Home & Cook Blog> Život v kuchyni> Cestování za příběhy – kávové země a neobyčejný život kávy
24.12.2021

Cestování za příběhy – kávové země a neobyčejný život kávy

Káva je pro mnoho z nás každodenním hnacím motorem a nedovedeme si bez ní představit příjemné ráno. Víte, kde se káva vzala a kam až sahá její historie? Kávové kultury existují po celém světě. Čím se od sebe tyto kultury a chuť jejich kávy liší? Nechte si vyprávět vzrušující kávové příběhy.

Kde se vzala káva

Věděli jste, že kávová zrna v minulosti nesloužila k pití, ale lidé je žvýkali? Takto byla používána káva například na africkém kontinentu. Tím bylo zjištění i o posilujících a stimulujících účincích kávy. Objevení kávovníku se datuje kolem roku 500 n. l. v Etiopii. Následně se kávovník začal pěstovat v Jemenu. O tři sta let později, kolem roku 800, dochází k prvnímu pražení kávy.

Káva se v arabských zemích stala velmi populární. Je zajímavé, že Arabové si nejdřív chtěli nechat kávu jen sami pro sebe a zachovat recept na přípravu kávy tajným. Zámořské objevy však s sebou přinesly objevení kávovníku Evropany. Kolem 17. století se objev kávy rozšířil i do Indie a celkově do asijských zemí. Do dnešního dne patří káva mezi nejlépe obchodovatelné komodity celého světa a pro mnoho z nás je pořád tím posilujícím a povzbuzujícím zázrakem, jak tomu bylo před stovkami let.

Věděli jste, že…?

  • jeden šálek kávy obsahuje zhruba 0,2 g kofeinu
  • kávová zrna se dělí na Arabicu a Robustu
  • ke zjištění, že káva krásně voní a je možné ji pražit, navedl obyvatele Etiopie požár kávovníků
  • některé prameny tvrdí, že kávovník existoval a používal se už před naším letopočtem
  • legendy tvrdí, že slovo káva vzniklo z arabského slova qahwah nebo kahweh, což znamená povzbuzující nápoj

Na skok v Americe

Nejrozšířenější kávové metropole najdete v jižní a střední Americe. Mezi kávovou velmoc patří Brazílie, Ekvádor, Kolumbie, Venezuela a v neposlední řadě také Peru. Tato káva se vyznačuje středním tělem a střední kyselostí. Americké kávy v sobě mají několik rozličných chutí, vychutnat si můžete ovocnou příchuť, zemitost, a dokonce i oříškové aroma nebo čokoládovou chuť kávy. Pro jižní Ameriku jsou typické velmi aromatické kávy.

Vyzkoušejte kávu Americano

Připravte si kávu s chutí Ameriky v pohodlí svého domova. Využijte automatický kávovar, který za vás připraví silné espresso. Použít můžete i oblíbenou mokka konvičku. Ještě horké espresso dolijte zhruba 150 ml horké vody a máte hotovo.

Pohled do Afriky

Skvělou kávu si vychutnáte také při výběru africké kávy. Nejčastěji můžete ochutnat kávu z Etiopie, Jemenu, ale také Tanzanie, Zambie nebo Ugandy. Typická africká káva má svěží chuť. Můžete cítit mírnou kyselost a okrajově i citrusy. Káva z Afriky má v sobě kousky sladké chuti, a to díky květům a plodům, ze kterých je vyráběna. Zjednodušeně se dá o africké kávě říct, že má nízké tělo a vyšší obsah kyselin.

Káva inspirovaná Afrikou

Pokud máte chuť na něco neobvyklého, vyzkoušejte kávu s vůní Afriky. Nejdříve si připravte silné espresso, které může být klidně i dvojité. Vyberte druh kávy, který pochází například z Etiopie. Přidejte do kávy čtyři lžíce oblíbeného likéru a čtyři lžíce mléka. Promíchejte a podávejte horké.

