Home & Cook Blog> Život v kuchyni> Spojení módy a kávovarů KRUPS funguje
12.8.2022

Spojení módy a kávovarů KRUPS funguje

„Vaření mě dostává čím dál tím víc,“ říká módní návrhář Pavel Berky

Chuť pomáhat a vytvořit při tom něco nečekaného spojilo značku KRUPS a osobnosti, jako jsou Tereza Kostková, Veronika Kašáková, Sharlota nebo Pavel Berky, v přípravě netradičního charitativního kalendáře na podporu Nadačního fondu Veroniky Kašákové. Kupříkladu usměvavý a talentovaný Pavel Berky je doma v módě i vaření. Svými úspěchy už nyní inspiruje mnoho lidí, přesto na sobě dál naplno pracuje. Svůj nabitý kalendář ale vždycky dokáže skloubit s projekty, které pomáhají. Nejen na dobročinnost, ale také na život obecně jsme se jej ptali u dobré kávy, a nemohli jsme se odtrhnout! Ve společnosti Pavla Berkyho je dobře úplně každému. A nemůžeme začít s ničím jiným než s otázkou na aktuální práci…

Pavle, spousta lidí vás zná z reality show MasterChef, ale už před ním jste byl velmi úspěšný návrhář.  Je pro vás větší vášní móda, anebo vaření? A čemu se momentálně více věnujete? 

Vždycky to byla móda. Miluju tu práci, řemeslo a vše kolem. Ale vaření mě dostává čím dál tím víc. Já sám jsem zvědavý, kam se to celé posune. Snažím se mít dveře otevřené všemu, co mě baví a naplňuje. 

Nevěřím, že bych s módou do budoucna seknul ale je pravdou, že momentálně je tak trochu na druhé koleji, což mě občas zamrzí.

Aktuálně se věnujete i charitě, podílíte se na projektu charitativního kalendáře pro Nadační fond Veroniky Kašákové. Čím pro vás byla tato nabídka zajímavá a proč jste se rozhodl tuto nabídku přijmout?

To byl přesně moment, kdy jsem si řekl aha, já jsem vlastně i návrhář! Nabídka přišla v období, kdy se u mě všechno točilo jen kolem gastronomie. A právě i díky této nabídce jsem si uvědomil, jak moc mě práce v módě baví. Chtěl jsem se opět ponořit do světa látek a střihů. Místo kuchyně jsem chtěl asistovat fotografovi v ateliéru a stylovat modely a modelky. Nebylo jiné cesty, když jsem si představil, že tohle všechno můžu na nějakou chvíli znova absolvovat! A o to víc mě ještě potěšilo, že se bude jednat o charitativní projekt.

Tereza Kostková a Veronika Kašáková pro značku KRUPS

Který kostým z této charitativní kolekce je váš nejoblíbenější? 

Je jich několik! Jedním z nich je určitě dlouhá červená róba, kterou jsem vybral pro Veroniku Kašákovou na měsíc prosinec. Ale mezi moje oblíbené patří i kostým pro Terezu Kostkovou. Po dohodě s celým týmem jsme se rozhodli, že Terezu budeme ladit do pánského stylu, a já myslím, že jí to sedlo dokonale. Na toto focení vzpomínám moc rád. Tereza byla naprosto profesionální, milá a zábavná.

Jak takové šaty kostýmy vlastně vznikají? Kde berete nápady? 

Vždy je to o lidech. Snažím se porozumět člověku, pro kterého oblečení připravuji. Snažím se vycítit jeho osobnost, která by se na finálním oblečení měla odrazit.

A prozradíte nám, jak dlouho zhruba trvá jedny šaty vyrobit? 

To je individuální. Někdy dva dny, jindy půl dne a někdy i týden. Samotné ušití je v podstatě rychlý proces, nejsložitější je model vymyslet a připravit dokonalý střih.

Kolekce pro kampaň s Veronikou Kašákovou vznikala ve spolupráci s naší značkou kávovarů KRUPS a nesla se tedy v tématu kávy. Jak se vám pracuje se spojením kávovarů a módy?

Musím, říct, že takovéto spojení je pro mě nové a dlouho jsem přemýšlel, jak tohle půjde dohromady. Ale popravdě: funguje to! Stačí, když takzvaně vyjdete z boxu a podíváte se na věc zvenčí. To přesně jsme udělali s týmem při přípravách na focení kalendáře. Mohlo tak vzniknout 12 nádherných stránek, kde zdánlivě nespojitelné se nakonec propojilo úplně dokonale. Velkou zásluhu na tom má fotografka, která si vyhrála s jednotlivými scénami.

