Home & Cook Blog> Péče o domácnost> Jak zapojit děti do úklidu domácnosti?
1.10.2024

Jak zapojit děti do úklidu domácnosti?

Máme pro vás několik tipů, jak zapojit vaše ratolesti do úklidu domácnosti, aby je to bavilo a vytvořily si pravidelnou rutinu. Jak tedy pojmout pomoc dětí při úklidu, kterou budou vaši potomci považovat za zábavnou hru?

Tipy na zapojení dětí do úklidu: Co dělat, aby je to bavilo?

Co se v mládí naučíš, ve stáří jako když najdeš. Toto okřídlené rčení můžeme vztáhnout také k úklidu domácnosti. Ukažte svým ratolestem, že úklid neobstarávají pouze rodiče a prarodiče, ale že se do něj mohou zapojit také nejmladší členové domácnosti. Jakým způsobem je ale motivovat?

Pomoc dětí při úklidu můžete pojmout jako hru, která bude vaše potomky bavit a které se budou chtít sami pravidelně věnovat. Vyzkoušejte několik následujících tipů na zapojení dětí do úklidu, který se díky tomu pro vaše ratolesti stane jedním velkým dobrodružstvím.

Vytvořte systém odměn

Když vaše děti splní své úkoly, odměňte je. Tato odměna však nemusí být nutně materiální. Po úklidu jim pusťte například jejich oblíbený dětský film, zahrajte si s nimi jejich oblíbenou deskovou hru, vyrazte společně na výlet nebo je nechte vybrat, co jim uvaříte k večeři. Vaše děti budou zkrátka vědět, že je za úklid čeká milá odměna, což je bude k uklízení domácnosti ještě více motivovat.

Nechte děti uklízet při jejich oblíbené hudbě

Děti a úklid nerovná se rozhodně rutina. Jak tedy z běžného úklidu vykouzlit zábavnou aktivitu? Pusťte dětem při plnění úkolů jejich oblíbenou hudbu. Nechte je přitom, ať si písně k úklidu samy vyberou, a přetvořte uklízení domácnosti v jednu malou taneční party.

Jděte svým dětem příkladem

Aby se děti s chutí pustily do úklidu, jděte jim příkladem. Názorně jim ukažte, že i dospělí se musí podílet na pravidelném úklidu domácnosti. Postupně tak své ratolesti zapojte do svých úkolů a uklízejte společně s nimi, abyste ukázali, že jste jeden tým.

Používejte moderní technologie

Při úklidu zkuste používat také moderní technologie. Vaše děti si zamilují zejména robotický vysavač ovladatelný přes mobil. Mobilní aplikaci v češtině má například robotický vysavač X-PLORER S240+ AI Animal & Allergy 8000Pa RR9695WH. Ukažte svým dětem, jak tento robotický vysavač s automatickým vysypáváním prachu jednoduše nastavit, ovládat a vysát či vytřít s jeho pomocí celou vaši domácnost.

Ovládání robotického vysavače pomocí mobilní aplikace se stane pro vaše děti dobrodružnou činností, kterou budou nadšeně vykonávat a na kterou se budou vždy těšit. Jelikož má v sobě mobilní aplikace robotického vysavače i dálkové ovládání – podobně jako dron nebo autíčko na dálkové ovládání – bude to pro vaše děti super zábava.

Vsaďte na gamifikaci neboli úklid hrou

Hraní her je skvělým způsobem, jak motivovat děti k úklidu. Vymyslete proto hry, které jsou spojené s úklidem a do kterých se vaše ratolesti naplno ponoří. Zkuste třeba úklid na čas. Nastavte jednoduše časový limit a odstartujte závod. Které z dětí uklidí svůj pokoj dříve, to vyhrává.

Další skvělou hrou spojenou s úklidem je hledání pokladů, které jste postupně ukryli v bytě. Nechte své děti, aby během úklidu domácnosti hledaly všechny ukryté hračky, hry nebo sladkosti. Aby našly skutečně vše, pomůže jim k tomu seznam, který jim předem vytvoříte.

