Home & Cook Blog> Péče o domácnost> Jak na velký jarní úklid s klidem
18.3.2024

Jak na velký jarní úklid s klidem

Jarní úklid si dopředu naplánujte

S příchodem prvních jarních slunečních paprsků a teplejšího počasí se řada z nás pouští do velkého úklidu. Abyste měli jarní úklid skutečně vychytaný, není od věci si jej nejprve naplánovat. Jak na to?

Než se pustíte do velkého jarního úklidu, sedněte si, vezměte do ruky papír a tužku a napište seznam všech činností, které je třeba udělat. Ať už jde například o vytírání, vysávání, utírání prachu, umývání oken nebo vyřazení přebytečných věcí, které se vám doma kupí.

Tento seznam prací zkuste rozčlenit také podle jednotlivých místností svého bytu či domu. K jednotlivým bodům můžete připsat i další členy své domácnosti, kteří vám s velkým jarním úklidem pomohou.

Jak zvládnout velký úklid? Pořiďte si ty správné pomůcky

Máte-li sepsaný postup při úklidu v domácnosti, nachystejte si také ty správné pomůcky pro jarní úklid. Jde například o vhodné saponáty, měkké hadříky z mikrovlákna, prachovku, gumové rukavice nebo kovové schůdky na úklid.

Kromě tohoto základního vybavení se při velkém jarním úklidu můžete spolehnout také na technologické pomocníky, díky kterým zvládnete uklidit rychle a doslova levou zadní. Jarní úklid pro klid vám zajistí parní čistič Clean &  Steam MULTI, který je opravdu multifunkčním pomocníkem. Zvládne vysávání i vytírání všech typů podlah, a to pouze parou bez zbytečné chemie. Během chvíle jej můžete proměnit i na ruční parní čistič, který díky speciálním nástavcům zvládne snadno a rychle vyčistit a dezinfikovat kuchyňskou linku, rámy kolem oken, samotná okna, koupelnu i toaletu.

Při velkém jarním úklidu vám bude velmi nápomocen i nejvýkonnější tyčový vysavač Rowenta s automatickou detekcí povrchů X-Force Flex 15.60. S tímto bezdrátovým tyčovým vysavačem, který bezchybně vysává i vytírá, se dostanete opravdu všude, a to i do těžko dostupných míst. Tento vysavač disponuje speciálně ohybatelnou tyčí, kterou můžete nastavit do tvaru písmene L, a tak se s ním velmi jednoduše dostanete pod sedačku nebo pod velmi nízký nábytek. X-Force Flex 15.60 má v balení rovněž samostatně stojící dokovací stanici, ze které můžete odejmout tyč a nasadit ji na ohebnou tyč vysavače. Tímto způsobem prodloužíte jeho dosah až o 1 metr, což oceníte při úklidu pod postelí či při vysávání extra vysokých stropů.

Kromě vysávání a vytírání podlah bezdrátový vysavač X-Force Flex 15.60 od Rowenty při jarním úklidu skvěle vysaje křesla, sedačky i matrace. Díky jeho doplňkům odstraníte vlasy, chlupy a odolný prach opravdu do hloubky.

Jarní úklid pro klid s přehledem zvládnete rovněž díky hybridnímu čističi na tvrdé podlahy Rowenta X-Combo Allergy. Jde o bezdrátový vysavač a elektronický mop v jednom, který účinně vysává a aktivně vytírá dvěma rotačními mopy. Vysávat a vytírat s ním můžete nejen samostatně, ale lze mít spuštěné oba režimy najednou. Díky tomu Rowenta X-Combo Allergy zkrátí váš velký jarní úklid takřka na polovinu času. Tento vysavač si budete pochvalovat i při každodenním úklidu, a to díky provozu na baterii a snadnému čištění.

Úklid domácnosti: Čím začít?

Postup při úklidu domácnosti nejen na jaře má jasná pravidla. Hlavní zásadou, kterou se vyplatí dodržet, je uklízet od shora směrem dolů. Postupujte tedy od stropu přes police a komody až po podlahu. Pokud zachováte tento postup, na zemi nezůstane po velkém jarním úklidu ani drobeček.

Uklízejte systematicky vždy jednu místnost. A to – jak už jsme uvedli – nejlépe od shora dolů a zároveň po směru či proti směru hodinových ručiček. Začněte obývacím pokojem a kuchyní, poté se pusťte do úklidu ložnice a dětského pokoje. Na závěr si nechte úklid toalety, koupelny, chodby a vstupní haly.

Rozhodně při jarním úklidu nepřeskakujte z místnosti do místnosti – vaše uklízení by mohlo skončit chaosem a nedosáhli byste stoprocentního výsledku.

Harmonogram velkého jarního úklidu

Jaro je ideálním obdobím velkého úklidu. Není od věci vzít z gruntu po zimě svůj dům a byt a zároveň se pustit do třídění nahromaděných věcí. Jak postupovat při velkém úklidu bytu, vám poradí zvláště tento harmonogram kompletního úklidu.

