Home & Cook Blog> Život v kuchyni> České nostalgické klasiky, tentokrát podzimně a nasladko 
1.12.2021

České nostalgické klasiky, tentokrát podzimně a nasladko 

Vůně domova je neodmyslitelně spjata s vůní jídla. Schválně, pamatujete se na vůni jídel, která vám vařily vaše babičky? Recepty i jejich obliba se předávají z generace na generaci. Oproti našim babičkám však máme jejich přípravu značně snazší. Díky chytrým pomocníkům do domácnosti si zvládnete vyvolat nostalgické vzpomínky na pokrmy z dětství i pokud jste na vaření vyloženě antitalent. Příprava je opravdu snadná, zvládnou ji i vaše děti. Pojďte se podívat, jak snadno se dají připravit tři největší klasiky – krupicová kaše, rýžový nákyp a žemlovka. 

Krupicová kaše 

Krupicová kaše má v dětském repertoáru své jasné místo. Není snad dítě, které by „krupičku“ s rozpuštěným máslem a kakaem nebo skořicí nemilovalo. A mnoha dospělým vydrží láska k tomuto pokrmu až do dospělosti. Vedle špaget s kečupem je krupička zároveň prvním pokrmem, jenž děti hrdě samy uvaří. 

  • 40 g dětské krupice
  • 250 ml mléka 
  • 10 g másla 
  • 10–15 g cukru krupice 
  • 1 kávová lžička kakaa nebo skořice
  • špetka soli

Postup: Do rendlíku nalijeme mléko, přidáme špetku soli, dětskou krupici a za stálého míchání na mírném ohni přivedeme k varu. Za stálého míchání vaříme dvě minuty a hotovou kaši pak vlijeme na talíř. Poklademe kousky másla a posypeme cukrem a kakaem či skořicí.

TIP 

Krupicová kaše má jedinou nástrahu, a to aby se vám nepřipálila. Proto ji doporučujeme vařit ve vodní lázni. Jak to funguje? Do většího hrnce nalijete vodu, přivedete ji k varu a vložíte menší hrnec, ve kterém pak vaříte. Ve vodní lázni se například rozpouští máslo nebo čokoláda, ideální je pořídit stohovatelné nádobí, které do sebe zapadá, a tudíž je na vodní lázeň ideální. Zároveň skrývá další plus – nezabere vám v kuchyni tolik místa. 

Žemlovka 

Žemlovka se pojí především s podzimním a zimním obdobím. Většinou není určena jako dezert, ale jako hlavní jídlo. Její příprava je velmi jednoduchá a výsledek výtečný. Připomeňte si dětství a připravte žemlovku jako od babičky. Právě teď, na podzim, je na to ideální doba. Nejlépe chutná s cappuccinem se skořicí, které si díky moderním kávovarům můžete dnes už snadno připravit doma, nebo s teplým kakaem.


  • 15 rohlíků
  • hrnek teplého mléka 
  • 5 vajec 
  • 2 balíčky vanilkového cukru 
  • 1/4 hrnku moučkového cukru 
  • 6 polévkových lžic rozpuštěného másla 
  • 1 kg jablek 
  • 4 lžičky skořice 
  • máslo na vymazání formy 
  • rozinky dle chuti 
  • strouhanka na vysypání formy 

 Postup:  

  1. Rohlíky nakrájíme na kolečka. V teplém mléce rozmícháme vanilkový a moučkový cukr, vejce, rozpuštěné máslo a promícháme. Touto směsí zalijeme nakrájené rohlíky a jemně promícháme. 
  2. Potom připravíme jablkovou nádivku. Jablka oloupeme a nastrouháme na hrubší straně struhadla. Smícháme se skořicí a moučkovým cukrem, přidáme rozinky. 
  3. Pekáč vymažeme máslem a vysypeme strouhankou. Na dno pekáče poklademe polovinu rozkrájených rohlíků, na ně rozprostřeme patro z jablkové nádivky a zakryjeme druhou polovinou rohlíků. 
  4. Povrch zahladíme a polijeme rozpuštěným máslem.  
  5. Pečeme v předehřáté troubě 3040 minut při 150160 °C. 

