Home & Cook Blog> Vztahy a rodina> Jak pročistit vzduch po partnerské hádce i obecně?
22.11.2021

Jak pročistit vzduch po partnerské hádce i obecně?

Hádky ke vztahům prostě patří. Konflikty ve vztazích jsou nezbytné a většinou, pokud jsou obě zúčastněné strany schopny se dohodnout, i prospěšné. Díky nim se totiž vzájemně vymezujeme, ukazujeme si, jaké máme hodnoty, názory, postoje a – doslova – nacházíme společnou řeč. Často se totiž děje, že dva říkají každý něco jiného, ale myslí totéž. V případě druhém, kdy se dva lidé nedokážou s konfliktem popasovat a hádka končí rozbíjením nádobí, práskáním dveří a dusnem, které by se dalo krájet, je třeba po hádce pročistit vzduch. Jak na to? Máme pro vás pár tipů, jak se po hádce co nejrychleji usmířit, na něčem se shodnout a ještě se třeba něco o sobě i druhých naučit.

1.    Netrucujte, komunikujte

Pravidlo číslo jedna. S trucováním nikam nedojdete. Zvlášť pokud s partnerem sdílíte domácnost, dítě, psa nebo hypotéku, před problémem prostě neutečete. Přestaňte trucovat a začněte komunikovat. Nejprve však sami se sebou.

2.    Začněte u sebe

Zanalyzujte si situaci a buďte k sobě upřímní. Kdo hádku vyvolal? Jaká byla její příčina? A jaký předmět? Nereagoval/a jste přemrštěně? Byla reakce adekvátní? (Opravdu bylo nutné po partnerovi vrhat nože, protože nezvedl prkénko od záchoda?)

Pokud zjistíte, že chyba byla na vaší straně barikády, ptejte se sami sebe. Proč jsem tak reagoval/a? Co mi to vlastně doopravdy vadí? A vadí mi to vůbec? Třeba se doberete toho, že vám ráno ujela tramvaj, v práci vás seřval šéf a v sámošce došly ty skvělé jahodové koláčky, ve které jste vkládali naděje, že vám zvednou náladu. A partner to odnesl jako hromosvod.

3.    Přemýšlejte i nad partnerem

Stejně se můžete zaměřit i na partnera. Nechápete, co mu vadí? Přijdou vám výtky a argumenty absurdní? Nenechte se k hádce vyprovokovat. Nejlepší reakcí je klid. Představte si dvě verze věčných debat o tom, že se nemá hrníček nechávat na stole / na poličce u postele.

Partner A: Zase jsi nechal/a ten hrnek na stole. To je opravdu takový problém ho dát do myčky?

Běžná reakce bývá defenziva, obrana nebo případně obhajoba. Víš, že ráno chvátám, nemám čas dát hrnek do myčky. Případně: Ty taky necháváš chlupy v koupelně a já tě za to nekritizuju… A konflikt je na světě. Zkusme to jinak.

Partner B: Máš pravdu, není to takový problém. Promiň ráno jsem roztržitý/á, myslím na sto věcí najednou a na hrnek zapomínám. Zkusím si na to dát pozor, neupozorňuješ mě na to poprvé, asi je to pro tebe důležité.

A tady partner končí. Hromosvod efekt se nekoná a vy můžete plynule pokračovat od hádky směrem ke konstruktivní, dospělé partnerské debatě:

Partner B: A jaký jsi měl/a dnes den? Stalo se něco?

Dobře vědět

Věděli jste, že 32 %, tedy přibližně třetina Čechů, je večer před spaním nervózní a podrážděná, když nemá uklizeno? Vyplývá to z průzkumu obchodního domu IKEA. Nejvíce hádek se přitom mezi partnery podle vědců odehrává právě večer – jednak je to ve všední dny jediným časem, kdy jsou v domácnosti všichni pohromadě, a roli hraje také únava po celém dni. Uklizený byt přispívá k partnerské harmonii. Vysát a vytřít za vás i přes den, kdy jste v práci, zvládne multifunkční robotický vysavač s mopem, který můžete díky chytré aplikaci zapnout i na dálku. Večer se tak s partnerem sejdete v uklizeném bytě.

