Home & Cook Blog> Život v kuchyni> Alchymie chutí – domácí burgery jako od šéfkuchaře
31.12.2021

Alchymie chutí – domácí burgery jako od šéfkuchaře

Příprava dokonalého burgeru začíná výběrem těch správných ingrediencí. Chcete-li chuť připraveného pokrmu pozvednout na vyšší úroveň a zažít skutečný gastronomický zážitek, potřebujete vědět, jak kombinovat ty správné ingredience. Staňte se dirigentem v symfonii chutí, textur a vůní. Proměňte obyčejné na neobyčejné. Ohromte rodinu nebo přátele díky přípravě těch nejlepších burgerů, které si dnes můžete připravit v pohodlí domova a zahrát si tak na šéfkuchaře, který ovládá harmonii chutí.

V dnešní době nemusíte chodit daleko, chcete-li si vychutnat dokonalou chuť burgeru. Umíte si ho připravit doma, a to přesně podle vlastních preferencí. Pokud máte grilovací pánev nebo ten správný gril, příprava masa do burgeru bude nejen snadná, ale i zábavná.

Grily značky Tefal, konkrétně modely Optigrill, vám výrazně usnadní práci, a to i díky svým automatickým programům pro ideální propečení a také díky barevným indikátorům, prostřednictvím kterých máte možnost sledovat průběh přípravy grilovaných delikates. Gril má speciální program na hovězí maso na burger = na začátku se totiž rozpálí na 200°, tak aby z obou stran zároveň maso pěkně zatáhnul, a pak sníží teplotu, aby vnitřek zachoval svou šťavnatost. Máte raději rare – medium či well done? Každý má své preference a optigrillí indikátor teploty vám dá vědět při každém stupni, tak abyste si burger mohli včas vytáhnout a dál pokračovat v grilování, když třeba další hosté budou chtít maso propečenější.

Poté, co v kuchyni odvedete heroický výkon, byste za normálních okolností už přemýšleli, kdo teď uklidí veškerý ten nepořádek. Máme dobrou zprávu, desky na grilu jsou z litého hliníku s nepřilnavým povrchem a tácek na šťávu můžete umýt v myčce nádobí. Můžete si sednout, nohy nahoru a vychutnat si tu dokonalou chuť burgeru, který jste připravili.

Zkuste některý z receptů, které jsme pro vás připravili:

Klasika v podobě šťavnatého hovězího burgeru

Díky tomuto burgeru se budete cítit jako v tom nejlepším steakhousu. Jen si to představte, křupavá kůrka housky, šťavnaté a zároveň jemné hovězí maso. Mňam! Než se ale pustíte do příprav, dejte si záležet na tom nejlepším výběru masa. Příprava dokonalého hovězího burgeru začíná právě výběrem masa.

Dobře vědět

Navštivte dobrého řezníka, u něhož máte zaručenou kvalitu, a naopak, vyhýbejte se masu ze supermarketů. Pravděpodobně si za kvalitní maso trochu připlatíte, ale budete mít jistotu, že je čerstvé. Maso si doma semelte, použijte masomlýnek s vysoce kvalitním samoostřicím nožem.

Ingredience:

  • 800 g – 1 kg mletého hovězího masa
  • sůl a pepř
  • 3 cibule nakrájené na kolečka
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 4–8 plátů sýra (podle preferencí)
  • 4 měkké hamburgerové housky, jemně opečené
  • salát a plátky rajčat
  • kečup, hořčice nebo omáčka podle preferencí
  • kyselé okurky nakrájené na plátky

Postup:

  1. Rozdělte hovězí maso na čtyři stejné porce a rukama vytvarujte karbanátky velikosti housek. Netlačte příliš, pokud chcete, aby karbanátky byly šťavnaté.
  2. Dochuťte karbanátky z obou stran solí a pepřem, na jedné straně udělejte prohlubeň, čímž zabezpečíte, aby se maso při grilování nezmenšilo.
  3. Zahřejte jednu lžíci oleje na grilu a na pánvi si zkaramelizujte cibuli.
  4. Karbanátky opékejte dvě minuty dozlatova, otočte a grilujte ještě cca minutu, přidejte plátek sýra a pokračujte v grilování, dokud se sýr nerozteče.
  5. Mezitím si opečte housky.
  6. Housku následně potřete omáčkou dle vlastního výběru, přidejte salát, rajče, maso, cibuli, nakrájené okurky, přidejte opět omáčku a pepř. Přikryjte vrchní částí housky a ihned podávejte.

