Home & Cook Blog> Život v kuchyni> Vyberte si tu správnou pánev pro vás!
9.11.2021

Vyberte si tu správnou pánev pro vás!

V kuchyni se bez ní neobejdeme. Jedna však nestačí. Mezi jakými druhy pánví můžete vybírat a jaké služby vám ochotně nabídnou? A rovnou si na nich připravte některý z originálních pokrmů. Co třeba francouzské palačinky nebo vydatnou sýrovou omáčku na těstoviny? 

Palačinková pánev

Pokud doma milujete palačinky, zvažte koupi speciální pánve s nízkými okraji, která vám umožní šikovné obracení, její rukojeť je navíc dokonale přizpůsobená pohybu ruky. Tuto pánev využijete nejen na přípravu palačinek, ale i bramborových placek, bramboráků či omelety. Rádi zkoušíte nové recepty? Pak místo tradičních českých palačinek zkuste jejich francouzskou obměnu z pohankové mouky. Pohanka se sice u nás velké oblibě netěší, ale tyto chuťově zajímavé palačinky budete milovat.

Pohankové palačinky

Budete potřebovat: 370 gramů pohankové mouky, 750 mililitrů mléka, tři vajíčka, trochu soli a olej na smažení.

Postup: rozšlehaná vejce smíchejte s mlékem a solí a postupně přidávejte prosátou pohankovou mouku. Pak na oleji připravujte, jak jste zvyklí. S náplní si vyhrajte: kromě tradiční marmelády můžete zkusit jablečné pyré, tvaroh ochucený vanilkovým cukrem a rozinkami nebo pečené ovoce. Zvlášť děti potěší náplň tvořená skořicovým cukrem.

Grilovací pánev

S úspěchem ji použijete na přípravu šťavnatých steaků i grilované zeleniny. Poznáte ji lehce podle vroubkovaného povrchu – právě díky tomuto rozdílu oproti klasické pánvi se maso ani na vysokou teplotu jen tak nepřipálí – stejně jako na grilu. Jak je to možné? Grilovací pánev je speciálně navržena tak, aby se snadno rozehřála na vysokou teplotu a díky žebrovanému dnu nahradila gril. Pruhy se vypálí na maso nebo na zeleninu, které na ní připravujete, a tak budete mít pocit, že jste jídlo přinesli rovnou z venkovního grilu. Navíc žebrování odvede přebytečný tuk. Grilovací pánev vyzkoušejte třeba na přípravu skvělého sýru halloumi. Tento polotvrdý sýr se vyrábí hlavně na Kypru, v jeho složení najdete ovčí i kozí mléko. Někomu může připomínat trochu tvrdší mozzarellu. Konzumuje se tepelně neupravený, ale ještě lepší je grilovaná varianta. Teplem se neroztéká, nemusíte jej tedy před úpravou do ničeho balit. A chuť je výtečná!

Grilovaný sýr halloumi

Budete potřebovat:jedno balení sýru halloumi (cca 200–250 gramů), tři nebo čtyři lžíce olivového oleje, jednu nebo dvě lžíce citronové šťávy, pepř, sůl a čerstvé nebo sušené bylinky podle vlastního výběru. Hodí se tymián, oregano, rozmarýn, petrželka či pažitka.

Postup: Halloumi nechejte vykoupat v marinádové lázni a pak grilujte, z každé strany asi pět minut. Podávat můžete se směsí těstovin a grilované zeleniny, jako jsou cuketa, paprika nebo lilek.

Pánev wok

Svým vzhledem připomíná menší kotlík, má menší dno a rozšiřuje se do stran. Zvláštní tvar má proto, aby se jídlo dostatečně ohřívalo i po stranách. Pánev wok se využívá zejména v asijské kuchyni k prudkému restování masa či zeleniny, ale připravují se na ní i chutné orientální omáčky nebo recepty s nudlemi. Zkuste si na ní uvařit vepřové maso s kešu oříšky. V původním předpisu z knihy „50 receptů pro jednu pánev“ je pokrm ostrý s chilli papričkami, ale můžete si jej připravit i bez nich.

Novinkou na trhu je víceúčelová pánev, která má extrahluboké dno a navíc dvě nálevky pro mimořádnou všestrannost: jedná se o ideální řešení pro restování, smažení, napařování i vaření ve vodě.

