Home & Cook Blog> Život v kuchyni> Vyberte si tu správnou pánev pro vás!
9.11.2021

Vyberte si tu správnou pánev pro vás!

V kuchyni se bez ní neobejdeme. Jedna však nestačí. Mezi jakými druhy pánví můžete vybírat a jaké služby vám ochotně nabídnou? A rovnou si na nich připravte některý z originálních pokrmů. Co třeba francouzské palačinky nebo vydatnou sýrovou omáčku na těstoviny? 

Palačinková pánev

Pokud doma milujete palačinky, zvažte koupi speciální pánve s nízkými okraji, která vám umožní šikovné obracení, její rukojeť je navíc dokonale přizpůsobená pohybu ruky. Tuto pánev využijete nejen na přípravu palačinek, ale i bramborových placek, bramboráků či omelety. Rádi zkoušíte nové recepty? Pak místo tradičních českých palačinek zkuste jejich francouzskou obměnu z pohankové mouky. Pohanka se sice u nás velké oblibě netěší, ale tyto chuťově zajímavé palačinky budete milovat.

Pohankové palačinky

Budete potřebovat: 370 gramů pohankové mouky, 750 mililitrů mléka, tři vajíčka, trochu soli a olej na smažení.

Postup: rozšlehaná vejce smíchejte s mlékem a solí a postupně přidávejte prosátou pohankovou mouku. Pak na oleji připravujte, jak jste zvyklí. S náplní si vyhrajte: kromě tradiční marmelády můžete zkusit jablečné pyré, tvaroh ochucený vanilkovým cukrem a rozinkami nebo pečené ovoce. Zvlášť děti potěší náplň tvořená skořicovým cukrem.

Grilovací pánev

S úspěchem ji použijete na přípravu šťavnatých steaků i grilované zeleniny. Poznáte ji lehce podle vroubkovaného povrchu – právě díky tomuto rozdílu oproti klasické pánvi se maso ani na vysokou teplotu jen tak nepřipálí – stejně jako na grilu. Jak je to možné? Grilovací pánev je speciálně navržena tak, aby se snadno rozehřála na vysokou teplotu a díky žebrovanému dnu nahradila gril. Pruhy se vypálí na maso nebo na zeleninu, které na ní připravujete, a tak budete mít pocit, že jste jídlo přinesli rovnou z venkovního grilu. Navíc žebrování odvede přebytečný tuk. Grilovací pánev vyzkoušejte třeba na přípravu skvělého sýru halloumi. Tento polotvrdý sýr se vyrábí hlavně na Kypru, v jeho složení najdete ovčí i kozí mléko. Někomu může připomínat trochu tvrdší mozzarellu. Konzumuje se tepelně neupravený, ale ještě lepší je grilovaná varianta. Teplem se neroztéká, nemusíte jej tedy před úpravou do ničeho balit. A chuť je výtečná!

Grilovaný sýr halloumi

Budete potřebovat:jedno balení sýru halloumi (cca 200–250 gramů), tři nebo čtyři lžíce olivového oleje, jednu nebo dvě lžíce citronové šťávy, pepř, sůl a čerstvé nebo sušené bylinky podle vlastního výběru. Hodí se tymián, oregano, rozmarýn, petrželka či pažitka.

Postup: Halloumi nechejte vykoupat v marinádové lázni a pak grilujte, z každé strany asi pět minut. Podávat můžete se směsí těstovin a grilované zeleniny, jako jsou cuketa, paprika nebo lilek.

Pánev wok

Svým vzhledem připomíná menší kotlík, má menší dno a rozšiřuje se do stran. Zvláštní tvar má proto, aby se jídlo dostatečně ohřívalo i po stranách. Pánev wok se využívá zejména v asijské kuchyni k prudkému restování masa či zeleniny, ale připravují se na ní i chutné orientální omáčky nebo recepty s nudlemi. Zkuste si na ní uvařit vepřové maso s kešu oříšky. V původním předpisu z knihy „50 receptů pro jednu pánev“ je pokrm ostrý s chilli papričkami, ale můžete si jej připravit i bez nich.

Novinkou na trhu je víceúčelová pánev, která má extrahluboké dno a navíc dvě nálevky pro mimořádnou všestrannost: jedná se o ideální řešení pro restování, smažení, napařování i vaření ve vodě.

Vepřové s kešu oříšky

Budete potřebovat: 500 gramů vepřového masa určeného na řízky, 4 lžíce rýžového vína nebo sherry, 750 gramů pórku, 40 gramů čerstvého zázvoru, 5 stroužků česneku, 2 lžičky cukru, 2 lžíce octa, 5 až 6 lžic sójové omáčky, 3 lžíce rostlinného oleje, 100 gramů nesolených kešu oříšků, 3 lžičky jedlého škrobu, sůl a podle chuti 3 až 5 lžiček sušených chilli papriček.