4.    Udělejte první krok

Pokud už se necháte vyprovokovat (stačí, aby byli oba vystresovaní z práce, hladoví nebo prostě měli den blbec a je to) a pohádáte se, neházejte flintu do žita. Pročistěte si po hádce hlavu a následně i vzduch. Uklidněte se, zpacifikujte své ego a vyrazte do terénu s bílou vlajkou jako první, ať už s tím, že se omlouváte a víte, že jste reagovali přehnaně, nebo s tím, že jdete zjistit, co se tomu druhému děje, že reagoval přehnaně on.

Opět, důležité je nenechat rozjet hádku nanovo. Nehádat se, ale naslouchat. Neútočit, ale ptát se. Nenechat se vytočit, ale zachovat klid.

5.    Udělejte si rituál speciálně pro pročištění vzduchu

Říká se tomu smírčí gesto, které po nějaké době, co ho praktikujete v mozku automaticky spustí asociaci uvolnění, příměří. Může to být to, že mlčky uvaříte pro sebe i partnera čaj nebo jeho oblíbené cappuccino a postavíte ho na stůl nebo vytáhnete oblíbené sušenky, sednete si vedle partnera na gauč a jednu mu nabídnete. Mozek se tak naučí: teď jdeme něco konstruktivně řešit, chceme se společně něčeho dobrat.

TIP

Zdravá a čistá domácnost má vliv na psychiku i vztahy. Pročistěte vzduch v domácnosti nejen po hádce s čističkou vzduchu, díky které se vám bude (nejen ve vztahu) lépe dýchat.

6.    Ani o krok zpět

Tohle bude znít asi trochu divně, ale funguje to. Po každém pročištění vzduchu po hádce si napište svoje pocity. A vzpomeňte si, jak jste se cítili před tím, než jste si s partnerem v klidu o konfliktu promluvili. Uvědomte si pokaždé, kdy se zvládnete nenechat v hádce zacyklit, jak obrovský pokrok jste společně udělali. Co všechno jste společně schopni vyřešit. Pochvalte sebe i partnera za to, jaké děláte společně pokroky.

7.    Komunikujte pravidelně

Častou příčinou hádek je i to, že na sebe nemají lidé čas, nekomunikují spolu, vzdalují se. Proto je pro ně těžší číst, zda se reakce vztahují či nevztahují na ně. Pokud víme, co partner řeší – má trable v práci, pohádal se s matkou apod., jsme k němu trpělivější, ohleduplnější, dokážeme mít více pochopení pro to, že je nervózní a reaguje v určitých situacích podrážděně. A dokážeme to vysvětlit nejen sami sobě, ale i své drahé polovičce.

Nejnovější články


Kategorie

Produkty

Čistička vzduchu Rowenta Intense Pure Air XL Connected PU6080F0
Čistička vzduchu Rowenta Intense Pure Air XL Connected PU6080F0
6799.15 Kč
Čistička vzduchu a ventilátor Rowenta Eclipse 2v1 QU5030F0
Čistička vzduchu a ventilátor Rowenta Eclipse 2v1 QU5030F0
9299 Kč
Robotický vysavač Rowenta X-Plorer Serie 60 RR7447WH
Robotický vysavač Rowenta X-Plorer Serie 60 RR7447WH
6999 Kč
Robotický vysavač Rowenta X-Plorer Serie 60 RR7455WH
Robotický vysavač Rowenta X-Plorer Serie 60 RR7455WH
6999 Kč

Související kategorie e-shopu


Další články

Vaření a pečení, zábava pro celou rodinu 

Vaření a pečení, zábava pro celou rodinu 

Říká se, že aby se žena mohla vdávat, musí umět vařit. To v dnešní emancipované době už v mnoha případech neplatí. Častokrát vaří lépe muži než ženy, a ty se nechávají kulinářským uměním svých mužů oslňovat. Vaření a pečení však musí časem řešit úplně každý – přijde na pořad dne ve chvíli, kdy se narodí děti a páru se změní priority, životní rytmus a často i ekonomická situace. 

Přečíst celý článek
Dlouhé zimní večery aneb jak si užít zimu naplno

Dlouhé zimní večery aneb jak si užít zimu naplno

Patříte mezi milovníky zimy, nebo byste se raději schovala ve svém útulném domově a nos vystrčila až na jaře? I když je zima dlouhá a tmavá, nemusí odrážet atmosféru u vás doma. Vyhněte se zimním depresím a vytvořte si příjemnou atmosféru ve společnosti rodiny. Poradíme vám, jak můžete trávit zimní večery kreativně a bavit se.

Přečíst celý článek