Home & Cook Blog> Péče o domácnost> Jak efektivně využít čas při úklidu či vaření?
16.9.2021

Jak efektivně využít čas při úklidu či vaření?

Čas je vzácný. Často se však stává, že o víkendu ho celý vyčerpáme na úklid. Poradíme vám však, jak být efektivní i při úklidu, žehlení či vaření a jak zvládat dvě věci najednou nebo jak udělat z úklidu čas, který si zamilujete. 

Na efektivní využívání času při úklidu nebo udržování čisté domácnosti se lze podívat ze dvou úhlů pohledu. Na jedné straně dnes existují pomocníci v domácnosti, jež již prakticky pracují za vás a vaše přítomnost při jejich práci není nutná. Nebo potřebná na druhou stranu je, výkon pomocníků je však tak rychlý, že vám ušetří alespoň nějaký čas. Jsou to inteligentní pomocníci, kteří šetří dostatečné množství vašeho času, který můžete věnovat jiným smysluplným činnostem. Na druhou stranu jsou i aktivity, při nichž musíte být fyzicky přítomni, ale i při nich umíte být efektivní a dělat dvě nebo více věcí najednou. Podívejme se na ně. 

Robotický vysavač – nejlepší přítel člověka 

Stále se neumíte rozhodnout, zda je investice do robotického vysavače zbytečný luxus, nebo ta správná volba? Pokud váháte, poradíme vám. Neváhejte a svěřte vysávání robotickému odborníkovi! Je tichý, výkonný, s inteligentní navigací a s vysokým sacím výkonem. Obrovským benefitem je, že ho můžete ovládat přes aplikaci ve svém chytrém telefonu, ve kterém si nastavíte, kde a kdy má vysávat. Prostor si dokonale zmapuje, perfektně vyluxuje, a navíc i umyje podlahu. Robotické vysavače si umí dokonale poradit i s prachem, jsou proto velmi vhodné pro alergiky, rodiny s dětmi nebo s domácími mazlíčky. Zatímco bude pracovat, vy si můžete užívat výlet, koupání v bazénu či dovolenou u moře.  

Inteligentní a multifunkční tlakový hrnec 

Vaření nebylo nikdy jednodušší, rychlejší a efektivnější! Inteligentní hrnec v sobě spojuje několik forem a to: hrnec, pánev, rýžovar a tlakový hrnec. Má v sobě uložené recepty a signálem vám sdělí, kdy a jaké suroviny přidat. Díky tomu se vám už nikdy nic nepřipálí! Navíc se sám vypne, když jsou suroviny hotové. Zatímco hrnec vaří, můžete čas využít a krásně prostřít stůl a zavolat každého člena rodiny ke stolu – to je někdy ten nejtěžší výkon. 

Tyčový vysavač – flexibilní a vysoce výkonný 

Tyčový vysavač sice nevysává sám, ale s benefity, které nabízí, šetří čas. Pokud uvažujete o jeho koupi, určitě sáhněte po vysoce výkonném vysavači, jehož součástí je i mop. Úklid s tímto pomocníkem je pro každou pořádkumilovnou nebo i méně pořádkumilovnou duši jedna velká zábava. Uklidí i taková špatně dostupná místa, na která byste se s běžným vysavačem dostali jen velmi těžko, a to díky tomu, že je flexibilní a má ohebné tělo. Pokud navíc sáhnete po vysavači s mopem, který umožňuje vysávání a zároveň mytí podlahy v obou směrech najednou, máte vyhráno, navíc ušetříte čas. Zkuste do vysávání zapojit děti nebo manžela, vytvořte z této aktivity hru, oběd uvařte v inteligentním hrnci a máte celé dopoledne volno na svou oblíbenou knihu.  

Věděli jste, že …?