Kuřecí burger s avokádem

Může se vám zdát, že kuřecí burger je nuda. Opak je ale pravdou a s těmi správnými ingrediencemi je to dokonalá delikatesa. Kuřecí burger s avokádem je nabitý bohatými přísadami, jako jsou parmazán, česnek nebo šalvěj. Zevně jsou zlatavé, uvnitř šťavnaté a věřte, nikdo už nikdy neřekne, že kuřecí burger je nuda. Navíc ne každý je milovníkem hovězího masa, ale burger by si rád dopřál. Kuřecí maso je skvělá alternativa, je chutné a libové, a tak nemusíte mít výčitky svědomí z kalorické bomby. Tento typ burgerů je ideální i pro dětské jazýčky.

Ingredience na kuřecí karbanátky:

  • 500 g mletého kuřecího masa
  • 1 šálek strouhanky
  • 1 vejce
  • ¾ jemně nastrouhaného parmazánu
  • 1 šálek jemně nastrouhané cibule
  • 2 stroužky česneku
  • ½ čajové lžíce sušené šalvěje
  • sůl a pepř

Ingredience na burger:

  • 2 lžíce olivového oleje
  • 4 housky
  • 1 velké avokádo
  • 60 g rukoly nebo jiného salátu
  • 2 rajčata nakrájená na plátky
  • 4 pláty sýra
  • majonéza

Postup:

  1. Vložte ingredience na kuřecí karbanátky do jedné mísy a vše spolu promíchejte rukama, vytvarujte ze směsi čtyři karbanátky – je-li směs lepkavá, vložte ji na 30 minut do lednice nebo si ruce potřete olivovým olejem.
  2. Rozehřejte gril, přidejte karbanátky, grilujte dvě minuty nebo dozlatova a poté otočte.
  3. Po minutě položte na karbanátky plátky sýra, když sýr roztaje, karbanátky vyjměte.
  4. Housky opečte na grilu.
  5. Na spodek housky položte avokádo, které jemně rozmačkejte vidličkou – osolte a opepřete.
  6. Na avokádo položte maso, rukolu a rajče.
  7. Vrchní housku potřete majonézou nebo omáčkou dle vlastního výběru a uzavřete burger vrchní částí housky.

TIP

Recept funguje stejně dobře s mletým krůtím nebo vepřovým masem. Také můžete změnit šalvěj, která plackám dodává pikantní chuť, na sušený tymián. Při volbě masa sáhněte vždy raději po kvalitním od řezníka, bude se vám s ním lépe pracovat a směs z něj nebude tak lepkavá jako ta ze supermarketu.

Domácí hamburger s tuňákem

Pokud jste přejedeni klasických masových burgerů, máte rádi změnu a nové chutě, vyzkoušejte hamburger z tuňáka, který vás příjemně překvapí.

Ingredience:

  • čerstvá bazalka
  • čerstvá máta
  • 4 jarní cibulky
  • 1 čerstvé červené chilli
  • 1 citron
  • 600 g steaku z čerstvého tuňáka
  • špetka mletého koriandru
  • olivový olej
  • salát
  • rukola
  • 2 rajčata
  • 4 housky
  • omáčka podle preferencí

Postup:

  1. Nasekejte bylinky, cibulku a chilli, nastrouhejte citronovou kůru a vložte do kuchyňského robota.
  2. Tuňáka nasekejte nahrubo, přidejte mletý koriandr a spojte dohromady, rozdělte směs a vytvarujte čtyři karbanátky, které nechte ztuhnout v ledničce alespoň 30 minut.
  3. Předehřejte gril nebo grilovací pánev na vysokou teplotu.
  4. Karbanátky potřete olivovým olejem, jemně dochuťte mořskou solí a pepřem.
  5. Karbanátky grilujte cca dvě minuty z každé strany nebo dokud nejsou dle vašich představ.
  6. Housky opečte na grilu nebo pánvi, potřete omáčkou položte karbanátky, listy salátu, rukolu a nakrájené rajče.

