Home & Cook Blog> Vztahy a rodina> Vaření a pečení, zábava pro celou rodinu 
26.11.2021

Vaření a pečení, zábava pro celou rodinu 

Domácí vaření bývá totiž často nejen zdravější a chutnější než stravování v restauracích či fastfoodech, ale také méně nákladné. A pečení zase prostě neodmyslitelně k dětství patří. Kdo z nás nevzpomíná na společné nedělní obědy nebo sobotní rána, kdy maminka připravila čerstvé lívance nebo z trouby vytáhla voňavou bábovku nebo štrúdl? 

Vařit může žena, muž i děti 

V dnešní době však existuje mnoho „zlepšováků“, díky nimž zvládne uvařit super jídlo nebo upéct nadýchaný koláč úplně každý, a navíc v rekordním čase. 

TIP na zlepšováky na pečení s dětmi 

Pokud nevíte, kde začít, začněte s kuchyňským robotem, který je speciálně navržen tak, aby bylo pečení jednoduché a výsledek perfektní bez extra námahy. Ke kuchyňskému robotu pro pečení s dětmi je připojena i kuchařka na jednoduché, veselé a originální recepty, jež děti zaručeně nadchnou, i praktický organizér, který je naučí, že věci mají své místo a je důležité nejen se kreativně vyřádit, ale po řádění také uklidit.  

Díky tomu, že je v dnešní době vaření a pečení opravdu jednoduché, se z těchto úkonů často stává rodinná aktivita, při níž si děti i dospělí užijí spoustu legrace. Společné aktivity, u kterých rodiče s dětmi něco společně vytvářejí, navíc utužují vztahy. 

Vzpomeňte si, jestli jste někdy s maminkou pekli. Většina dětí si u toho s rodičem i povídá – vzniká tak prostor pro komunikaci, která je důležitá a občas se na ni nedostává čas. Pro děti (a kolikrát i dospělé) však vaření coby společná aktivita skýtá mnoho dalších benefitů. V čem je tedy společné vaření i pečení prospěšné? 

Budování společných rodinných tradic a vytváření prostoru ke komunikaci 

Rituály a tradice jsou pro rodinu i zdravý psychický vývoj dětí stěžejní. Pokud uděláte ze sobotních ranních lívanců, nedělního oběda nebo víkendové buchty tradici, je to něco, na co budou děti v dospělosti vzpomínat. Zároveň tak do víkendu zakotvíte společný čas, kdy se všichni členové rodiny odtrhnout od nejrůznějších digitálních zařízení a stráví spolu kvalitní čas. 

Trénink pozornosti a soustředění, schopnost dotahovat věci do konce 

Vaření a pečení je činnost, která vyžaduje soustředění a učí systematičnosti i smyslu pro detail. Je třeba řídit se receptem, odměřovat, kombinovat a zajistit, aby se vše dělo v určité návaznosti. Skvělé pro děti je, že rychle vidí výsledek – upečený koláč nebo uvařené jídlo. Radost z dokonaného díla navíc děti sdílejí s rodinou. Společné aktivity v kuchyni tak učí děti být týmovými hráči. 

Kladný vztah ke zdravému jídlu 

Četné studie ukazují, že jídlo je základem dobrého a pevného zdraví. Zdravě jíst je návyk – stravovací návyky se stejně jako kladný vztah ke zdravému životnímu stylu vytvářejí právě v rodině. Pokud maminka s tatínkem sportují, pravděpodobně vedou děti ke sportu. Pokud se v domácnosti jí zdravě, děti si na zdravou stravu zvyknou. A pokud se doma i zdravě vaří, naučí se děti také zdravě vařit. Pokud budete děti do vaření zapojovat, naučí se co jíst a jak ze zdravých surovin připravovat zdravá a chutná jídla.  

