Home & Cook Blog> Život v kuchyni> Garden párty zdravě, chutně a bez stresu
29.10.2021

Garden párty zdravě, chutně a bez stresu

Na tento zahradní večírek budou vaši hosté ještě dlouho vzpomínat. A ještě se nebudou muset bát, že odejdou o pět kilo těžší. Pozvěte své přátele na originální grilované kuře v jogurtové marinádě nebo na lehký salát s hořčično-medovou zálivkou a užijte si společně poslední teplé večery. Tady jsou naše recepty, s nimiž získáte pověst skvělé hostitelky, a navíc při jejich přípravě nestrávíte v kuchyni mládí. Přidáme i pár tipů, které vám ušetří čas.

Znáte to, jednoho dne dostanete skvělý nápad uspořádat garden párty. Ráno v den „D“ vstanete, jdete na nákup, vaříte, krájíte, servírujete, dekorujete. A najednou se blíží chvíle, kdy má přijít návštěva, a vy zjišťujete, že zahrada, stůl i jídlo vypadá perfektně, ale vám na zušlechtění zevnějšku moc času nezbylo.

Naštěstí máte nás. Poradíme, jak bleskově vytvořit zajímavé menu, které nezabere tolik času na přípravu, i jak na to, abyste před příchodem hostů stihla nejen make-up, ale třeba i horkou vanu.

Grilované kuře v jogurtové marinádě – připravte večer před akcí, ráno jako když najdete

Grilované kuře nemůže chybět na žádné pořádné zahradní párty. Klasickou barbecue marinádu však zkuste tentokrát vyměnit za méně tradiční jogurtovou. Vynikající recept nabízí propagátorka dobré kuchyně a autorka kuchařských knih Hana Michopulu v kuchařce Recepty z farmářského trhu. Na půl kilogramu kuřecího masa budete potřebovat dvě stě mililitrů bílého jogurtu, jeden utřený stroužek česneku, půl lžičky sladké papriky, půl lžičky soli a čerstvě mletý pepř. Kuře vložte do nádoby, pořádně promíchejte s marinádou a nechte nejlépe přes noc odpočívat. Maso pak krásně zkřehne. Grilujte z každé strany asi pět minut. Můžete podávat například s pita plackami.

TIP pro všechny případy

Může se stát, že bude pršet a vy budete muset přesunout párty dovnitř. Co s masem připraveným na gril? Je libo Rare – Medium – Well done? Domácí elektrický gril zajistí dokonalé výsledky grilování po celý rok a k tomu snadnou údržbu.

Pořiďte si domácí elektrický gril, ze kterého chutná maso, jako byste ho připravili na profi grilu. Opravdu. Službu ale v takové situaci udělá i speciální pánev na grilování. Tu navíc využijete pro zdravější přípravu pokrmů – díky speciálnímu povrchu není třeba přidávat olej a maso se nepřipaluje.

Grilované krevety – dejte jim taky noční

Vzpomínky na dovolenou v Itálii nebo Řecku vyvolají grilované krevety. Nebojte se exotiky, recept je velmi jednoduchý. Použijte chutnější šedé, ne již předvařené růžové krevety. Odstraňte jim hlavičku, oloupejte až po ocas, zbavte je střívek. Krevety pak vložte do marinády, kterou připravíte z deseti lžic olivového oleje, tří stroužků česneku, šťávy z jednoho citronu, šťávy z poloviny pomeranče, jedné chilli papričky, petrželové natě, soli, pepře a trochy cukru. Marinujte nejlépe přes noc.

Krevety grilujte krátce, maximálně dvě minuty. Podávejte třeba s bagetkami nebo grilovanou cuketou, kterou si připravíte tak, že zeleninu nakrájíte na půlcentimetrová kolečka, marinujete alespoň hodinu ve směsi olivového oleje, citronové šťávy, česneku, soli a pepře a grilujete při vysoké teplotě z každé strany asi pět minut.

TIP

Ke krevetám nebo masu je ideální klasický coleslaw salát. Se speciálním sekáčkem fenomenální záležitost hotová za chviličku. Chcete vědět jak na to? Mrkněte na video.

Letní salát s hořčično-medovkou zálivkou překvapí nevšední chutí

„Opravdu vynikající! Dáš mi recept?“ To bude pravděpodobně nejčastější reakce na salát s hořčično-medovou zálivkou, který v sobě překvapivě harmonicky snoubí sladší chuť medu, pikantnost hořčice a kyselou chuť citronu. Budete potřebovat směs salátů a k nim jakoukoliv další oblíbenou zeleninu, v salátu skvěle vyniknou třeba rajčata nebo ředkvičky. Na zálivku smíchejte šest lžic olivového oleje, lžíci medu, tři lžíce dijonské hořčice, dvě lžíce citronu a podle chuti sůl, pepř a také česnek. Pozor, zálivkou salát jen pokapejte. Pokud byste ji do něj vmíchali, listy by mohly zvadnout.