TIP

K přípravě fantastických burgerů můžete použít také grilovací pánev. Vyzkoušejte grilovací pánev Tefal Simple Cook, která vám bude skvělým pomocníkem při přípravě šťavnatých steaků, ale také zeleniny a hub. Pánev je vybavena vysoce kvalitním nepřilnavým povrchem Titanium, který se vyznačuje vysokou odolností. Grilovací drážky na dně pánve se postarají o to, aby se burger na pánvi griloval, a nikoliv dusil ve vlastní šťávě. Výsledkem budou krásné a rovnoměrně propečené pokrmy, které si zamilujete.

Veggie burger – pochoutka nejen pro vegetariány

A na závěr zde máme tip i pro lidi, kteří nejedí maso nebo se ho snaží omezovat. I když veggie burger nikdy nebude chutnat jako ten klasický s masem, neznamená to, že nemůže být stejně dobrý, a navíc lahodný. Jsme přesvědčeni, že si na něm pochutnají také masožravci.

Ingredience:

  • 250 g žampionů
  • 2 čajové lžíce olivového oleje
  • 400 g plechovka fazolí
  • 1 mrkev

Ingredience karbanátky:

  • 70 g kešu natural
  • 55 g strouhanky
  • 50 g strouhaného parmazánu
  • 1 vejce
  • 2 lžíce majonézy
  • 1 stroužek česneku
  • ½ čajové lžíce mleté papriky, soli a pepře
  • 150 g hnědé vařené rýze
  • cibule nakrájená na plátky

Ingredience burger:

  • 3 lžíce olivového oleje
  • housky
  • salát
  • rajčata
  • sýr
  • kyselé okurky
  • omáčka
  • avokádo
  • červená řepa

Postup:

  1. Troubu si předehřejte na 180 °C, pokládejte houby na pekáč a pokapejte olejem, na druhý plech rozložte fazole a posypte mrkví.
  2. Oba plechy dejte najednou do trouby, fazole navrch a houby vespod, pečte 15 minut. Po 15 minutách fazole vyjměte a plech s houbami přesuňte v troubě navrch a pečte dalších 10 minut.
  3. Do kuchyňského robota vložte kešu ořechy a mixujte, dokud nedosáhnou struktury strouhanky (nikdy ne struktury prášku).
  4. Přidejte do robota vychladlé fazole, houby a mrkev a mixujte 10 sekund. Dále přidejte strouhanku, vajíčko, parmazán, česnek, papriku, majonézu, sůl a pepř, mixujte 15–30 sekund, dokud se směs nesjednotí.
  5. Ke směsi přidejte rýži a cibuli a mixujte 2 sekundy.
  6. Pokud je směs příliš mokrá, přidejte do ní strouhanku a vytvarujte 4–6 placek, které uložte do chladničky na cca hodinu, po zchlazení je můžete hned připravovat.
  7. Na grilovací pánvi rozehřejte 2–3 lžíce olivového oleje, přidejte karbanátky a grilujte 4 minuty z jedné a 4 minuty z druhé strany dozlatova.
  8. Všechny ingredience vložte do housky a s chutí zkonzumujte.

Tak co, i vy jste dostali chuť na fantastický šťavnatý burger? My jednoznačně ano. Jen se neumíme rozhodnout, kterou variantu si připravíme jako první. Kterou si vyberete vy?

Nejnovější články


Kategorie

Produkty

Elektrický gril Tefal Optigrill+ GC712834
Elektrický gril Tefal Optigrill+ GC712834
4699 Kč
Elektrický gril Tefal Optigrill+ XL GC722834
Elektrický gril Tefal Optigrill+ XL GC722834
5699 Kč
Elektrický gril Tefal Optigrill Elite XL GC760D30
Elektrický gril Tefal Optigrill Elite XL GC760D30
7999 Kč
Masomlýnek Tefal HV8 Plus NE685838
Masomlýnek Tefal HV8 Plus NE685838
4599 Kč

Související kategorie e-shopu


Další články

Jak na to, aby kuchyň po vaření a pečení nevypadala jako po výbuchu? Hlavně s klidem

Jak na to, aby kuchyň po vaření a pečení nevypadala jako po výbuchu? Hlavně s klidem

Existují dva tipy lidí: jedni, kteří jsou v životě i kuchyni organizovaní, postupují přesně podle receptu či osvědčených postupů. Všechny ingredience si připraví pěkně předem, průběžně po sobě uklízí a po dvouhodinové operaci je výsledkem nejen skvělé jídlo nádherně naservírované na talíři a podávané na epesně prostřeném stole, ale i dokonale uklizená kuchyň. A potom jsou tu ti druzí.

Přečíst celý článek