z kohoutkové vody nežádoucí chlorovou pachuť, ale i vodní kámen, který nejenže negativně ovlivňuje chuť výsledného nápoje, ale také se usazuje v hůře dostupných částech přístroje a může tak být příčinou jeho předčasného selhání. Tyto filtry je potřeba v pravidelných intervalech měnit, protože se vlivem používání zanáší. Čím tvrdší vodu doma máte, tím více obsahuje vodního kamene a tím častěji bude nutné přistoupit k výměně filtru. Průměrný interval, který je závislý také na intenzitě používání přístroje, se pohybuje okolo 2 až 3 měsíců.

Nádoba na vodu

Nádoba na vodu je nedílnou součástí automatických kávovarů. Na komfort při jejím používání má vliv zejména to, jestli je možné ji z přístroje vyjmout a naplnit či vyčistit nezávisle na kávovaru. Důležitý je také její objem, který podřiďte velikosti vaší rodiny. Obvykle se pohybuje od 0,5 do 2,5 l. Pro čtyřčlennou rodinu je optimální kávovar s nádržkou o objemu alespoň okolo 2 l, single domácnost vystačí i s 0,5 l.

Další nadstandardní funkce a design

Některé kávovary mohou nabídnout i další praktické vychytávky jako například osvětlení šálků, které je praktické zejména brzy ráno, nebo technologii chytrého displeje Smart Slide – vysoce intuitivní a snadno použitelné rozhraní s nastavitelným designem displeje (podobná technologie je používaná v chytrých telefonech). Mnozí jistě ocení, že některé přístroje je možné ovládat dálkově z mobilního telefonu či tabletu. K doplňkovým funkcím patří také možnost uložit si oblíbené nastavení, dále světelná signalizace nebo příprava dvou nápojů současně včetně těch s mléčnou pěnou.

Kávovar ale není jen technickým zázrakem, jde o běžný spotřebič, který musí zapadnout do stylu vaší kuchyně či kanceláře a svým vzezřením jej vhodně doplnit. Již dávno nemusíte vybírat pouze z černých, bílých či stříbrných modelů s hranatým tvarem. Oblé křivky, ale i extravagantní design spojený s pestrou škálou barev se postará o to, abyste se svým kávovarem rádi chlubili.

