Home & Cook Blog> Péče o domácnost> Podlaha jako nová
19.8.2021

Podlaha jako nová

Můžete mít doma krásný nábytek i perfektně sladěné doplňky, ale pokud vaše podlaha postrádá šmrnc, výsledný dojem stoprocentní nebude. Chodíme po ní celý svůj život, věnujme jí proto dostatečnou pozornost. Prozradíme vám, jak správně pečovat o jednotlivé druhy podlah. 

Dřevěná podlaha: pozor na vodu 

Dřevo vzbuzuje pocit tepla, proto se nám po přírodní podlaze chodí nejlépe. Její oduševnělá krása je ale vykoupená větší choulostivostí. Abyste podlahu udrželi v perfektním stavu, pravidelně ji vysávejte nebo zametejte. Je-li nutné použít vodu, pak by hadr či mop na vytírání neměly být mokré, ale důkladně vyždímané, jen vlhké. Poté je třeba podlahu vytřít dosucha, tekutiny totiž dřevo poškozují. 

Pokud to jde, nepoužívejte na úklid podlahy agresivní chemii, postačí jar nebo i čistá teplá voda. Na zvlášť vzdorovité nečistoty jsou k dispozici speciální čisticí přípravky určené na dřevěné podlahy, vybírejte je podle toho, zda je podlaha lakovaná či olejovaná. Jednou za několik let podlahu přelakujte či znovu naolejujte a nezapomeňte na voskování – vrstva vosku podlahu chrání. 

TIP od nás

Dřevěnou podlahu ale už dávno nemusíte opečovávat na čtyřech s hadrem. O robotickém vysavači jste už asi slyšeli. Věděli jste však, že existuje robotický vysavač s mopem? Pro péči o dřevěné podlahy je naprosto ideální – uklidí šetrně, precizně, a hlavně – pro vás zcela bez starostí. Disponuje hned třemi režimy úklidu (metodickým, bodovým a sledováním stěn). Vaši domácnost tak uklidí opravdu pečlivě a efektivně, ať už mu zvolíte jakoukoliv trasu. Do vysavačů nedoporučujeme přidávat jar ani chemii.

Dlažba: stačí vytřít 

Asi nejjednodušší na údržbu je dlažba, stačí jen setřít vodou, případně použít obyčejný jar či čistič s lesklým efektem. Problémový bod představují spáry mezi dlaždičkami. Pokud jejich čištění zanedbáte, nejspíš toho budete při jejich drhnutí dost hlasitě nadávat. Tedy pardon – litovat. Prevence je vždy lepší než léčba.  

Dáváte-li přednost přírodním čisticím přípravkům, velmi účinné je připravit si kašičku krémové konzistence z vody a jedlé sody, přidat lze i bělidlo na prádlo. Naneste ji na „postižená“ místa a pomocí starého zubního kartáčku pak už jen trpělivě čistěte. Pokud věříte spíše chemii, řešením jsou tekuté písky nebo čisticí prostředek určený na povrchy odolné vůči kyselinám.  

TIP od nás

Parní mop či vysavač s parním mopem představují velmi efektivní a zároveň hygienické řešení, jak si se zašpiněnými spárami poradit. Pokud máte v domácnosti malé děti a potřebujete 100% hygienické prostředí a zároveň úsporu času, toto řešení doporučujeme.

Vinylové, gumové a PVC podlahy: jednou za čas přelakovat 

Jejich údržba není nijak zvlášť náročná, postačí používat speciální čisticí prostředky určené pro tento druh podlah. Podlahu vyčistí a také jí poskytnou ochranný film. Pokud podlaha vypadá jako bez života – je matná, zašedlá a bez lesku – použijte vysoce koncentrovaný čistič, který ji oživí. Můžete ji také jednou za čas nechat přelakovat. Odborná firma povrch přebrousí, vyčistí a nanese lak. Výsledkem bude zcela „čerstvý“ vzhled podlahy, vyberete si nový design i barvu.  

TIP od nás

Tuk, oleje nebo inkoust z propisovačky mohou velmi lehce proniknout do struktury podlahy a pak je nelze snadno odstranit. Dbejte proto, abyste těmto typům podlah věnovali častou péči a podobné „nehody” řešili ideálně ihned.

