Home & Cook Blog> Život v kuchyni> V kuchyni zdravěji 
11.10.2021

V kuchyni zdravěji 

Zdraví začíná v kuchyni. Když budete lépe jíst, potěšíte svoje srdce, střeva i imunitu. Naučte se pokrmy připravovat tak, aby nepřicházely o živiny. Uberte také potraviny, které vám neprospívají. Tady je několik našich užitečných tipů. 

Méně cukru, více zdraví 

Některé kuchařské knihy sice varují, že když změníte poměr surovin v receptech, negativně se to odrazí na výsledku. Z vlastní zkušenosti však můžeme říct, že při pečení lze klidně ubrat i polovinu cukru a výslednou chuť to neovlivní. Právě naopak, vyniknou ostatní suroviny.

Bílý cukr mnoho lidí ve snaze žít zdravěji vyměnilo za třtinový, ale ukazuje se, že jeho zdravotní benefity jsou spíše zanedbatelné, a mimochodem, tloustne se po něm úplně stejně jako po cukru bílém. Alternativou je třeba slazení stévií, což je přírodní sladidlo s velmi nízkou energetickou hodnotou. Vyrábí se z listů rostliny stévie sladké, která pochází z Jižní Ameriky, oblíbenou alternativou je také například čekankový sirup. Ten přidá extra porci vlákniny, ale pozor, je dobré to s ním nepřehánět – při nadměrné konzumaci má nadýmavé účinky. Chuť není tak sladká, ale to nemusí být vůbec na škodu, právě naopak. 

Bílou mouku raději ne 

Bílá mouka byla technologickou úpravou zbavená takřka všech vitamínů, minerálů a vlákniny. Konzumentovi nic hodnotného nepřináší, ale může mu způsobit trávicí problémy, vyrážku, ekzém nebo poškodit imunitu. Bílou mouku lze při pečení nahradit špaldovou, pohankovou, rýžovou, lupinovou, amarantovou, čirokovou či kukuřičnou. Na trhu jsou ještě další druhy, o kterých možná nemáte ani tušení. Radikální řez přitom není nutný, bílá mouka nemusí hned skončit v koši. Pro začátek postačí, když v receptech nahradíte alespoň její část. 

Více zeleniny do života 

Snažte se dostat do většiny svých pokrmů zeleninu a často si připravujte zeleninové saláty. Zelenina je pro zdraví nepostradatelná. Má významnou ochrannou funkci, brání vzniku nádorového bujení a podporuje činnost různých orgánů v lidském těle. Tak například častá konzumace špenátu přispívá ke zdravému srdci, česnek a cibule jsou přírodním zabijákem virů a bakterií, červená řepa se doporučuje pro lidi, kteří trpí chudokrevností, květák či brokolice podporují obranyschopnost a tak dále. 

Zakysané mléčné výrobky 

Pro zdraví je velmi důležitá konzumace zakysaných mléčných výrobků, které mají pozitivní vliv na stav střev a tím podporují imunitu. Oblibte si jogurty, podmáslí, kefír či acidofilní mléko. Ke snídani si namísto chleba se šunkou a sýrem dejte bílý jogurt s ovocem a vločkami. Skvělé, a hlavně zdravé jsou například ty z pohanky.  

Zdravé vaření  

Začít vařit ze zdravějších surovin ovšem nestačí, důležitý je také způsob přípravy jídla. Výrazně omezte smažení. Pokud si bez řízků neumíte představit nedělní oběd, můžete je upéct v troubě a olejem jen pokapat. Nevysuší se, naopak budou ještě šťavnatější. Vaření ve vodě se sice považuje za zdravé, var ale ničí některé zdraví prospěšné látky. Alternativou je příprava pokrmů v páře. Další alternativou zdravé přípravy, která navíc zachová maximum živin, je například příprava v parním hrnci nebo horkovzdušné fritéze. Celkem šetrné k surovinám je i dušení. 

Ve francouzském stylu 

Zeleninu nemusíte jen péct, vařit, grilovat či dusit, ale vyzkoušejte francouzské blanšírování. Vhoďte ji nakrátko do vroucí vody a pak prudce ochlaďte v ledové. Výsledek? Křupavý, svěží a také zdravý pokrm. Pokud to se zdravou výživou myslíte opravdu vážně, můžete se naučit připravovat jídla ve vzduchotěsném vakuovacím obalu vloženém do vodní lázně. I tato technika, při které se jídlo dlouze vaří nejčastěji při teplotách kolem 55 až 78 stupňů Celsia, pochází z Francie a říká se jí sous-vide. 

