Home & Cook Blog> Vztahy a rodina> Co je nejčastější příčinou partnerských hádek? Nevěra je až na čtvrtém místě. Vede nepořádek
10.12.2021

Co je nejčastější příčinou partnerských hádek? Nevěra je až na čtvrtém místě. Vede nepořádek

Proč se partneři nejčastěji hádají? Pokud vás napadne nevěra, spory o peníze nebo neshody v přístupu k výchově dětí, jste na omylu. Podle jedné ze studií se páry hádají nejčastěji kvůli domácím pracím. Šokující výsledky a přehled toho, co konkrétně za domácí práce stojí nejčastěji za rozchody, doplníme i tipy, jak příčiny problémů elegantně vyřešit. Ne, nepotřebujete terapeuta, potřebujete chytré pomocníky do domácnosti a malou lekci komunikace.

Napřed fakta…

Britský deník Daily mail publikoval průzkum, v rámci něhož se přes dva tisíce respondentů svěřilo, co je nejčastějším důvodem jejich partnerských hádek. Výsledek překvapil výzkumníky i veřejnost. Velké procento lidí se hádá právě kvůli domácím pracím. Téměř dvě třetiny respondentů uvedly, že se kvůli domácím pracím hádají minimálně jednou týdně. Nejčastěji se hádají o to, kdo uvaří, uklidí, umyje nádobí a podobně. Každý pátý dotazovaný zná pár, který se kvůli hádkám o dělbu práce v domácnosti rozešel.

TIP, jak předejít hádkám o vaření

Nestíháte, nestačíte? Pořiďte si hrnec, který vaří za vás. Ne, není to vtip. Opravdu existuje hrnec, do něhož podle přiložených receptur naházíte, co je třeba, zavřete, zvolíte program a o nic se nestaráte. Díky němu si můžete vychutnat opravdové kouzlo Vánoc.

Vedou vousy v umyvadle a vlasy na podlaze

Jediné, co kuchyňské rozbroje předčilo, byla ignorance základních hygienických standardů, jako je čistá koupelna, toaleta a čištění dřezu. Vede také rozdílný pohled na způsob vymačkávání zubní pasty. V koupelně ženy nejvíce vytáčejí vousy po holení v umyvadle a muže zase ženské vlasy na podlaze.

TIP

Pokud vás dovádějí vousy v umyvadle k šílenství, pořiďte své drahé polovičce do vany či sprcháče zrcadlo a multifunkční holicí strojek, kterému voda nevadí. Vousy se tak spláchnou proudem vody a je po problému. Na vlasy zase pomůže zaparkovat v koupelně tyčový vysavač, se kterým vlasy vysajete raz dva. Pokud se ani tím nechcete zabývat, vyřeší vaše rozepře robotický vysavač. Ten můžete na dálku skrze aplikaci zapnout třeba z výtahu nebo z práce. Váš miláček i vy se tak vrátíte do uklizeného bytu bez jediného vlásku na zemi.

(Ne)pořádek řeší více ženy a jsou ochotnější se kvůli němu rozcházet

Pro ženy je podle průzkumu ve vztahu stěžejní, aby se muž na chodu domácnosti, a tím pádem i úklidu, podílel. Pro 31 % dotázaných žen by to, že jejich drahá polovička doma nedělá nic, bylo jasným důvodem k rozchodu.

Nejvíc jde do tuhého po Vánocích

Psychologové s výsledky průzkumů z vlastní praxe souhlasí. Zajímavé (ale logické) je, že v lednu rekordně přibývá párů, které se chtějí rozejít. Podle psychologů je „dožene“ předvánoční a vánoční shon a stres, kdy páry a rodiny tráví hodně času spolu doma a společenský tlak velí, že na Vánoce má být doma navařeno a naklizeno – což je sám o sobě oxymóron, protože při vaření přirozeně vzniká, lidově řečeno, bordel jak v tanku. A válečnému poli se podobá i domácnost, kde začnou dohady, kdo to uklidí.

Co s tím? Nebuďte na to sami

Místo hádek najděte společné řešení a třeba pod stromeček či k výročí svatby si nadělte dárek, jenž ušetří váš čas (který můžete využít pro komunikaci a rozvoj partnerských vztahů, ať už si pod tím představíte cokoliv) i nervy. Zmíněný robotický či tyčový vysavač, hrnec, který sám vaří, nebo zastřihovač, který vousům nedovolí zvedat vaší drahé polovičce tlak, jsou dobré pomůcky, ale pochopitelně nestačí. Základem je komunikace. Pokud nejste schopni vyřešit spory o dělbu práce v domácnosti, znamená to, že nefungujete jako tým. A právě to, že jste s někým parťák, na něhož se můžete spolehnout (i v tom, že vás nenechá samotnou/samotného na apokalypsu v kuchyni či koupelně), je kouzlo dlouhodobých vztahů.

TIP

Sedněte si s partnerem, udělejte soupis domácích prací a rozvrhněte si je podle toho, co koho méně či více baví. Nesnáší váš muž vysávání a vy k němu máte (tedy, k tomu vysávání) neutrální vztah? Vezměte si tuto domácí práci na starost. Pokud vás zase nebaví například vyndávání nádobí z myčky, požádejte partnera, zda by se toho mohl ujmout on. Už touto debatou se posunete o kus dál. Smyjete válečné barvy, vyvěsíte bílou vlajku a začnete se jako tým soustředit na řešení, nikoliv na problém. A pokud se u některé domácí práce zaseknete, zkuste zjistit, zda by vám mohl pomoci nějaký chytrý pomocník do domácnosti. Naštěstí žijeme v 21. století a o péči o domácnost se dovedou postarat chytré technologie.

Nejnovější články


Kategorie

Produkty

Multifunkční elektrický tlakový hrnec Tefal Cook4me+ CY851130
Multifunkční elektrický tlakový hrnec Tefal Cook4me+ CY851130
4799 Kč
Tyčový vysavač Rowenta Dual Force RH6751WO 2v1
Tyčový vysavač Rowenta Dual Force RH6751WO 2v1
2999 Kč
Robotický vysavač Rowenta X-plorer Serie 80 RR7755WH
Robotický vysavač Rowenta X-plorer Serie 80 RR7755WH
6999 Kč
Hybridní zastřihovač vousů Rowenta Formula 1® TN604MF0
Hybridní zastřihovač vousů Rowenta Formula 1® TN604MF0
1142 Kč

Související kategorie e-shopu


Další články

Jak pročistit vzduch po partnerské hádce i obecně?

Jak pročistit vzduch po partnerské hádce i obecně?

Hádky ke vztahům prostě patří. Konflikty ve vztazích jsou nezbytné a většinou, pokud jsou obě zúčastněné strany schopny se dohodnout, i prospěšné. Po hádce je ale třeba pročistit vzduch. Jak na to? Máme pro vás pár tipů, jak se po hádce co nejrychleji usmířit, na něčem se shodnout a ještě se třeba něco o sobě i druhých naučit.

Přečíst celý článek