Home & Cook Blog> Vztahy a rodina> Hurá, táborák! Zpestřete si podzim pokrmy připravenými na ohni 
8.10.2021

Hurá, táborák! Zpestřete si podzim pokrmy připravenými na ohni 

Podzimní táborák
Jídla na ohni k podzimu prostě patří

Je v tom něco hluboce uklidňujícího. Dívat se do ohně. A když si na něm spolu s dětmi či přáteli opečete něco dobrého, letní pohoda nebude mít chybu. 

V módě je dnes hlavně grilování, ale buďme upřímní. Když se chystá opékačka, srdce romantika buší mnohem silněji. Byla by přitom škoda, omezit se u ohně na obligátní špekáčky. Zkuste si připravit něco originálnějšího. Něco, čím oživíte staré tradice, ale zároveň vyhovíte i moderní době. Následující recepty samozřejmě můžete „hodit“ i na gril 

Šťavnatá večeře 

Není to tak dávno, co byla živáňská pečeně velmi oblíbeným pokrmem, dnes ji však vytlačily modernější recepty. Zcela neprávem! Což jistě uznáte až vyzkoušíte, jak vám bude chutnat vytažená z popela. Nakrájejte brambory, cibuli, kuřecí, krůtí či vepřové maso a uzeninu podle vlastního výběru, například klobásky na gril. Okořeňte a osolte. Připravenou směs vložte do vícevrstvého alobalu. Vytvarujte úhledné balíčky, pevně uzavřete a vložte do žhavých uhlíků. Po půl až tři čtvrtě hodině můžete servírovat extrašťavnatou večeři. 

Můžete opékat a zároveň i grilovat. Oheň vás zahřeje a na grilu můžete maso doplnit například o zeleninu
Můžete opékat a zároveň i grilovat. Oheň vás zahřeje a na grilu můžete maso doplnit například o zeleninu.

Výlet do dětství 

Pro mnoho příslušníků starší generace by to zcela jistě byl favorit v soutěži Chuť mého dětství. Brambory pečené v popelu. Proč neoživit milou tradici? Nemějte žádné obavy, žhavá lázeň bramborům neublíží, právě naopak, vytáhne z nich to nejlepší. Správný čas na vložení brambor nastává, až uhlíky zbělají. Nezapomeňte je v popelu pořádně schovat. Po asi půl hodině získáte dokonalou chuťovku, ke které si můžete připravit jednoduchý dresink. Smíchejte lučinu s trochou mléka a zakysané smetany a přidejte česnek, sůl, pepř a petrželku. Mňam! 

Špekáčková klasika 

Nejdříve trochu osvěty, protože není špekáček jako buřt. Ten první musí obsahovat alespoň 40 procent masa a obsah tuku nesmí být vyšší než 45 procent. Platí také zákaz používat strojově oddělené maso neboli separát. Buřt žádná taková pravidla nemá, a tak do něj výrobci mohou přimíchat vlastně cokoli. 

Aby se špekáčky dobře propekly, nařízněte je nejen na koncích, ale i po všech stranách. Tam stačí několik dobře mířených jemných řezů. Opékejte je asi 12 až 15 minut výše nad plameny nebo trochu dále od ohně, ne přímo v něm, aby se nespálily. 

Špekáčky na ohni jsou osvědčená klasika
Špekáčky na ohni jsou osvědčená klasika

Pokud se vám špekáčková klasika trochu omrzela, vyzkoušejte vylepšení. Špekáčky nařízněte na silnější kolečka. Na klacku jim pak budou dělat společnost cibule, slanina, klobáska nebo třeba i cuketa či paprika. Protože špíz připravený nad ohněm chutná nejlépe!  

Chlebový had 

Na ohni pečený chléb se slaninkou je stará dobrá klasika, ale moderní doba si žádá inovace. Konkrétněji – chlebového hada! Děti budou z této slané pochoutky nadšené. Na chlebové těsto smíchejte půl kilogramu hladké mouky, lžíci sádla nebo oleje, dva decilitry vody, lžičku soli a lžičku prášku do pečiva. Okořeňte kmínem, chlebovým kořením či bylinkami. Co má kdo rád. Z těsta udělejte vícero malých válečků a ty pak namotávejte na klacek. Opékejte mimo plameny asi deset až dvacet minut, dejte pozor na spálení. 

Marshmallows na ohni 

Dospělí sice zakroutí hlavou, ale děti vědí své, a když se začnou dožadovat opečených marshmallows, nebraňte se. Jsou totiž překvapivě chutné. Nad ohněm je pomalu opékejte, až získají zlatavý odstín. Kontrolujte přitom, aby se nezačaly příliš roztékat a pak vám nespadly do ohně. Recept vyšperkujete, když hotové cukroví vložíte mezi dvě sušenky. Jaké sušenky zvolit? Nejlépe obyčejné bebe, a když ještě vložíte kostičku čokolády, vytvoříte ty pravé americké „smores“, proč se jim říká v Americe smores? „Because you always want some more“ 🙂 

Marshmallows na ohni budou děti milovat
Marshmallows na ohni budou děti milovat

Karamelová jablíčka 

Pečené jablíčko, jehož slaďoučkou chuť ještě podtrhne karamel. Není lepší letní dezert. Celé jablko opékejte nad ohněm, než slupka ztmavne, či dokonce zčerná. To značí, že máte upečeno. Slupku samozřejmě nekonzumujte. Opravdovou delikatesu získáte, když opečené a oloupané jablko ještě obalíte v cukru, vrátíte pěkně nad oheň a počkáte, až cukr zkaramelizuje. Přejeme vám krásné večery u ohně! 

Nejnovější články


Kategorie

Produkty

Elektrický gril Tefal Optigrill+ XL GC722834
Elektrický gril Tefal Optigrill+ XL GC722834
4499 Kč
Elektrický gril Tefal Optigrill+ XL GC722D34
Elektrický gril Tefal Optigrill+ XL GC722D34
4128 Kč
Elektrický gril Tefal Optigrill Elite GC750D30
Elektrický gril Tefal Optigrill Elite GC750D30
4699 Kč
Elektrický gril Tefal Optigrill Elite XL GC760D30
Elektrický gril Tefal Optigrill Elite XL GC760D30
5499 Kč

Související kategorie e-shopu


Další články

Dlouhé zimní večery aneb jak si užít zimu naplno

Dlouhé zimní večery aneb jak si užít zimu naplno

Patříte mezi milovníky zimy, nebo byste se raději schovala ve svém útulném domově a nos vystrčila až na jaře? I když je zima dlouhá a tmavá, nemusí odrážet atmosféru u vás doma. Vyhněte se zimním depresím a vytvořte si příjemnou atmosféru ve společnosti rodiny. Poradíme vám, jak můžete trávit zimní večery kreativně a bavit se.

Přečíst celý článek
Jak pročistit vzduch po partnerské hádce i obecně?

Jak pročistit vzduch po partnerské hádce i obecně?

Hádky ke vztahům prostě patří. Konflikty ve vztazích jsou nezbytné a většinou, pokud jsou obě zúčastněné strany schopny se dohodnout, i prospěšné. Po hádce je ale třeba pročistit vzduch. Jak na to? Máme pro vás pár tipů, jak se po hádce co nejrychleji usmířit, na něčem se shodnout a ještě se třeba něco o sobě i druhých naučit.

Přečíst celý článek