Odborníci na rychlé čištění tvrdí, že pokud chcete dosáhnout časovou efektivitu při úklidu, potřebujete plán a systém. To znamená, že byste vždy měli postupovat podle systému a dům uklízet ve stejném pořadí, po jedné místnosti. Velmi neefektivní je, běhat z jedné místnosti do druhé. Pokud budete své obydlí uklízet vždy stejně, stane se z něj rutina, díky které budete každým rázem rychlejší a efektivnější a ve výsledku ušetříte spoustu času.

Revoluce v žehlení – parní generátor 

Každá žena velmi dobře ví, kolik času zabere žehlení. Nemluvě o tom, pokud jsou oděvy nebo jiné textilie poseté záhyby, které i po vyžehlení nevypadají zcela hladce. Slyšeli jste už o revoluci v žehlení, o parním generátoru? Pokud hledáte vysoký výkon a efektivní nakládání s časem, právě parní generátor bude pro vás ta správná volba. Generátor zajišťuje silnou páru ze středu a z boku přístroje a takové dávce páry neodolá ani ta nejtvrdší látka, díky čemuž ušetříte mnoho času. 

Jak efektivně využít čas při aktivitách, u  nichž musíme být fyzicky přítomni? 

Jsou aktivity, při kterých jednoduše musíme být, jestli se nám to líbí, nebo ne. Moderní doba nám však nabízí technologie, které nám alespoň částečně odlehčí. Na druhou stranu čas se dá vždy a za každých okolností využít efektivně. Pokud vás čeká den strávený v kuchyni, při žehlení nebo luxování celého domu a vůbec se vám do toho nechce, zkuste se na to podívat z jiného úhlu a připojte k těmto činnostem další aktivitu, která vám přinese nějakou přidanou hodnotu. Můžete se něco naučit, v něčem se zdokonalit, odpočinout si nebo se v myšlenkách ocitnout na různých místech. 

Tip od nás: zkuste například

  • Poslouchat hudbu a při úklidu tančit– spálíte kalorie, a ještě budete mít krásně uklizený celý dům.
  • Poslouchatpodcasty nebo videovlog– poslechněte si témata, která vás zajímají, od cestování přes vaření až po vědu nebo zajímavosti a něco nového se dozvíte.
  • Dívat se na film nebo seriál– při statických činnostech, jako jsou například žehlení nebo vaření, je to určitě možné a vy zažijete pohodu a odreagování jako nikdy předtím.
  • Učit se jazyk– poslouchejte podcasty, jazykové lekce, opakujte si slovíčka, můžete si pustit film nebo seriál v cizím jazyce.
  • Poslouchat audioknihy– pokud vás trápí, že nemáte čas na knihu, sáhněte po audioknize. Takový typ knihy budete mít navíc „přečten“ rychleji než klasickou knihu čili ušetříte skutečně mnoho času.
  • Vzdělávat se– můžete vzdělávat sami sebe nebo své děti. Zatímco budete uklízet, s dětmi si můžete opakovat násobilku nebo vybraná slova. 

Nejnovější články


Kategorie

Produkty

Multifunkční elektrický tlakový hrnec Tefal Cook4me+ CY851130
Multifunkční elektrický tlakový hrnec Tefal Cook4me+ CY851130
4799 Kč
Parní generátor Tefal Pro Express Ultimate GV9620E0
Parní generátor Tefal Pro Express Ultimate GV9620E0
9999 Kč
Tyčový vysavač Rowenta Air Force 560 MOP RH9490WO
Tyčový vysavač Rowenta Air Force 560 MOP RH9490WO
8999 Kč
Robotický vysavač Rowenta X-Plorer Serie 80 RR7747WH
Robotický vysavač Rowenta X-Plorer Serie 80 RR7747WH
6999 Kč

Související kategorie e-shopu


Další články

Jak na velký jarní úklid s klidem

Jak na velký jarní úklid s klidem

Vyzkoušejte několik našich ověřených tipů na pohodový jarní úklid. Stačí mít systém, chytré pomocníky, motivaci a pak už to jde to samo. Jak tedy zvládnout velký úklid na jaře, a to s naprostým klidem a přehledem?

Přečíst celý článek