Nejnovější články


Kategorie

Produkty

Kávovar WMF KITCHENminis® Aroma Thermo 04.1226.0011
Kávovar WMF KITCHENminis® Aroma Thermo 04.1226.0011
2749 Kč
Espresso kávovar WMF Lumero 04.1236.0011
Espresso kávovar WMF Lumero 04.1236.0011
5402 Kč
Napěňovač mléka WMF Lono Milk & Choc 04.1317.0011
Napěňovač mléka WMF Lono Milk & Choc 04.1317.0011
3339 Kč
Mlýnek na kávu WMF Stelio 04.1707.0011
Mlýnek na kávu WMF Stelio 04.1707.0011
2379 Kč
Překapávač kávovar Tefal Digital CM600810 1,25 l
Překapávač kávovar Tefal Digital CM600810 1,25 l
1799 Kč
Překapávač kávovar Tefal Sense CM693110 1,25 l
Překapávač kávovar Tefal Sense CM693110 1,25 l
1799 Kč
Automatický kávovar Krups Essential EA810570
Automatický kávovar Krups Essential EA810570
8399 Kč
Automatický kávovar Krups Essential EA810B70
Automatický kávovar Krups Essential EA810B70
8399 Kč
Automatický kávovar Krups Arabica Latté Display EA819N10
Automatický kávovar Krups Arabica Latté Display EA819N10
8999 Kč
Automatický kávovar Krups Latt'espresseria EA829810
Automatický kávovar Krups Latt'espresseria EA829810
12999 Kč
Automatický kávovar Krups Latt'Espress EA82F810
Automatický kávovar Krups Latt'Espress EA82F810
8999 Kč
Automatický kávovar Krups Intuition Preference EA872B10 antracit
Automatický kávovar Krups Intuition Preference EA872B10 antracit
17999 Kč
Automatický kávovar Krups Intuition Preference Plus EA875E10 chrome & milk pot
Automatický kávovar Krups Intuition Preference Plus EA875E10 chrome & milk pot
18999 Kč
Automatický kávovar Krups Intuition Preference Plus EA875U10 šedá & Milk pot
Automatický kávovar Krups Intuition Preference Plus EA875U10 šedá & Milk pot
19999 Kč
Automatický kávovar Krups Evidence EA890110 plast bílá
Automatický kávovar Krups Evidence EA890110 plast bílá
14699 Kč
Automatický kávovar Krups Evidence EA890810 plast černá
Automatický kávovar Krups Evidence EA890810 plast černá
14699 Kč
Automatický kávovar Krups Evidence Plus EA894810 černý
Automatický kávovar Krups Evidence Plus EA894810 černý
16999 Kč
Automatický kávovar Krups Evidence Plus EA894T10 titan
Automatický kávovar Krups Evidence Plus EA894T10 titan
13099 Kč
Automatický kávovar Krups Evidence One EA895E10
Automatický kávovar Krups Evidence One EA895E10
14499 Kč
Automatický kávovar Krups Evidence One EA895N10
Automatický kávovar Krups Evidence One EA895N10
15999 Kč
Automatický kávovar Krups Evidence Eco EA897B10
Automatický kávovar Krups Evidence Eco EA897B10
12599 Kč
Mlýnek na kávu Tefal GT110838
Mlýnek na kávu Tefal GT110838
699 Kč
Mlýnek na kávu KRUPS GVX242 Nerezový/Černý
Mlýnek na kávu KRUPS GVX242 Nerezový/Černý
1799 Kč
Kapslový kávovar Krups Nescafé Dolce Gusto KP1201 Mini Me White Grey
Kapslový kávovar Krups Nescafé Dolce Gusto KP1201 Mini Me White Grey
1827 Kč
Kapslový kávovar Krups Nescafé Dolce Gusto Infinissima KP170131
Kapslový kávovar Krups Nescafé Dolce Gusto Infinissima KP170131
1799 Kč
Kapslový kávovar Krups Nescafé Dolce Gusto Infinissima KP173B31
Kapslový kávovar Krups Nescafé Dolce Gusto Infinissima KP173B31
1811 Kč
Kapslový kávovar Krups Nescafé Dolce Gusto Piccolo XS KP1A05 červený
Kapslový kávovar Krups Nescafé Dolce Gusto Piccolo XS KP1A05 červený
2499 Kč
Kapslový kávovar Krups Nescafé Dolce Gusto Piccolo XS KP1A3B31
Kapslový kávovar Krups Nescafé Dolce Gusto Piccolo XS KP1A3B31
1299 Kč
Kapslový kávovar Krups Nescafé Dolce Gusto Genio S KP240131
Kapslový kávovar Krups Nescafé Dolce Gusto Genio S KP240131
2190 Kč
Kapslový kávovar Krups Nescafé Dolce Gusto Infinissima Touch taupe KP270A10
Kapslový kávovar Krups Nescafé Dolce Gusto Infinissima Touch taupe KP270A10
3464 Kč
Kapslový kávovar Krups Nescafé Dolce Gusto Genio S Plus KP340831
Kapslový kávovar Krups Nescafé Dolce Gusto Genio S Plus KP340831
1999 Kč
Kapslový kávovar Krups Nescafé Dolce Gusto Genio S Touch KP440E31
Kapslový kávovar Krups Nescafé Dolce Gusto Genio S Touch KP440E31
2292 Kč
Napěňovač mléka Krups XL100810
Napěňovač mléka Krups XL100810
1259 Kč
Kapslový Kávovar Krups Nespresso Inissia XN100110 bílý
Kapslový Kávovar Krups Nespresso Inissia XN100110 bílý
2499 Kč
Kapslový Kávovar Krups Nespresso Inissia XN100510 červený
Kapslový Kávovar Krups Nespresso Inissia XN100510 červený
2499 Kč
Kapslový kávovar Krups Nespresso Pixie XN304T10 titan
Kapslový kávovar Krups Nespresso Pixie XN304T10 titan
3799 Kč
Kapslový kávovar Krups Nespresso Citiz XN741B10 stříbrný
Kapslový kávovar Krups Nespresso Citiz XN741B10 stříbrný
4499 Kč
Kapslový Kávovar Krups Nespresso Atelier XN890831
Kapslový Kávovar Krups Nespresso Atelier XN890831
6799 Kč
Kapslový kávovar Krups Nespresso Vertuo Next Chrome XN910C10
Kapslový kávovar Krups Nespresso Vertuo Next Chrome XN910C10
4999 Kč
Kapslový kávovar Krups Nespresso Vertuo Next Light Grey XN911B10
Kapslový kávovar Krups Nespresso Vertuo Next Light Grey XN911B10
5599 Kč
Pákový kávovar Krups Opio XP320830
Pákový kávovar Krups Opio XP320830
3499 Kč
Pákový kávovar Krups Espresso Steam & Pump Virtuoso XP442C11
Pákový kávovar Krups Espresso Steam & Pump Virtuoso XP442C11
4219 Kč

Související kategorie e-shopu


Další články

Poznejte tyčové vysavače nové generace vyráběné v Evropě. Seznamte se s Rowenta X-Force Flex 12.60 Neo a 13.60

Poznejte tyčové vysavače nové generace vyráběné v Evropě. Seznamte se s Rowenta X-Force Flex 12.60 Neo a 13.60

Tyčové vysavače Rowenta X-Force Flex s ohebnou hubicí patří díky svým přednostem a unikátním technologiím mezi nejoblíbenější ve své třídě na trhu. Značka Rowenta však neusnula na vavřínech a už tak technicky skvěle vybavené vysavače i nadále inovuje. Letos díky tomu přichází s novou generací tyčáků X-Force Flex 12.60 Neo a 13.60, které oplývají vychytávkami, jež vás dostanou.

Přečíst celý článek
Robot, který uklidí i rohy? Rowenta X-Plorer S220 a S240 AI

Robot, který uklidí i rohy? Rowenta X-Plorer S220 a S240 AI

Novinka na poli robotických vysavačů od značky Rowenta vám svými funkcemi vyrazí dech! Revoluční tvar písmene D zajišťuje 100% kvalitu úklidu i v rozích a kolem stěn a vibrační mop odstraní z podlah i odolné nečistoty. Díky unikátnímu navigačnímu systému se sadou kamer 3D Vision se robot bezpečně vyhne i malým překážkám a vy už tak před spuštěním vysavače nebudete muset nic uklízet a sbírat z podlahy.

Přečíst celý článek
Značky Tefal, Rowenta a Krups posilují svůj závazek k opravitelnosti svých produktů na dobu 15 let

Značky Tefal, Rowenta a Krups posilují svůj závazek k opravitelnosti svých produktů na dobu 15 let

Značky Tefal, Rowenta a Krups společnosti Groupe SEB – světového lídra v oblasti malých domácích spotřebičů, již v roce 2008 deklarovaly svoji cestu k zajištění opravitelnosti svých výrobků. Společnost nyní na oslavu svého 30. výročí na českém trhu prodloužila dobu trvání závazku k opravitelnosti produktů po dobu 15 let a také přidala závazek k zajištění přiměřené ceny žádané opravy.

Přečíst celý článek