TIP 

Ve zdravém jídelníčku by neměla chybět rýže, zelenina a luštěniny. Například zeleninové rizoto je snadné a rychlé jídlo, které milují děti i dospělí. Díky rýžovaru zvládne vaše dítě samo připravit rýži, potom stačí smíchat ostatní ingredience, například vývar (jednoduše z bujónu), hrášek, mrkev, navrch sýr a rizoto je hotové. Opět ho ocení nejen děti, ale i rodiče – tento hrnec sám vypočítá dobu vaření a udrží jídlo teplé až 24 hodin. Má hned 12 funkcí, které se starají o to, aby byla každodenní příprava pokrmů jednodušší. Připraví nejen rýži, ale i cereálie, znovu ohřívá, dusí, peče na páře, naprogramovat můžete i kůrku, jídlo přihřát, nastavit dobu vaření nebo odložit start.  

Přirozené rozvíjení jemné motoriky 

Činnosti jako míchání, vykrajování, tvarování, válení těsta nebo krájení trénují jemnou motoriku a koordinaci 

TIP 

Pokud máte menší děti, nůž jim do ruky rozhodně nepatří – i tak ale můžou udělat od A do Z jídlo, kde je potřeba něco nakrájet. Jak? S automatickým ručním sekáčkem. Nasypete do něj zeleninu, zatočíte a nože, které jsou bezpečně schované uvnitř uzavřeného boxu, zeleninu či ovoce nasekají. Sekáček oceníte i vy – šetří čas, vše je hotovo během několika  vteřin a i vás tak bude vaření mnohem více bavit a nebude zabírat tolik času. 

Podpoření kreativity 

Toto platí nejen pro děti, ale i dospělé, kteří z nejrůznějších důvodů začali vařit až v pozdějším věku. S vařením a pečením je to jako s každou jinou činností. Jakmile si člověk osvojí základy, může začít experimentovat. A to je zábava! Experimenty v jídle navíc učí děti velmi cennou věc do budoucna – nebojí se zkoušet nové věci, jít mimo zažité způsoby, v seberozvojových příručkách se tomu říká myslet „out of the box“. A to je v dnešním světě, kdy se vše neustále mění a člověk musí držet tempo, krok a neustále se pružně přizpůsobovat, zcela zásadní schopnost. A vybavit jí své děti můžete třeba prací během sobot strávených v kuchyni. 

TIP 

Pokud vaše děti (nebo i vás) chytne vymýšlení nových receptů, pořiďte si sešit a založte vlastní kuchařku. Přidejte také fotky nejen společných výtvorů, ale i rodinných příslušníků – vznikne tak rodinná kuchařka a zároveň rodinné album. 

Nejnovější články


Kategorie

Produkty

Ruční sekáček Tefal 5 Second Chopper K1330404 500 ml
Ruční sekáček Tefal 5 Second Chopper K1330404 500 ml
409 Kč
Domácí pekárna Tefal Pain & Delices PF240E38
Domácí pekárna Tefal Pain & Delices PF240E38
3359 Kč
Kuchyňský robot Tefal Masterchef Gourmet Baking with Kids QB51K138
Kuchyňský robot Tefal Masterchef Gourmet Baking with Kids QB51K138
3999 Kč
Multifunkční hrnec Tefal Multicooker RK705138
Multifunkční hrnec Tefal Multicooker RK705138
2599 Kč

Související kategorie e-shopu


Další články

Co je nejčastější příčinou partnerských hádek? Nevěra je až na čtvrtém místě. Vede nepořádek

Co je nejčastější příčinou partnerských hádek? Nevěra je až na čtvrtém místě. Vede nepořádek

Proč se partneři nejčastěji hádají? Pokud vás napadne nevěra, spory o peníze nebo neshody v přístupu k výchově dětí, jste na omylu. Podle jedné ze studií se páry hádají nejčastěji kvůli domácím pracím. Šokující výsledky a přehled toho, co konkrétně za domácí práce stojí nejčastěji za rozchody, doplníme i tipy, jak příčiny problémů elegantně vyřešit. Ne, nepotřebujete terapeuta, potřebujete chytré pomocníky do domácnosti a malou lekci komunikace.

Přečíst celý článek