Mějte jídlo pod kontrolou 

Časté navštěvování různých hladových okének a dalších provozoven rychlého občerstvení i nadměrná konzumace jídla z automatů nejsou právě zdraví prospěšné. Za rychlý přísun kalorií můžete zaplatit vysokou daň na zdraví. Rizikem je vznik kardiovaskulárních onemocnění, cukrovky, alergií či atopického ekzému. Ať už jste na pochůzkách ve městě, v práci, nebo ve škole, mějte vždy s sebou doma připravenou zdravou svačinku. Jídla z domu si můžete nosit i do práce na oběd. Víte, co jíte a ještě ušetříte. 

5 TOP pomocníků do kuchyně, se kterými bude příprava „krabičkových“ obědů hračka 

 Mixér na ranní smoothie 

Nestíháte, nesvačíte ani nesnídáte? Pořiďte si chytrý mixér na smoothie. Zdravou snídani v něm za pár vteřin rozmixujete, rovnou v té samé nádobě vezmete, zavřete a jdete. Zdravě snídat tak můžete v tramvaji, metru nebo cestou pěšky do práce.  

 Hrnec, co sám vaří 

Největším nepřítelem zdravého a pravidelného stravování je čas, respektive jeho nedostatek. Hoďte se do pohody a jídlo do hrnce, který vše sám uvaří. Budete tak mít jídlo pro rodinu na neděli a zároveň jídlo do práce na pondělí. 

 Krabičky na jídlo 

Tenhle bod nepodceňte a nakupte si krabičky, kterých bude dost nejen co do počtu, ale i co do velikostí. Nevěřili byste, kolikrát v pondělí ráno plán na start zdravého stravování selže jenom na tom, že jídlo není do čeho dát! Myslete i na rozmanitost tvarů a velikostí. Salátek nechcete nosit v krabičce, do které by se vešla celá kachna a naopak  do krabičky na piškoty plnohodnotný oběd nenacpete. 

Domácí pekárna 

Mnoho lidí snídá pečivo, je také častým řešením svačiny, když se nestíhá. Jak bylo řečeno výše, bílá mouka není zrovna značka ideál. Mějte pečivo pod kontrolou a pečte si doma sami zdravější chleba – ideálně celožitný. Ten můžete snídat, svačit i večeřet bez výčitek. A co víc, domácí pekárna chléb upeče za vás. Stačí do ní hodit ingredience a ani do obchodu se pro něj nemusíte vypravovat.  

 Voda na pití 

Říká se, že hlad je převlečená žízeň. Když už se vám stane, že nezvládnete připravit jídlo doma a uprostřed hektického dne dostanete najednou hlad jako vlk, zkuste před tím, než se vrhnete pro nejbližší bagetu se smaženým kuřetem, tunou dresinku a nepočítaně éček, vypít půl lahve vody. Uvidíte. Hlad ustoupí. Alespoň na tak dlouho, abyste sehnali něco zdravějšího k jídlu. Například salát nebo jogurt. Mějte proto neustále při sobě lahev s vodou. Pravidelný pitný režim navíc nepomáhá pouze s eliminací nezdravého stravování, ale přispívá k celkově mladšímu a zdravějšímu vzhledu pleti. 

Nejnovější články


Kategorie

Produkty

Multifunkční elektrický tlakový hrnec Tefal Cook4me+ CY851130
Multifunkční elektrický tlakový hrnec Tefal Cook4me+ CY851130
4799 Kč
Horkovzdušná fritéza Tefal Actifry Genius FZ760030 Černá/Bílá
Horkovzdušná fritéza Tefal Actifry Genius FZ760030 Černá/Bílá
5699 Kč
Domácí pekárna Tefal Pain et Tresors PF250135
Domácí pekárna Tefal Pain et Tresors PF250135
3999 Kč
Parní hrnce Tefal Convenient VC145130
Parní hrnce Tefal Convenient VC145130
1495 Kč

Související kategorie e-shopu


Další články

Tipy na výživnou a chutnou snídani pro děti, která nastartuje jejich den

Tipy na výživnou a chutnou snídani pro děti, která nastartuje jejich den

Snídaně je základ dne, umí nastartovat výkon mozku, nabudit organismus a dodat mu energii. Přesto mnozí z nás snídani vynechávají a často to nejsme jen my dospělí, ale i děti. Výzkum prokázal, že tenhle zvyk, nebo lépe řečeno zlozvyk, může u dětí vést ke snížení koncentrace a má negativní vliv na školní výkon. Motivujte děti ke snídani i díky těmto fantastickým tipům.

Přečíst celý článek