Veronika Kašáková pro značku KRUPS

Když si ve svém programu najdete chvilku sám pro sebe, uvaříte si kávu spíše za odměnu, jako inspiraci pro další práci, nebo vyloženě pro povzbuzení a dodání energie?

Z části je to odměna, z části inspirace. V pití kávy jsem ale trošku barbar! Šálek kávy mi leží na stole klidně celý den. Ráno si ji připravím a popíjím v průběhu dne. Vždy, když skončím s nějakým úkolem, srknu si pár doušků a pak pokračuji v práci dál. 

Jakou kávu pijete? Podělíte se o svůj tajný recept, jak si kávu ještě vylepšit?

Oblíbil jsem si espresso s tonikem nebo jen tak na kostkách ledu. V létě je to velmi příjemné osvěžení. Ale kávu rád přidávám i do vaření. Třeba v mojí kuchařce mám jeden skvělý recept na hovězí žebra marinovaná v kávě a chilli. To je opravdu velká dobrota!

Když se od „kávičkování“ a vaření vrátíme zpět k navrhování oděvů –⁠ pracujete raději pod tlakem, nebo v klidu s dostatkem času? 

Rád bych řekl, že v klidu, ale práce v módě je vždy pod tlakem. Nebo alespoň u mě! (směje se) Ale zvykl jsem si a jistá dávka tlaku mi vlastně pomáhá dosáhnout lepšího výsledku.


V čem konkrétně je práce módního návrháře nejvíc náročná? 

Uf…  Je toho hodně, ale to je v každém povolání. Základem je dokonale ovládat řemeslo. V tomto jsem já sám dost náročný a snažím se opravdu porozumět každému detailu. Ovládám celý proces, a proto mě nemůže nic překvapit. Model si sám nakreslím – jak ve skice, tak v návrhu i technickém nákresu.

Dokážu připravit střih, a to jak klasickou konstrukční metodou, tak technikou “draping”, což je práce přímo na krejčovské figuríně, a nakonec dokážu ušít i celý prototyp k výrobě. Tohle všechno je k práci módního návrháře potřeba. Ano, jsou věci, které vám můžou jít méně, v jiných můžete excelovat, ale všechno byste měli ovládat a rozumět tomu, co děláte nebo říkáte.

Celý projekt kalendáře se nesl v duchu „pomoci“. Je pro vás důležité pomáhat? 

Jednoznačně! Když mám tu možnost přispět svým umem k dobré věci, tak to rád udělám. Každý potřebuje v něčem pomoc. Někdy jsou to banality, někdy opravdu složité situace, ale ta pomoc je velmi důležitá. A nemusí to být jen pompézní gesta, velké akce, někdy stačí opravdu málo. Podle mě člověk začíná zapomínat na to, jak jednoduché je někomu pomoct.

Kdo pomáhá vám? 

Mně pomáhá přítel Matěj, rodina a moji přátele. A stačí mi, že tady jsou. Bez těch nejbližších bych asi nemohl fungovat.

Děkujeme za rozhovor a skvělou spolupráci. Již se těšíme na celý kalendář!

Nejnovější články


Kategorie

Produkty

Automatický kávovar Krups Intuition Preference Plus EA875E10 chrome & milk pot
Automatický kávovar Krups Intuition Preference Plus EA875E10 chrome & milk pot
17999 Kč
Automatický kávovar Krups Evidence EA890810 plast černá
Automatický kávovar Krups Evidence EA890810 plast černá
13229 Kč
Kapslový kávovar Krups Nespresso Vertuo Next Chrome XN910C10
Kapslový kávovar Krups Nespresso Vertuo Next Chrome XN910C10
4799 Kč

Související kategorie e-shopu


Další články

Nové Tefal Revue s vánočními recepty je tu

Nové Tefal Revue s vánočními recepty je tu

Otevřete si vaši denní porci radosti. Objevte recepty na štědrovečerní tabuli od šéfkuchaře Ondřeje Slaniny, prozkoumejte pomocníky, kteří vám pomohou zvládnout vánoční přípravy bez stresu a načerpejte inspiraci na každodenní vaření. 30 stran dobrot z dílny Tefal právě přistálo na vašem stole!

Přečíst celý článek
Nejvíc trendy kávové nápoje roku 2021

Nejvíc trendy kávové nápoje roku 2021

Káva má mnoho benefitů, je to nápoj, bez něhož si častokrát neumíme představit svůj den. Krásně voní, ještě lépe chutná a ideálně i lákavě vypadá. Jaké provedení a speciální přípravy kávy jsou v roce 2021 in? Připravte si je v pohodlí domova!

Přečíst celý článek