Home & Cook Blog> Život v kuchyni> Nejlepší probuzení? S vůní čerstvě upečeného chleba
15.7.2021

Nejlepší probuzení? S vůní čerstvě upečeného chleba

Čerstvě upečený chléb z domácí pekárny
Čerstvě upečený chléb z domácí pekárny nádherně provoní byt

Vůně pečení a vaření neodmyslitelně patří k vůni domova. Naučte se s námi péct rohlíky, chleba nebo bagety. S domácí pekárnou to jde snadno a výsledek je perfektní!

Proč pro své kulinářské pokusy zvolit domácí pekárnu? Pravděpodobně největší výhodou je jednoduchost přípravy. Když se řekne upéct chleba, většina lidí, kteří nemají ke kuchyňským aktivitám až tak vřelý a frekventovaný vztah, se zalekne a uteče do pekárny pro hotový produkt. S domácí pekárnou však můžete být za hvězdu bez námahy a bez rizika. Jak to funguje? Překvapivě snadno!

 Hvězdou v kuchyni snadno, rychle a bez hory nádobí 

Do domácí pekárny nalijete a nasypete všechny potřebné suroviny, zapnete a pak se už nemusíte o nic starat. Další plusové body pekárna získává za to, že se nemusíte po akci potýkat s horou nádobí. Vše se dělá na jednom místě – příprava i samotné pečení. A pak je tu rychlost. Čekáte návštěvu nebo jste si před snídaní přispali a nestíháte? Stačí navolit rychlý program a za hodinku už můžete na perfektní chléb, rohlík či bagetu mazat máslo s džemem. 

Domácí pekárny je také možné naprogramovat tak, aby na vás čerstvě upečené pečivo čekalo vždy přesně tehdy, kdy ho potřebujete. Chcete-li mít ke snídani ještě teplé pečivo, zmáčknete program s odloženým startem a nový den vás přivítá vůní čerstvě upečeného chleba. 

Pekáren je mnoho typů, vyberte si tu, která je pro vás nejlepší.Pokud si kromě chleba chcete připravit i domácí rohlíky či bagety, žádný problém. Pekárna vám těsto zadělá, přesně určí čas kynutí. Vy těsto vyndáte, vytvarujete krásné pečivo a pečete v běžné troubě.  

Jakou pekárnu vybrat? Toť otázka 

Na trhu je velké množství výrobků, vyplatí se proto trochu přemýšlet, které parametry jsou pro vás důležité. Jedním z podstatných kritérií pro výběr je, jak velký chléb pekárna zvládne upéct. Preferujete spíše menší, půlkilový chléb, nebo budete péct pro celý regiment takřka dvoukilogramový pecen?  

Dnešní pekárny již běžně mají i patnáct, šestnáct různých pečicích programů, například na klasický, celozrnný, toastový, bezlepkový chléb či sladké pečení. Některé výrobky jsou dokonce víceúčelové, nabízejí třeba možnost připravit si v jejich útrobách džemy, kompoty, šťávy, jogurty či sekanou. Je jen na vás, jaký model zvolíte. V zásadě ale platí, že dobrou službu udělá i jednoduchá a levnější pekárna. Pokud tedy samozřejmě nechcete doma suplovat opravdu celé pekařství. 

Bageta z domácí pekárny
Čerstvá bageta k snídani aniž byste museli do obchodu? S domácí pekárnou žádný problém. Chce to jen trochu praxe.

Nicméně u dražších i levnějších variant je stěžejní, jak si pekárnu „ochočíte“. Že pekárna není pes? To sice ne, ale je svébytným členem domácnosti, se kterým je nutné se sžít. Zřejmě vám chvíli potrvá, než vychytáte ten správný recept i pečicí program. Zařízení totiž nefunguje tak, že jej naplníte moukou, vodou, droždím, olejem, solí a cukrem a vykouzlí vám dokonalý chléb. Nebuďte zklamaní, když se první pokusy nepovedou, experimentujte, zkoušejte a dejte pekárně ještě šanci, aby ukázala, co umí. 

