Home & Cook Blog> Život v kuchyni> Grilujte zdravě: 5 skvělých tipů a receptů na letní i podzimní grilování
19.10.2021

Grilujte zdravě: 5 skvělých tipů a receptů na letní i podzimní grilování

Letní chvíle se nám jednoznačně spojují s posezením venku, s rodinou, přáteli, dětmi. Přes den si užíváme letní radovánky jako výlety, turistiku, opalování, bazén, pro večer je typické grilování s příjemnou hudbou a svěžím drinkem. Grilování však nemusí skončit spolu s létem. Díky elektrickým grilům můžete grilovat i doma nebo na balkoně. Večer strávený v dobré společnosti a při chutném jídle může být ideálním způsobem socializace, zejména po dlouhém období v izolaci, které jsme všichni prožili.

Je fakt, že grilování některých jídel nemusí být zdraví zcela prospěšné, můžete se po něm cítit příliš najedení, pociťovat tíhu v žaludku, večer mít problém usnout. Navíc pokud jídlo, které není úplně nejzdravější, konzumujete moc často, můžete si jím přivodit i zdravotní potíže. Dobrou zprávou je, že vždy se to dá i jinak, a zdravější variantu vám kromě méně mastného jídla zajistí také elektrický gril. Inspirujte se našimi tipy na zdravé a chutné grilování.

1. Používejte libové kusy masa

Díky libovému masu můžete snížit příjem nasycených tuků. Jelikož je libové maso sušší, protože obsahuje méně tuku, dokážete si skvěle pomoci chutnou marinádou. Kyseliny v marinádě, například citronová šťáva nebo ocet, rozkládají svalová vlákna nebo tvrdé kousky masa, které tak budou měkčí a budou se snadněji konzumovat. Ideální volbou jsou kuřecí prsa, která můžete nakrájet jako kousky kebabu, též vepřové karé nebo libový steak.

Na grilu můžete vyčarovat leccos. A jde to i zdravě!

Náš TIP: Marinované kuřecí maso KEBAB

  • 4 kuřecí prsa
  • 2 lžíce medu
  • 1,5 lžíce sójové omáčky
  • šťáva a kůra z jedné limetky
  • 2 stroužky česneku.

Postup:

  • Všechny ingredience smícháme dohromady a do marinády následně vmícháme kuřecí masíčko, které si předem nakrájíme na kostičky nebo nařežeme na kebabové plátky.
  • Necháme na noc odstát v lednici, druhý den můžeme ugrilovat a pochoutka, kterou si zamilují i ​​děti, bude na světě.

2. Zařaďte do grilovacího menu ryby  – jsou zdravé i chutné

I vy milujete ryby? Tak je to jednoznačně ta nejlepší volba na gril! Zkuste lososa, kterého si předem naložíte v medu a sójové omáčce a ugrilujete z každé strany několik minut. Podávat jej můžete s jogurtem, koprovou omáčkou, restovanou zeleninou nebo se salátem a kuskusem.

Pokud se cítíte ambiciózní, určitě vyzkoušejte ugrilovat celého pstruha, makrelu, nebo dokonce lososa. Rybu naplňte bylinkami, například tymiánem a citronem, a grilujte z obou stran.

Náš TIP: jogurtovokoprový dresink k rybě

  • 150 ml řeckého jogurtu
  • 2 lžičky medu
  • 2 lžíce nasekaného kopru
  • 1 lžičku dijonské hořčice

Postup:

  • Na závěr všechny ingredience smícháte dohromady.

3. Vegetariánské menu na gril

Grilování je často spojováno právě s masem a pro některé milovníky masa je přímo nepředstavitelné, co by mohli grilovat vegetariáni. Je však skutečně mnoho možností, jak si ugrilovat chutně a zdravě a nemusí to být jen maso. Na špejli si zkuste napíchnout různé druhy zelenin či sýrů. Nabídněte je i přátelům a uvidíte, budou nadšeni! Zkuste například tyto kombinace:

Špejle č. 1: cherry rajčata, cuketa, červená cibule, halloumi sýr – k této kombinaci si můžete připravit středomořský dresink, na který budete potřebovat olivový olej, citronovou šťávu, pepř a různé bylinky.