TIP 

Pokud chcete mít žemlovku ještě o něco vláčnější, můžete do nádivky přimíchat tvaroh. 

Rýžový nákyp 

Školní jídelny reputaci tohoto pokrmu příliš neprospěly. Dejte však nákypu ještě šanci a udělejte si ho doma, pěkně poctivě a postaru, po vzoru našich babiček. Co budete potřebovat? Na dvě porce: 

  • 130 g rýže (nejlépe kulatozrnné, která se obvykle používá pro přípravu italských rizot) 
  • 200 ml teplého mléka na zalití rýže  
  • 2 lžičky skořice 
  • 2 jablka 
  • 2 lžíce cukru krupice 
  • 3 vejce 

Postup: 

  1. Rýži vložíme do hrnce, posypeme skořicí a zalijeme teplým mlékem. Je potřeba míchat a zajistit, aby se kulinářské dílo hned na začátku nezhatilo připálením. 
  2. Jablka (nebo jiné sezonní ovoce, například meruňky nebo švestky) nakrájíme, vložíme do hrnce a přidáme cukr, mícháme a necháme ovoce zkaramelizovat. 
  3. Poté rozklepneme vejce, žloutky oddělíme od bílků. Žloutky přimícháme do uvařené rýže, z bílků ušleháme sníh a cca 1/3 přidáme do vzniklé rýžové směsi. 
  4. Rýžovou směs rozdělíme do misek vymazaných máslem, pokryjeme vrstvou ovoce, pak další patro z rýže a na ni narovnáme zbytek sněhu z bílků. 
  5. Dáme do trouby předehřáté na 180 °C a pečeme, dokud se sněhová čepice nezbarví dozlatova. 

TIP

Pokud chcete mít jistotu, že se rýže dobře připraví, netrapte se s mícháním a rizikem připálení, rýžový nákyp se skvěle dělá v multifunkčním rýžovaru, který dokáže vytvořit i zlatavou kůrku z bílků a navíc zašpiníte jenom jeden hrnec. 

A na jaké jídlo máte vzpomínky z dětství vy? 

Nejnovější články


Kategorie

Produkty

Automatický kávovar Krups Evidence EA890810 plast černá
Automatický kávovar Krups Evidence EA890810 plast černá
14699 Kč
Rozkládací forma na koláč Tefal Delibake J1640574 36x24 cm
Rozkládací forma na koláč Tefal Delibake J1640574 36x24 cm
599 Kč
Sada nádobí Tefal Ingenio Essential L2009702 20 ks
Sada nádobí Tefal Ingenio Essential L2009702 20 ks
2999 Kč
Multifunkční hrnec Tefal Multicooker RK705138
Multifunkční hrnec Tefal Multicooker RK705138
2599 Kč

Související kategorie e-shopu


Další články

Nové Tefal Revue s vánočními recepty je tu

Nové Tefal Revue s vánočními recepty je tu

Otevřete si vaši denní porci radosti. Objevte recepty na štědrovečerní tabuli od šéfkuchaře Ondřeje Slaniny, prozkoumejte pomocníky, kteří vám pomohou zvládnout vánoční přípravy bez stresu a načerpejte inspiraci na každodenní vaření. 30 stran dobrot z dílny Tefal právě přistálo na vašem stole!

Přečíst celý článek
Nejvíc trendy kávové nápoje roku 2021

Nejvíc trendy kávové nápoje roku 2021

Káva má mnoho benefitů, je to nápoj, bez něhož si častokrát neumíme představit svůj den. Krásně voní, ještě lépe chutná a ideálně i lákavě vypadá. Jaké provedení a speciální přípravy kávy jsou v roce 2021 in? Připravte si je v pohodlí domova!

Přečíst celý článek
Záruka k nákupu: KRUPS SE POSTARÁ

Záruka k nákupu: KRUPS SE POSTARÁ

I když jsou kávovary KRUPS dlouhodobě zárukou kvality a vyznačují se špičkovými technologiemi a jednoduchostí ovládání, může se stát, že se váš kávovar poškodí nebo bude potřeba opravit chybný komponent. Proto jsme pro vás připravili program KRUPS SE POSTARÁ, s nímž vám nabídneme po koupi vysavače nadstandardní péči.

Přečíst celý článek