Vepřové s kešu oříšky

Budete potřebovat: 500 gramů vepřového masa určeného na řízky, 4 lžíce rýžového vína nebo sherry, 750 gramů pórku, 40 gramů čerstvého zázvoru, 5 stroužků česneku, 2 lžičky cukru, 2 lžíce octa, 5 až 6 lžic sójové omáčky, 3 lžíce rostlinného oleje, 100 gramů nesolených kešu oříšků, 3 lžičky jedlého škrobu, sůl a podle chuti 3 až 5 lžiček sušených chilli papriček.

Postup: Maso nakrájejte na tenké proužky. Dvě lžíce rýžového vína smíchejte se čtvrtinou lžičky soli a jednou lžičkou jedlého škrobu. Přimíchejte maso. Očištěný pórek rozřízněte napůl a šikmo nakrájejte na proužky. Oloupaný česnek a zázvor nakrájejte na tenké plátky. Smíchejte cukr s octem, sójovou omáčkou, dvěma lžícemi rýžového vína a dvěma lžícemi škrobu. Na oleji osmahněte oříšky, pak je vyjměte. Opečte chilli papričky, odložte stranou. Teď přichází na řadu maso. Až se zatáhne, přidejte k němu pórek, zázvor a česnek a po dalších pěti minutách škrob. Chvíli povařte, vhoďte kešu oříšky a je hotovo. Pokrm je samozřejmě nejlepší s rýží.

Klasická univerzální pánev

Co bychom bez ní v kuchyni dělali? Je velmi vděčná, připravíte na ní smaženici, rajčatovou omáčku k těstovinám, udusíte na ní vepřové maso s hříbky nebo usmažíte řízky na štědrovečerní stůl. Má zkrátka univerzální použití. Na trhu jsou pánve různých velikostí a různých povrchů. Pro běžné použití se hodí zejména pánve s nepřilnavým povrchem, na nichž se nic nepřipálí. Součástí bývá často i poklička, která urychlí vaření a zkoncentruje chuť pokrmu.

Při výběru pánve vždy zohledňujte, pro kolik osob běžně vaříte – podle toho volte velikost. Důležité také je, jaký typ sporáku máte. Ne všechno nádobí je totiž vhodné na všechny plotny. Například moderní indukční sklokeramické desky hrnce a pánve, které nejsou z požadovaného materiálu, ignorují – prostě se nezapnou. Stejně tak opatrně musíte s kuchyňským nádobím. Na teflon jedině s plastem nebo dřevem, kovem byste pánev poškrábali.

TIP: Nechcete si lámat hlavu s tím, co na který sporák sedí a jaké náčiní na co používat či nepoužívat? Máme pro vás dobrou zprávu, existuje pánev, která vyzraje i na nejchytřejší technologie – pánev unlimited dělá svému jménu čest – je vhodná na všechny druhy ploten a je odolná i proti kovovému náčiní.

Zkuste si na pánvi připravit třeba vydatnou sýrovou omáčku na těstoviny, která zahřeje v chladných dnech.

Gorgonzolová omáčka

Budete potřebovat: 150 gramů italského sýru gorgonzola, jedno balení smetany ke šlehání, jednu cibuli, dva stroužky česneku a trochu másla na opékání.

Postup: Na pánvi rozehřejte máslo, přidejte cibuli a nadrobno nasekaný česnek. Pak vhoďte nastrouhanou gorgonzolu a smetanu. Povařte asi deset minut a posléze přeceďte, aby byla omáčka hladká. Dobrou chuť!

 

Nejnovější články


Kategorie

Produkty


Související kategorie e-shopu


Další články

Garden párty zdravě, chutně a bez stresu

Garden párty zdravě, chutně a bez stresu

Na tento zahradní večírek budou vaši hosté ještě dlouho vzpomínat. A ještě se nebudou muset bát, že odejdou o pět kilo těžší. Tady jsou naše recepty, s nimiž získáte pověst skvělé hostitelky, a navíc při jejich přípravě nestrávíte v kuchyni mládí. Přidáme i pár tipů, které vám ušetří čas.

Přečíst celý článek
Jak na to, aby kuchyň po vaření a pečení nevypadala jako po výbuchu? Hlavně s klidem

Jak na to, aby kuchyň po vaření a pečení nevypadala jako po výbuchu? Hlavně s klidem

Existují dva tipy lidí: jedni, kteří jsou v životě i kuchyni organizovaní, postupují přesně podle receptu či osvědčených postupů. Všechny ingredience si připraví pěkně předem, průběžně po sobě uklízí a po dvouhodinové operaci je výsledkem nejen skvělé jídlo nádherně naservírované na talíři a podávané na epesně prostřeném stole, ale i dokonale uklizená kuchyň. A potom jsou tu ti druzí.

Přečíst celý článek