Home & Cook Blog> Péče o domácnost> Hygienicky čistá domácnost
1.10.2021

Hygienicky čistá domácnost

Bydlí s vámi, ale nájem neplatí. Miliardám neviditelných mikrobů se ve vaší domácnosti nesmírně líbí, můžete jim ale dát nekompromisní výpověď. Účinnou dezinfekci snížíte riziko vzniku alergií, astmatu či různých infekcí, které nelze brát, zvlášť v dnešní době, na lehkou váhu.

Uklízení dneška: šetrně ke zdraví, materiálům i planetě

Trh nabízí univerzální dezinfekci, ale také tu speciální určenou na podlahy, toalety, dveřní kliky, do koupelny nebo proti plísním. Některé výrobky už ani neobsahují agresivní chlór a použít je tak můžete bez obav například na čištění hraček či dětského pokojíčku. Stále častěji se také do produktů přidávají šetrné přírodní složky, například ocet nebo citron.

TIP od nás

Pokud jsou vám milejší čistě přírodní postupy, nepřekonatelným úklidovým agentem s povolením dezinfikovat je ocet. Univerzální domácí čistič si připravíte takto: slupky z několika citronů nakrájejte a vložte do větší zavařovací sklenice, kterou posléze naplníte litrem octa. Nádobu nechte dva až čtyři týdny stát na světle, pak přelijte do nádoby s rozprašovačem a začněte úklidovou misi.

Zaostřeno na slepá místa

Při úklidu často paradoxně zapomínáme na místa, která si naši pozornost naopak maximálně vyžadují. Takovými slepými místy v domácnosti jsou hlavně kliky u dveří (na toaletě a v koupelně zvlášť), vypínače, dálkové ovladače, klávesnice počítače či mobil. V kuchyni věnujte cílenou péči prkénkům na maso, odkapávačům či mycím houbičkám – ty občas jednoduše vyperte v pračce nebo častěji měňte.

Rizikové jsou také pračka a myčka. Také si myslíte, že tato zařízení se při své práci zároveň čistí? Pravda je, že po použití jsou vlhké, a proto se v nich mikrobům daří velmi dobře. Je důležité nechat je po doprání nebo domytí otevřené, aby vyschly. Jednou za čas je kvůli dezinfekci pusťte na nejvyšší teplotu, pro lepší efekt můžete přidat i trochu octa.

Užiteční pomocníci

Při dezinfekci vám kromě čističů mohou výrazně pomoct i přístroje. Pokud chcete mít doma hygienicky čisto, dobrou službu vám určitě udělá některý z moderních parních čističů. Fungují tak, že horká pára rozpouští nečistoty a zároveň likviduje choroboplodné zárodky. Na trhu najdete parní vysavače, parní mopy či ruční parní čističe.

TIP od nás

Řešením pro dokonalou čistotu je „kachna“ do koupelny, která zastane funkci tyčového vysavače, parního mopu i ručního parního čističe v jednom. Ne, není to novinářská kachna. Takový stroj existuje – zaručí perfektní čistotu, a navíc šetří místo v domácnosti. Namísto tří neskladných přístrojů stačí jeden. Dalším benefitem je, že pro práci s ním nepotřebujete žádné chemické prostředky, pro čištění se používá pouze čistá voda. Tato varianta je tak vhodná, pokud máte v domácnosti děti trpící ekzémy.

Antibakteriální vysavač zase díky speciálnímu ultrafialovému záření zabíjí nejen nežádoucí roztoče, ale i bakterie či viry. Díky systému filtrů zároveň nic nepronikne zpátky do prostoru.

Pak tu máme napařovací žehličku. Ta je schopná zničit mikroorganismy, které nedovedlo zlikvidovat praní v pračce. V současnosti je trendem prát na nižší teploty, což sice přispívá k ochraně životního prostředí a je šetrnější k textiliím, ale zároveň je šetrnější i vůči mikrobům a choroboplodným zárodkům, jimž se naopak ve vlhku a při nižších teplotách dobře daří. Ovšem až do chvíle, než je doslova přejede žehlička schopná „vyvinout“ teplotu i více než 200 stupňů.

TIP od nás

Věděli jste, že se prach drží nejen v kobercích, ale také v závěsech? Máme pro vás tip, jak je snadno vysát a s prachem i roztoči zatočit raz dva. Přenosný napařovač Ixeo Cube je pro čištění závěsů, potahů a dalších textilií, které se vám opravdu nechtějí jednou za čtrnáct dní prát, ideální.

A nakonec čistička vzduchu, jež nejen provoní prostor, ale také nemilosrdně likviduje choroboplodné zárodky ve vzduchu, na površích i na textiliích. Trvale odstraňuje formaldehyt a zabíjí 99,99 % virů a bakterií. Dezinfikovat tak můžete koberce, závěsy či autosedačky.

Domov má být místem zdravým pro život, místem, kde se cítíme bezpečně a komfortně, místem, které má být naším útočištěm, nikoliv útočištěm bakterií, virů a mikrobů. Tak směle do boje! Domov je váš, řekněte nezvaným hostům jednou provždy sbohem.

Nejnovější články


Kategorie

Produkty

Napařovací žehlička Tefal Ultimate Pure FV9845E0
Napařovací žehlička Tefal Ultimate Pure FV9845E0
2499 Kč
Čistička vzduchu Rowenta Pure Air Connect PU3080F0
Čistička vzduchu Rowenta Pure Air Connect PU3080F0
8399 Kč
Parní vysavač Rowenta Clean&Steam Revolution RY7777WH
Parní vysavač Rowenta Clean&Steam Revolution RY7777WH
5999 Kč
Parní vysavač Rowenta Clean&Steam Multi RY8561WH
Parní vysavač Rowenta Clean&Steam Multi RY8561WH
6929 Kč

Související kategorie e-shopu


Další články

Koncept minimalismu: ukliďte si doma i v životě

Koncept minimalismu: ukliďte si doma i v životě

Neustále nemůžete něco najít? Už vám leze na nervy pořád o něco zakopávat? A úklid se pro vás stal noční můrou, protože abyste vůbec mohli začít uklízet, tak předtím strávíte mládí přesouváním věcí z místa na místo, abyste vůbec (například podlahu) uklidit mohli? Potom je pro vás minimalistická domácnost to pravé.

Přečíst celý článek