 Tipy pro to, aby se vám i první pokus vydařil 

  1. V první řadě je důležité vkládat suroviny do pekárny ve správném pořadí. Nejdříve jdou všechny tekuté suroviny, poté všechny sypké a nakonec kvasnice. Pak je nutné vychytat chyby. 
  2. Častým problémem je, že chléb se při pečení propadne. Příčin může být více. Nevhodný poměr surovin nebo jste zapomněli na sůl, případně chléb vykynul až ke kraji nádoby, kde se ochladil a pak logicky splaskl. Dalším důvodem může být, že jste pekárnu během pečení otevřeli. Případně těsto vykynulo příliš rychle, což se děje, když je venku horko a vlhko. 
  3. Občas se stane, že chléb nevykyne. Příčin může být také mnoho. Málo nebo moc soli, příliš cukru, droždí, vody nebo mouky. Na „vině“ je někdy i velký objem těsta vloženého do pekárny. Přijít na to, kde je chyba, je tak trochu jako detektivka, nudit se zaručeně nebudete. 
  4. Pro dobrý výsledek je velmi důležité také to, na jaké místo pekárnu postavíte. Zařízení položte na místo, které je ve vašem bytě či domě nejteplejší. Vliv má i celkové klima v regionu, kde bydlíte. Je to Polabí? Pak se vám asi bude při pečení dařit více než tomu, kdo bydlí v chladnějších Krkonoších. Nicméně pokud je vaše doma na horách, to pravé místo pro domácí pekárnu bude u jižního okna nebo kamen. 
  5. Velkou výhodou domácí pekárny je, že si můžete připravit i zdravější alternativy pečiva, které občas nebývají úplně lehce dostupné – například celožitný chléb nebo pečivo z pohankové mouky. Zde to však chce zvolit recept, který s jiným typem mouky počítá. 

Domácí pekárna: vztah na celý život

Vztah s domácí pekárnou může být na celý život, když mu věnujete dostatek času a pozornosti. U domácích pekáren neplatí staré známé: kdo se bojí, nesmí do lesa. Naopak! S domácí pekárnou se není čeho obávat. Experimentujte, zkoušejte, testujte. Užijte si dobrodružné začátky, kdy se s domácí pekárnou budete seznamovat. Až se sehrajete, odměnou bude vždy čerstvé a báječné pečivo, které umocní atmosféru harmonického domova. 

Nejnovější články


Kategorie

Produkty

Domácí pekárna Tefal Pain & Delices PF240E38
Domácí pekárna Tefal Pain & Delices PF240E38
3359 Kč
Domácí pekárna Tefal Bread Of The World PF611838
Domácí pekárna Tefal Bread Of The World PF611838
4990 Kč

Související kategorie e-shopu


Další články

Alchymie chutí – domácí burgery jako od šéfkuchaře

Alchymie chutí – domácí burgery jako od šéfkuchaře

Příprava dokonalého burgeru začíná výběrem těch správných ingrediencí. Chcete-li chuť připraveného pokrmu pozvednout na vyšší úroveň a zažít skutečný gastronomický zážitek, potřebujete vědět, jak kombinovat ty správné ingredience. Staňte se dirigentem v symfonii chutí, textur a vůní. Proměňte obyčejné na neobyčejné. Ohromte rodinu nebo přátele díky přípravě těch nejlepších burgerů, které si dnes můžete připravit v pohodlí domova a zahrát si tak na šéfkuchaře, který ovládá harmonii chutí.

Přečíst celý článek
Značka KRUPS získala certifikaci TÜV Rheinland

Značka KRUPS získala certifikaci TÜV Rheinland

Značka KRUPS získala certifikaci nezávislé světově uznávané společnosti TÜV Rheinland dokládající vysokou kvalitu a bezpečnost pro všechny plnoautomatické kávovary řady KRUPS Intuition Preference, Preference+ a KRUPS Evidence. Osvědčení uvádí, že testované produkty jsou díky uzavřené konstrukci a inovativní technologii mikrobiologicky bezpečné.

Přečíst celý článek