Laminátová podlaha: hlavně opatrně 

Základem péče o oblíbenou laminátovou podlahu je časté zametání či vysávání. Na vytření použijte přípravek na čištění laminátu, který zředíte a podlahu vytřete vlhkým (ne mokrým) hadrem či mopem, posléze vytřete hadrem dosucha. Univerzální či mýdlové čističe se důrazně nedoporučují.  

Pozor na odstraňování skvrn pomocí mycí houbičky, která má zelenou, černou či hnědou spodní část. Nešetrným zásahem můžete podlahu vydřít i zabarvit. Kamenem úrazu jsou u laminátu spoje, které mohou vlivem tekutiny nabobtnat a podlahu tak poškodit. Proto je dobré bezprostředně po pokládce podlahu impregnovat proti vlhkosti.  

TIP od nás

Laminátovou podlahu čas od času natřete podlahovou pastou. Zajistíte tak lepší ochranu a déle vám vydrží.

Marmoleum: základem je suché čistění 

Tento druh podlahy se často zaměňuje s PVC, jedná se však o zcela jiný druh materiálu. Marmoleum potěší hlavně příznivce přírodních řešení. Jsou v něm v různém poměru zastoupené pryskyřice, korkové či dřevité moučky, lněný olej, vápenec, juta i další prvky. Podlahy z marmolea vypadají krásně, jsou příjemné, a proto je lidé často volí do domácnosti. Ale co nevýhody? Především citlivost na vlhko. Je samozřejmě možné podlahu najemno vytřít přípravkem určeným na marmoleum, základem je však suché čištění pomocí vysavače. Výhodou je, že tento typ podlahy je už z výroby opatřen povrchovou úpravou, která brání znečištění.  

TIP od nás

Skvrny z marmolea odstraňujte okamžitě, když se objeví, jinak by se mohly do podlahy takzvaně zažrat.

péče o podlahy
Se správnou péčí bude podlaha i po letech jako nová

Mop ano, nebo ne?

V českých domácnostech čeká na povel k úklidu nejčastěji mop, v poslední době se však na něj snáší vlna kritiky. Prý odstraní jen polovinu nečistot, ba co víc, zanáší je do spár. Aby toho nebylo málo, zanechává stopy v podobě šmouh, vlhkosti a zbytků chemie. Pokud s ním také nemáte příliš dobrou zkušenost, můžete vsadit na 2v1 tyčový vysavač s mopem. Ten se o vaši podlahu bezpečně postará, navíc se s ním snadno manipuluje, takže úklid hravě zvládne.

Chraňte je!

Přírodní druhy podlah je také nutné, kromě pravidelné údržby, chránit před světlem i teplem. Jejich krásu proto v teplejším období roku chraňte zataženými závěsy nebo žaluziemi. Teplotu v místnosti udržujte mezi 18 a 25 stupni a vlhkost na úrovni 50 až 60 procent. Podlaha vám vaši péči a pozornost vrátí krásným vzhledem a tím, že dlouho vydrží. A jaké tipy na čištění podlah máte vy?

Nejnovější články


Kategorie

Produkty

Tyčový vysavač Rowenta Air Force 560 MOP RH9490WO
Tyčový vysavač Rowenta Air Force 560 MOP RH9490WO
8999 Kč
Tyčový vysavač Rowenta X-Force Flex 11.60 Animal RH9879WO
Tyčový vysavač Rowenta X-Force Flex 11.60 Animal RH9879WO
7844 Kč
Robotický vysavač Rowenta X-Plorer Serie 60 RR7447WH
Robotický vysavač Rowenta X-Plorer Serie 60 RR7447WH
6999 Kč
Parní vysavač Rowenta Clean&Steam Multi RY8561WH
Parní vysavač Rowenta Clean&Steam Multi RY8561WH
6929 Kč

Související kategorie e-shopu


Další články

Inspirace na vánoční dárky pro ženy a pro muže

Inspirace na vánoční dárky pro ženy a pro muže

Co koupit ženě nebo muži k Vánocům? Potěšte svou partnerku či svého partnera chytrým dárkem do domácnosti, který jim ušetří práci i čas. Nebo takovým, který jim zpříjemní péči o vzhled. Přinášíme nápady na vánoční dárky pro ženy a pro muže, které na Štědrý večer udělají zaručeně radost každému.

Přečíst celý článek