Home & Cook Blog> Vztahy a rodina> Proč je důležité zapojovat děti do domácích prací
15.10.2021

Proč je důležité zapojovat děti do domácích prací

Vzpomeňte si na dobu, kdy jste byli dětmi. Na ty krásné bezstarostné časy plné her, zábavy a pohody. Určitě si však vzpomenete i na to, jak se vám nechtělo uklízet pokoj, pomáhat mámě v kuchyni nebo tátovi na zahradě, a to zejména tehdy, když si všichni kamarádi hráli společně venku. Ať se nám to líbilo, nebo ne, pomáhat jsme museli a to, co jsme v dětství vnímali jako velkou křivdu vůči naší dětské dušičce, dnes vnímáme úplně jinak. Zvlášť pokud jsme sami rodiči a snažíme se své ratolesti naučit základním návykům spojeným s domácími pracemi, tak jako nás kdysi učili naši rodiče.

Zapojovat, nebo nezapojovat děti do domácích prací?

Lidé mezi sebou často vedou diskuse na téma, zda své děti zapojovat, nebo nezapojovat do domácích prací, nebo jim dávat úkoly, které mají splnit. Jedni tvrdí, nechme děti dětmi nejdéle, jak se jen dá, a neberme jim dětství. Vždyť dětství je jen jedno a má být bezstarostné, hravé a plné zábavy. Jiní mají opačný názor, tvrdí, že zapojovat děti do domácích prací je skutečně důležité a má to mnoho benefitů.

Kde je pravda a který rodičovský přístup je správný? Každý rodič sám nejlépe ví, co je pro jeho dítě dobré. Děti se však nerodí s přirozeným vztahem k pořádku, to je úkol nás, rodičů, socializovat své děti a pomáhat jim rozvíjet jejich vlastnosti či dovednosti. Nebuďte však překvapeni, když se děti budou příčit. Máme však pro vás pár tipů, jak děti k pomoci v domácnosti motivovat a zároveň k domácím pracím vytvořit pozitivní vztah. Princip ukážeme na mezi dětmi velmi (ne)populárních činnostech, jako jsou vysávání, žehlení nebo úklid po domácím mazlíčkovi.

Vysávání 100x jinak

Divili byste se, ale u dětí jsou velmi populární tyčové vysavače. Dítě většinou na vysávání odrazuje proces vyndat z kumbálu – vysát – vrátit do kumbálu. Navíc se dětem s klasickými vysavači dost špatně manipuluje, všude se motá hadice, šňůra, a navíc zástrčka do elektřiny u některých zvídavějších potomků může představovat bezpečnostní riziko (zvlášť, když se do zásuvky rozhodnou zasouvat nikoliv zástrčku od vysavače, ale třeba prsty).

Tyčový bezdrátový vysavač je lehký, snadno se s ním manipuluje a dítě vysaje, ani neví jak. A může se tak rychle vrátit zpět k tomu, co ho zajímá. Ať už je to fotbal s kamarády na hřišti, nebo nejnovější nintendo.

TIP

Pokud chcete úklid s tyčovým vysavačem menším dětem zatraktivnit, personifikujte ho. Namalujte s dítětem ouška a čumáček oblíbeného hrdiny z Tlapkové patroly, nalepte mu plastová Winx křídla nebo cokoliv jiného (fantazii se meze nekladou). Dítě pak nebude vysávat byt, ale vezme svého nového kamaráda na dobrodružnou výpravu po obýváku, kuchyni či pokojíčku.

Žehlení

Jak už jsme psali v předchozím článku, který se věnoval právě žehlení, jedná se mezi domácími pracemi o ohrožený druh. Na vině je i to, že se tato aktivita v domácnostech nepředává z generace na generaci. A přitom zvláště u děvčat je velmi důležité, aby měla čisté nehty, boty a čisté a nezmačkané oblečení.

Zkuste s dítětem žehlit kapesníky a u toho vyprávějte, jak vás to učila vaše maminka, co jste prožívala, jak jste si zkoušela její oblečení… Děti podvědomě milují rodinné tradice. Využijte toho a naučte je žehlit tak, aby to zase ony mohly jednou předat svým dětem.

Mami, tati, já chci psa!