  • udělejte pořádek ve skříních a šuplících
  • přetřiďte oblečení, a to nepotřebné vyřaďte
  • vyčistěte všechny elektrospotřebiče (pračku, sušičku, myčku, ledničku, kávovar, troubu) a odmrazte mrazničku
  • umyjte okna a případně také žaluzie
  • vyměňte a vyperte záclony a závěsy
  • vyperte deky a povlaky na polštáře, v ložnici pak vyperte a převlečte povlečení
  • omyjte dveře a otřete kliky
  • otřete všechny vypínače
  • utřete prach, v kuchyni umyjte kuchyňskou linku
  • vysajte a vytřete podlahy
  • vezměte kompletně koupelnu a toaletu

Velký úklid – jak udržet pořádek?

Chcete doma udržet pořádek i po velkém jarním úklidu? V tom případě ve svém domě či bytě nenechávejte nikdy volně položené či poházené věci. Všem věcem dejte své pevné místo. Uschovejte je do úložných boxů, do šuplíků či do skříní. Nepotřebné věci přetřiďte a prodejte, darujte nebo vyhoďte. Když nebude tento nepořádek vidět, budete mít vždy z části uklizeno.

Abyste si po velkém jarním úklidu doma udrželi pořádek, pořiďte si kvalitní robotický vysavač. Při pravidelném spouštění robotického vysavače v domácnosti alespoň třikrát týdně klesne prašnost v domácnosti až o 60 procent. Znamená to tedy, že budete muset daleko méně utírat prach z nábytku a vzduch u vás doma bude mnohem zdravější. Na výběru robotického vysavače, který se hodí pro vaši domácnost, si proto dejte velmi záležet. Pochvalovat si budete například robotický vysavač RR8595 X-Plorer S75s+ s automatickým vysypáváním. Tento robot má v sobě zabudované sáčky Rowenta, které udrží prach a zápach a které vám vydrží až 60 dní. Robotický vysavač RR8595 X-Plorer S75s+ tak představuje ideální volbu do každé domácnosti, která je zárukou čistých podlah a absence prachu.

S rychlým vysáváním a vytíráním podlah vám dále pomůže například již zmíněný bezdrátový vysavač a elektronický mop v jednom Rowenta X-Combo. Specialistou na koupelny, kuchyně, na vytírání podlah, ale i na vysávání je zase parní čistič Clean &  Steam MULTI, díky němuž bude udržení pořádku po velkém úklidu opravdová hračka.

Před častým uklízením v podobě utírání prachu, vysávání nebo vytírání vás uchrání zvláště chytrá čistička vzduchu Rowenta Pure Home, která si poradí s polétavými částicemi. Toto přenosné zařízení snadno vyfiltruje ze vzduchu prach, chlupy a vlasy – právě tyto nečistoty se následně nebudou usazovat na podlaze nebo na nábytku. Čistička vzduchu Rowenta Pure Home, která je zárukou udržení pořádku v domácnosti, má i další přednosti. Díky svému účinnému filtru dokáže odfiltrovat až 100 procent alergenů, jako jsou pyly, chlupy nebo roztoči, poradí si také s těmi nejmenšími částicemi (např. viry) a její filtr účinně zachytí i pachy a plyny.

Velký jarní úklid zvládnete v klidu a s přehledem, když budete mít jasný plán, nachystáte si ty správné pomůcky a budete mít po ruce ty nejlepší technologické pomocníky. Díky tomu uklidíte svůj domov levou zadní a z výsledku svého snažení budete mít velkou radost. Do velkého jarního úklidu se rozhodně neváhejte pustit, váš domov bude působit nejen čistěji, ale zároveň z něj bude sálat útulnější atmosféra.

 

 

Nejnovější články


Kategorie

Produkty


Související kategorie e-shopu


Další články

Jak pečovat o gril

Jak pečovat o gril

Aby vám dobře sloužil ještě dlouho, dopřejte svému grilu správnou péči. Vyčistíte ho pomocí speciálních pomůcek, které vám tento nepříliš populární úkon značně ulehčí. Pokud máte venkovní gril, nezapomeňte ho kromě drobné údržby chránit před deštěm a zimou pořádným zazimováním.

Přečíst celý článek
Inspirace na vánoční dárky pro ženy a pro muže

Inspirace na vánoční dárky pro ženy a pro muže

Co koupit ženě nebo muži k Vánocům? Potěšte svou partnerku či svého partnera chytrým dárkem do domácnosti, který jim ušetří práci i čas. Nebo takovým, který jim zpříjemní péči o vzhled. Přinášíme nápady na vánoční dárky pro ženy a pro muže, které na Štědrý večer udělají zaručeně radost každému.

Přečíst celý článek