Návštěva v asijských zemích

Mezi velké dodavatele kávy patří i Indie, Jáva a Papua-Nová Guinea. Káva z asijských zemí je typická svým vysokým tělem a nízkým obsahem kyselin. Často se jedná o kávu s těžkou chutí a silným kořením. Káva z Asie je bohatá a máte pocit, že víc, než jeden šálek kávy si nedáte. Čím více však tuto kávu pijete, tím víc vám chutná.

Mandlová káva

Vyzkoušejte také asijskou pochoutku, kterou zvládnete připravit doma pro svou rodinu i hosty. Připravte si silné espresso, klidně použijte zrnkovou kávu nebo pokud dáváte přednost kávě v kapslích, použijte tu. Do menšího hrnce přidejte 400 ml mandlového mléka, přidejte horké espresso a ohřívejte na mírném plameni. Do skleněných hrnků nalijte do 1/3 kondenzované mléko a dolijte mandlovou kávou.

Kam na kvalitní kávu

Pokud už teď cítíte skvělou chuť kávy téměř na jazyku, není nic jednoduššího než si dokonalou kávu připravit doma. I když existuje nespočet druhů kávy z těch nejzajímavějších světových destinací, díky moderní době a chytrým spotřebičům nemusíte nikam cestovat, a to ani přes ulici do kavárny. Pokud máte doma mlýnek na kávu, můžete si připravit kávu podle své chuti pomocí pákového kávovaru v klidu a pohodlí svého domova. Užijte si kávu hned po probuzení, klidně ještě v pyžamu. Vytvořte si i z domácího pití rituál, kdy se nenecháte nikým rušit a vychutnáte si každý doušek naplno. Káva se stane vaším společníkem i u napínavé knihy, zajímavého filmu nebo při posezení s rodinou a přáteli.

Nejnovější články


Kategorie

Produkty

Automatický kávovar Krups Essential EA810B70
Automatický kávovar Krups Essential EA810B70
9147 Kč
Automatický kávovar Krups Intuition Preference Plus EA875E10 chrome & milk pot
Automatický kávovar Krups Intuition Preference Plus EA875E10 chrome & milk pot
17999 Kč
Mlýnek na kávu KRUPS GVX242 Nerezový/Černý
Mlýnek na kávu KRUPS GVX242 Nerezový/Černý
2099 Kč
Pákový kávovar Krups Espresso Steam & Pump Virtuoso XP442C11
Pákový kávovar Krups Espresso Steam & Pump Virtuoso XP442C11
4219 Kč

Související kategorie e-shopu


Další články

Značka KRUPS získala certifikaci TÜV Rheinland

Značka KRUPS získala certifikaci TÜV Rheinland

Značka KRUPS získala certifikaci nezávislé světově uznávané společnosti TÜV Rheinland dokládající vysokou kvalitu a bezpečnost pro všechny plnoautomatické kávovary řady KRUPS Intuition Preference, Preference+ a KRUPS Evidence. Osvědčení uvádí, že testované produkty jsou díky uzavřené konstrukci a inovativní technologii mikrobiologicky bezpečné.

Přečíst celý článek
Alchymie chutí – domácí burgery jako od šéfkuchaře

Alchymie chutí – domácí burgery jako od šéfkuchaře

Příprava dokonalého burgeru začíná výběrem těch správných ingrediencí. Chcete-li chuť připraveného pokrmu pozvednout na vyšší úroveň a zažít skutečný gastronomický zážitek, potřebujete vědět, jak kombinovat ty správné ingredience. Staňte se dirigentem v symfonii chutí, textur a vůní. Proměňte obyčejné na neobyčejné. Ohromte rodinu nebo přátele díky přípravě těch nejlepších burgerů, které si dnes můžete připravit v pohodlí domova a zahrát si tak na šéfkuchaře, který ovládá harmonii chutí.

Přečíst celý článek