Nejčastější argument proti je: no jo, ale kdo ho bude venčit? Často už se však zapomíná na otázku – kdo po něm bude uklízet? Právě domácí mazlíčci však skýtají skvělou výchovnou příležitost, jak děti vést k pořádku. Chceš pejska/kočičku/čivavu…? Zvířátko je starost, musí se po něm uklízet! Děti si přes vztah k domácímu mazlíčkovi mohou najít sekundárně i vztah k úklidu.

A teď trocha psychologie… aneb proč se vyplatí vymýšlet, jak na úklid hrou

Je možné, že budete mít výčitky z neustálého napomínání a připomínek, co dítě mělo udělat a neudělalo, dokonce se možná budete obávat, že se váš vztah s ním naruší. Můžete se zamýšlet, zda děti vystavovat stresu a povinnostem, vždyť v dnešní době je na nich tlak vyvíjen i ve škole či při mimoškolních aktivitách. Z krátkodobého hlediska je určitě jednodušší, pokud si práce v domácnosti uděláte sami. Ale z dlouhodobého určitě ne.

My vám ukážeme, že vést děti k zodpovědnosti a zároveň je nechat žít vlastním životem jde dohromady a dá se to krásně propojit právě při úklidu a domácích pracích. Díky společným rodinným aktivitám dosáhnete nejen pořádku, ale také rovnováhy mezi prací a zábavou. Pojďme si tedy spolu zahrát a ukázat si, proč je důležité zapojovat děti do domácích prací a jaké benefity z toho budou mít vaše děti a v konečném důsledku i vy.

Benefity zapojení dětí do domácích prací:

Odpovědnost

Dospělý život našich dětí se může jevit jako velmi vzdálená budoucnost. Ale kdy začít děti vést k odpovědnosti, když ne v raném dětství? Pokud dítěti dáte konkrétní práci nebo oblast v domě, o kterou se bude starat, pomůže mu to naučit se odpovědnosti i do dalších let života. Zkuste to s jeho dětským pokojem, úklidem hraček či péčí o domácího mazlíčka. Je výborné začít právě s věcmi či místy, které se dítěte přímo týkají. Bude tak vidět, že uklizený a čistý dětský pokoj s uspořádanými věcmi je mnohem příjemnějším místem než ten, ve kterém je nepořádek.

Hodnota domova

Děti si často neuvědomují, kolik času a péče věnují rodiče tomu, aby z domova vytvořili bezpečné útočiště. Často berou jako samozřejmost, že na stole mají připravenou snídani, ve skříni na hromádkách uložené čisté a vyžehlené oblečení, ponožky spárované, peřiny dokonale srovnané. Když své děti začleníte do jednoduchých domácích aktivit, naučí je to, co je potřebné k vytvoření čistého a útulného prostředí, do něhož se každý člen rodiny rád vrací.

Plánování

Naučit se plánovat a myslet dopředu je schopnost, která je zejména v dnešní rychlé době velmi potřebná. V momentě, kdy dítě začne získávat odpovědnost, dovolte mu, ať si aktivity naplánuje samo. Dejte mu pocítit, že mu důvěřujete a že i jeho slovo je v domácnosti důležité. Pokud budete plánovat za ně, nikdy se této dovednosti nenaučí. A to by byla škoda. V pozdějších letech, například ve škole, mu tato dovednost může pomoci v dosažení cílů.

Věděli jste, že…?

Výzkum ukázal, že ty děti, které mají doma odpovědnost za nějaké domácí práce či aktivity, mají větší sebeúctu, jsou odpovědnější a lépe se vyrovnávají s frustrací.

Dovednosti

Zapojením do domácích prací získají děti obrovský soubor domácích dovedností, které jim budou navždy prospěšné. Všichni musíme někde žít a jednou si své vlastní domovy vytvoří i naše děti. Výhodou bude, když budou vědět, jak uklízet, vařit, vést domácnost, nakoupit, plánovat rozpočet apod. Děti kopírují chování nás dospělých a je tedy jen na nás, zda se k vedení domácnosti budeme stavět jako k nucené práci, nebo to pojmeme jako zábavu, která je prospěšná všem členům rodiny. Pokud se děti nebudou učit dovednostem každodenního života, může to omezit jejich schopnost fungovat na přiměřené věkové úrovni.