Postup: Maso nakrájejte na tenké proužky. Dvě lžíce rýžového vína smíchejte se čtvrtinou lžičky soli a jednou lžičkou jedlého škrobu. Přimíchejte maso. Očištěný pórek rozřízněte napůl a šikmo nakrájejte na proužky. Oloupaný česnek a zázvor nakrájejte na tenké plátky. Smíchejte cukr s octem, sójovou omáčkou, dvěma lžícemi rýžového vína a dvěma lžícemi škrobu. Na oleji osmahněte oříšky, pak je vyjměte. Opečte chilli papričky, odložte stranou. Teď přichází na řadu maso. Až se zatáhne, přidejte k němu pórek, zázvor a česnek a po dalších pěti minutách škrob. Chvíli povařte, vhoďte kešu oříšky a je hotovo. Pokrm je samozřejmě nejlepší s rýží.

Klasická univerzální pánev

Co bychom bez ní v kuchyni dělali? Je velmi vděčná, připravíte na ní smaženici, rajčatovou omáčku k těstovinám, udusíte na ní vepřové maso s hříbky nebo usmažíte řízky na štědrovečerní stůl. Má zkrátka univerzální použití. Na trhu jsou pánve různých velikostí a různých povrchů. Pro běžné použití se hodí zejména pánve s nepřilnavým povrchem, na nichž se nic nepřipálí. Součástí bývá často i poklička, která urychlí vaření a zkoncentruje chuť pokrmu.

Při výběru pánve vždy zohledňujte, pro kolik osob běžně vaříte – podle toho volte velikost. Důležité také je, jaký typ sporáku máte. Ne všechno nádobí je totiž vhodné na všechny plotny. Například moderní indukční sklokeramické desky hrnce a pánve, které nejsou z požadovaného materiálu, ignorují – prostě se nezapnou. Stejně tak opatrně musíte s kuchyňským nádobím. Na teflon jedině s plastem nebo dřevem, kovem byste pánev poškrábali.

TIP: Nechcete si lámat hlavu s tím, co na který sporák sedí a jaké náčiní na co používat či nepoužívat? Máme pro vás dobrou zprávu, existuje pánev, která vyzraje i na nejchytřejší technologie – pánev unlimited dělá svému jménu čest – je vhodná na všechny druhy ploten a je odolná i proti kovovému náčiní.

Zkuste si na pánvi připravit třeba vydatnou sýrovou omáčku na těstoviny, která zahřeje v chladných dnech.

Gorgonzolová omáčka

Budete potřebovat: 150 gramů italského sýru gorgonzola, jedno balení smetany ke šlehání, jednu cibuli, dva stroužky česneku a trochu másla na opékání.

Postup: Na pánvi rozehřejte máslo, přidejte cibuli a nadrobno nasekaný česnek. Pak vhoďte nastrouhanou gorgonzolu a smetanu. Povařte asi deset minut a posléze přeceďte, aby byla omáčka hladká. Dobrou chuť!

Nejnovější články


Kategorie

Produkty

Grilovací pánev Tefal Simple Cook B5564053 26 x 26 cm
Grilovací pánev Tefal Simple Cook B5564053 26 x 26 cm
614 Kč
Pánev Tefal Unlimited G2550672 28 cm
Pánev Tefal Unlimited G2550672 28 cm
949 Kč
Pánev na palačinky Tefal Unlimited G2553872 25 cm
Pánev na palačinky Tefal Unlimited G2553872 25 cm
944 Kč
Sada pánví Tefal Duetto+ G732S334 3 ks 20 cm 24 cm 28 cm
Sada pánví Tefal Duetto+ G732S334 3 ks 20 cm 24 cm 28 cm
1699 Kč

Související kategorie e-shopu


Další články

Garden párty zdravě, chutně a bez stresu

Garden párty zdravě, chutně a bez stresu

Na tento zahradní večírek budou vaši hosté ještě dlouho vzpomínat. A ještě se nebudou muset bát, že odejdou o pět kilo těžší. Tady jsou naše recepty, s nimiž získáte pověst skvělé hostitelky, a navíc při jejich přípravě nestrávíte v kuchyni mládí. Přidáme i pár tipů, které vám ušetří čas.

Přečíst celý článek
Značka KRUPS získala certifikaci TÜV Rheinland

Značka KRUPS získala certifikaci TÜV Rheinland

Značka KRUPS získala certifikaci nezávislé světově uznávané společnosti TÜV Rheinland dokládající vysokou kvalitu a bezpečnost pro všechny plnoautomatické kávovary řady KRUPS Intuition Preference, Preference+ a KRUPS Evidence. Osvědčení uvádí, že testované produkty jsou díky uzavřené konstrukci a inovativní technologii mikrobiologicky bezpečné.

Přečíst celý článek
Záruka k nákupu: KRUPS SE POSTARÁ

Záruka k nákupu: KRUPS SE POSTARÁ

I když jsou kávovary KRUPS dlouhodobě zárukou kvality a vyznačují se špičkovými technologiemi a jednoduchostí ovládání, může se stát, že se váš kávovar poškodí nebo bude potřeba opravit chybný komponent. Proto jsme pro vás připravili program KRUPS SE POSTARÁ, s nímž vám nabídneme po koupi vysavače nadstandardní péči.

Přečíst celý článek