TIP pro šetření času

S krájením se to má tak, že se u něj prostě nedá zvládat multitasking. Přece jenom, prstů máme dohromady jen deset a ruce jen dvě. Proto se při krájení, strouhání a sekání zeleniny pekelně koncentrujeme. A pokud nejste profesionální kuchař, zabere vám to pravděpodobně dost času.  Víme o tajné kuchyňské zbrani, díky níž vaši známí absolutně nepochopí, jak zvládáte. Strouhací a krájecí robot je tajemstvím všech superhostitelek. Seká, krájí i plátkuje v expresním tempu, a vy tak při přípravě většiny pokrmů mimořádně ušetříte čas. Navíc se velmi snadno ovládá i čistí.

Jasmínový čaj s mátou a limetkou osvěží a inspiruje

Co podávat k pití? Možností je bezpočet, klasickou citronádu si ale tentokrát nechte v záloze a hosty překvapte méně tradičním ledovým jasmínovým čajem. Litrem vařící vody zalijte 20 gramů sypaného jasmínového čaje, louhujte deset minut. Nechte vychladit a posléze přihoďte lístky čerstvé máty, limetkovou šťávu a hnědý třtinový cukr. Tento velmi příjemný nápoj podávejte spolu s ledem a kolečky limetky třeba ve stylové karafě.

TIP

Místo cukru můžete použít domácí cukrový sirup, který je chuťově výraznější. Vyrobíte si ho velmi jednoduše: Kilogram cukru rozpusťte ve tři čtvrtě litru vody, přiveďte k varu a vařte asi pět minut. Pozor na delší vaření, cukr by mohl zkaramelizovat. Hotový sirup pak slijte přes plátno do lahve a uchovávejte v lednici. Spotřebujte co nejrychleji.

Přejeme vám dobrou chuť a skvělou zábavu!

Nejnovější články


Kategorie

Produkty

Elektrický gril Tefal Optigrill Elite GC750D30
Elektrický gril Tefal Optigrill Elite GC750D30
4699 Kč
Ruční sekáček Tefal 5 Second Chopper K1330404 500 ml
Ruční sekáček Tefal 5 Second Chopper K1330404 500 ml
409 Kč
Strouhací robot Tefal Fresh Express MB756G31
Strouhací robot Tefal Fresh Express MB756G31
2184 Kč

Související kategorie e-shopu


Další články

České nostalgické klasiky, tentokrát podzimně a nasladko 

České nostalgické klasiky, tentokrát podzimně a nasladko 

Vůně domova je neodmyslitelně spjata s vůní jídla. Schválně, pamatujete se na vůni jídel, která vám vařily vaše babičky? Recepty i jejich obliba se předávají z generace na generaci. Oproti našim babičkám však máme jejich přípravu značně snazší. Díky chytrým pomocníkům do domácnosti si zvládnete vyvolat nostalgické vzpomínky na pokrmy z dětství i pokud jste na vaření vyloženě antitalent. Příprava je opravdu snadná, zvládnou ji i vaše děti. Pojďte se podívat, jak snadno se dají připravit tři největší klasiky – krupicová kaše, rýžový nákyp a žemlovka. 

Přečíst celý článek
Alchymie chutí – domácí burgery jako od šéfkuchaře

Alchymie chutí – domácí burgery jako od šéfkuchaře

Příprava dokonalého burgeru začíná výběrem těch správných ingrediencí. Chcete-li chuť připraveného pokrmu pozvednout na vyšší úroveň a zažít skutečný gastronomický zážitek, potřebujete vědět, jak kombinovat ty správné ingredience. Staňte se dirigentem v symfonii chutí, textur a vůní. Proměňte obyčejné na neobyčejné. Ohromte rodinu nebo přátele díky přípravě těch nejlepších burgerů, které si dnes můžete připravit v pohodlí domova a zahrát si tak na šéfkuchaře, který ovládá harmonii chutí.

Přečíst celý článek
Tipy na výživnou a chutnou snídani pro děti, která nastartuje jejich den

Tipy na výživnou a chutnou snídani pro děti, která nastartuje jejich den

Snídaně je základ dne, umí nastartovat výkon mozku, nabudit organismus a dodat mu energii. Přesto mnozí z nás snídani vynechávají a často to nejsme jen my dospělí, ale i děti. Výzkum prokázal, že tenhle zvyk, nebo lépe řečeno zlozvyk, může u dětí vést ke snížení koncentrace a má negativní vliv na školní výkon. Motivujte děti ke snídani i díky těmto fantastickým tipům.

Přečíst celý článek