Špejle č. 2: cuketa, červená paprika, červená cibule, žampiony – k této kombinaci se perfektně hodí arašídový dresink, který připravíte z arašídového másla, medu, limetky, sójové omáčky, zázvoru a chilli omáčky.

Náš TIP: Grilovaný chřest

  • Tuto pochoutku si zamilujete a můžete ji použít jako přílohu k vegetariánskému i masovému menu.

Postup:

  • Vezměte svazek chřestu, odřízněte spodky, pokapejte olivovým olejem a dochuťte solí či středomořským kořením.
  • Opékejte na grilu 2–3 minuty nebo dokud nedosáhnou požadované jemnosti.

4. Domácí marináda

Není nic lepšího a chutnější než marinované masíčko či zelenina. Navíc si chutnou marinádu můžete připravit v pohodlí domova, a to doslova za několik minut. Stačí pokud máte doma citron, rozmarýn nebo šalvěj, olivový olej – a vynikající marináda je na světě. S bylinkami si můžete vyhrát a použít takové, jaké máte doma. Vyzkoušet můžete také petrželku, koriandr nebo bazalku spolu s citrusovými plody, tato kombinace stojí za to! Do marinády můžete libovolně podle chuti přidávat sójovou omáčku, med, cibuli, česnek, řepkový nebo slunečnicový olej, uzenou papriku, chilli nebo koření.

Dobré vědět: Výhody elektrického grilu

Při grilování na klasickém grilu mohou unikat karcinogenní látky, zejména tehdy, pokud máte své jídlo rádi připečené. Podívejme se proto, jaké výhody nabízí elektrický gril.

  • Je inteligentní, intuitivní, automatický a velmi přesný.
  • Nenáročná údržba – plotýnky se dají vyndat a umýt v myčce. Navíc je gril zkosený, takže tuk po dobu grilování vykape do odkapávací misky – zdravé grilování – miska se také jen vypláchne nebo dá do myčky.
  • Můžete grilovat i uvnitř nebo na balkoně.
  • Je snadno přenosný, můžete jej s sebou vzít na chatu nebo dovolenou.
  • Regulovatelná teplota.
  • Grilování bez toxinů.
  • Není třeba dokupovat palivo.

5. Dezert na závěr

Nejlepším dezertem je jednoznačně ovoce. Pokud chcete zažít gastronomický zážitek, vyzkoušejte italskou specialitu, žlutý meloun obalený v šunce prosciutto crudo. Jednoduše a rychle také připravíte ovocnou salátovou mísu s nízkotučným jogurtem. Pokud chcete, aby byl váš dezert z grilu, položte na mřížku banány ve slupce zabalené v alobalu, grilujte asi 10 minut. Po rozbalení můžete pokapat kvalitní hořkou čokoládou.

Další skvělou variantou je grilovaný ananas z výše zmíněného tefal Optogrilu s vanilkovou zmrzlinou.

Dobrou chuť!

Nejnovější články


Kategorie

Produkty

Elektrický gril Tefal Optigrill+ GC712D34
Elektrický gril Tefal Optigrill+ GC712D34
2889 Kč
Elektrický gril Tefal Optigrill+ Snacking&Baking GC714834
Elektrický gril Tefal Optigrill+ Snacking&Baking GC714834
4400 Kč
Elektrický gril Tefal Optigrill+ XL GC722834
Elektrický gril Tefal Optigrill+ XL GC722834
4499 Kč
Elektrický gril Tefal Optigrill Elite GC750D30
Elektrický gril Tefal Optigrill Elite GC750D30
4699 Kč

Související kategorie e-shopu


Další recepty