Týmová práce a sebedůvěra

Prvním týmem dítěte je rodina. Členové rodiny se na sebe navzájem spoléhají, pomáhají si a učí se jeden od druhého. Není to samozřejmost v každé rodině, ale jednoznačně by to tak mělo být. Vytvořit dětem prostředí, ve kterém se mohou učit pracovat týmově, je k nezaplacení. Týmová práce zahrnuje spolupráci, naslouchání, delegování aktivit, pomoc a mnoho jiného. Děti jsou hravé a soutěživé, chtějí být součást týmu, a vedení k těmto aktivitám vytváří v dětech zdravé sebevědomí a je vstupenkou do života.

Zábava a čas s rodinou

Děti jsou nadšené z aktivit různého druhu. Nerozumí tomu, že úklid by měl být něco, k čemu se dospělý musí často nutit. Tak proč je nezapojit v raném věku, když to pro ně může být ohromná zábava, z níž se stane návyk? Dejte jim do rukou například tyčový vysavač a uvidíte, jaká to bude pro všechny zábava. Navíc pokud se do úklidu zapojí celá rodina, utužují se vztahy, můžete poslouchat hudbu a společně si zpívat, vyprávět si příběhy nebo si v rámci úklidu hrát hry. A velkým benefitem je to, že to tímto způsobem budete mít rychleji hotovo a můžete vyrazit na výlet nebo si jinak užívat společné rodinné chvíle venku.

Dobré rady na závěr

  • Myslete na to, že domácí práce jsou důležitým aspektem při rozvíjení charakteru vašich dětí.
  • Zvažte, jak vnímáte úklid. Jste vzorem pro své dítě, které když vidí, že máte k domácím pracím odpor, bude vaše chování kopírovat.
  • Vytvořte z úklidu příjemnou rodinnou rutinu, do níž bude zapojen každý člen rodiny.
  • Děti vám z krátkodobého hlediska možná nebudou děkovat, že jste je zapojily do práce. Později však pochopí, že jste je naučili, jak být v životě zručný a odpovědný, a budou vám velmi vděčné.

Nejnovější články


Kategorie

Produkty

Napařovací žehlička Tefal Ultimate Pure FV9845E0
Napařovací žehlička Tefal Ultimate Pure FV9845E0
2499 Kč
Tyčový vysavač Rowenta Air Force 560 MOP RH9490WO
Tyčový vysavač Rowenta Air Force 560 MOP RH9490WO
8999 Kč
Robotický vysavač Rowenta X-Plorer Serie 80 RR7747WH
Robotický vysavač Rowenta X-Plorer Serie 80 RR7747WH
6999 Kč
Parní vysavač Rowenta Clean&Steam Revolution RY7777WH
Parní vysavač Rowenta Clean&Steam Revolution RY7777WH
5999 Kč

Související kategorie e-shopu


Další články

Co je nejčastější příčinou partnerských hádek? Nevěra je až na čtvrtém místě. Vede nepořádek

Co je nejčastější příčinou partnerských hádek? Nevěra je až na čtvrtém místě. Vede nepořádek

Proč se partneři nejčastěji hádají? Pokud vás napadne nevěra, spory o peníze nebo neshody v přístupu k výchově dětí, jste na omylu. Podle jedné ze studií se páry hádají nejčastěji kvůli domácím pracím. Šokující výsledky a přehled toho, co konkrétně za domácí práce stojí nejčastěji za rozchody, doplníme i tipy, jak příčiny problémů elegantně vyřešit. Ne, nepotřebujete terapeuta, potřebujete chytré pomocníky do domácnosti a malou lekci komunikace.

Přečíst celý článek
Vaření a pečení, zábava pro celou rodinu 

Vaření a pečení, zábava pro celou rodinu 

Říká se, že aby se žena mohla vdávat, musí umět vařit. To v dnešní emancipované době už v mnoha případech neplatí. Častokrát vaří lépe muži než ženy, a ty se nechávají kulinářským uměním svých mužů oslňovat. Vaření a pečení však musí časem řešit úplně každý – přijde na pořad dne ve chvíli, kdy se narodí děti a páru se změní priority, životní rytmus a často i ekonomická situace. 

Přečíst celý článek