Perfektní také bude, když se vaše děti vžijí do role svých oblíbených superhrdinů a pojmou úklid jako dobrodružství nebo misi. Vymyslete pro ně navíc konkrétní příběh a roli, které je naplno pohltí.

Rozdělte úklid domácnosti na menší kroky

Jak dále na zapojení dětí do úklidu, aby je opravdu bavil? Rozdělte úklid vaší domácnosti na menší kroky, které budou pro vaše děti snadno proveditelné. Díky tomuto přístupu jim usnadníte úkol a dáte jim pocit dokončené práce.

Svým dětem rovněž vysvětlete, že díky úklidu si doma udržíte čistotu a pořádek, které mají blahodárný vliv na zdraví i celkové pohodlí. Také těmito příklady dáte svým potomkům důvod, proč by se měli podílet na úklidu.

Zapojení dětí do úklidu je zábavná a zároveň velmi výchovná záležitost. Vaše ratolesti se naučí pořádkumilovnosti, odpovědnosti, spolupráci i dalším dovednostem, které jim budou velmi prospěšné v budoucnosti. Nezapomeňte však pomoc dětí při úklidu brát s trpělivostí a humorem, díky čemuž si užijete nádherné společné rodinné chvíle.

Nejnovější články


Kategorie

Produkty

Multifunkční elektrický tlakový hrnec Tefal Cook4me+ CY851130
Multifunkční elektrický tlakový hrnec Tefal Cook4me+ CY851130
6299 Kč
Automatický kávovar Krups Intuition Preference Plus EA875U10 šedá & Milk pot
Automatický kávovar Krups Intuition Preference Plus EA875U10 šedá & Milk pot
19999 Kč
Automatický kávovar Krups Evidence EA890110 plast bílá
Automatický kávovar Krups Evidence EA890110 plast bílá
14699 Kč
Wok pánev Tefal Unlimited G2551972 28 cm
Wok pánev Tefal Unlimited G2551972 28 cm
1199 Kč
Elektrický gril Tefal Optigrill Elite XL GC760D30
Elektrický gril Tefal Optigrill Elite XL GC760D30
6999 Kč
Sada nádobí Tefal Nordica H852SA55 10 ks
Sada nádobí Tefal Nordica H852SA55 10 ks
4999 Kč
Tyčový vysavač Rowenta Dual Force RH6751WO 2v1
Tyčový vysavač Rowenta Dual Force RH6751WO 2v1
3999 Kč
Tyčový vysavač Rowenta X-Force Flex 11.60 Aqua RH9890WO
Tyčový vysavač Rowenta X-Force Flex 11.60 Aqua RH9890WO
9999 Kč
Robotický vysavač Rowenta X-Plorer Serie 60 RR7447WH
Robotický vysavač Rowenta X-Plorer Serie 60 RR7447WH
6999 Kč

Související kategorie e-shopu


Další články

Inspirace na vánoční dárky pro ženy a pro muže

Inspirace na vánoční dárky pro ženy a pro muže

Co koupit ženě nebo muži k Vánocům? Potěšte svou partnerku či svého partnera chytrým dárkem do domácnosti, který jim ušetří práci i čas. Nebo takovým, který jim zpříjemní péči o vzhled. Přinášíme nápady na vánoční dárky pro ženy a pro muže, které na Štědrý večer udělají zaručeně radost každému.

Přečíst celý článek
Jak na velký jarní úklid s klidem

Jak na velký jarní úklid s klidem

Vyzkoušejte několik našich ověřených tipů na pohodový jarní úklid. Stačí mít systém, chytré pomocníky, motivaci a pak už to jde to samo. Jak tedy zvládnout velký úklid na jaře, a to s naprostým klidem a přehledem?

Přečíst celý článek