Home & Cook Blog> Krása a zdraví> Proč je žehlení důležité a jaké benefity přináší
5.8.2021

Proč je žehlení důležité a jaké benefity přináší

Dnešní doba je uspěchaná a lidé tráví čím dál tím méně času doma. Nezbývá čas na relax, rodinu ani na péči o domácnost. Jednou z domácích aktivit, která často padne na oltář moderní uspěchané doby, je žehlení. Mnoho lidí prostě raději koupí nemačkavé materiály a dá sbohem hodinám u žehlicího prkna. Zrovna žehlení je však disciplína, ke které se vyplatí vrátit a najít si na ni čas. Má i jiné benefity, než jen estetický efekt dokonale vyžehlené košile nebo svátečního ubrusu. Jaké to jsou? 

Zaneprázdněnost lidí způsobuje nechuť k jistým aktivitám, které následně vypouštějí ze seznamu domácích prací, aby svůj čas mohli věnovat něčemu jinému. Stává se i vám, že čas, který byste mohli strávit smysluplnou aktivitou, nakonec věnujete něčemu, co v konečném důsledku vnímáte jako zbytečnost? Paradox je v tom, že právě žehlení často vnímáme jako něco, co není úplně nutné. Ale věděli jste, že žehlení přináší mnoho výhod a benefitů, jež pozitivně ovlivňují vaši pohodu a zdraví? Podívejme se na ně. 

Díky žehlení zůstane vaše oblečení čisté a voňavé 

Zní to možná absurdně ale jen vypráním vašeho oblečení nikdy nedocílíte charakteristickou vůni, která asociuje člověka čistého, kultivovaného, zkrátka takového, který o sebe dbá. Přestože do pračky přidáváme různé voňavé prací gely a aviváže, po čase se vůně vytrácí. Žehlička má však netušenou superchopnost: z vašeho prádla vytáhne všechny nežádoucí pachy a oblečení zůstane čisté a voňavé ještě dlouhou dobu. Navíc dnes existuje mnoho osvěžovačů, silic či vůní, které můžete do své žehličky vložit a aroma vypraného a vyžehleného prádla tak ještě vylepšit. Vůně čistého, vypraného a vyžehleného oblečení je často víc než drahý parfém. 

 Věděli jste, že…?

Není žehlička jako žehlička – technologie pokročily a dnes si můžete vybrat žehličku přesně na míru svým potřebám a životnímu stylu.

Můžete si vybrat z následujících: 

  • Napařovací žehlička – dokonalost snadno a rychle. Skvělá volba pro zaneprázdněné jedince. Výhodou napařovací žehličky je rychlé a efektivní žehlení. Díky silné páře, šetří žehlení napařovací žehličkou čas, usnadňuje žehlení, dokonale vyžehlí každý záhyb a vrásku. Navíc nabízí spojení vysokého parního výkonu s unikátním systémem proti vodnímu kameni.
  • Cestovní žehlička – dokonale vyžehlené prádlo vždy a všude. Hodí se pro nomády i byznysmeny (či byznysmenky), kteří tráví velké procento času na cestách. Ideální na cesty je díky nižší hmotnosti a velikosti přizpůsobené cestování. Vejde se i do příručního zavazadla.
  • Napařovací žehlička s parním generátorem – volba číslo jedna pro perfekcionisty. Pokud jste perfekcionista, je tato žehlička jasnou volbou pro vás. Žehlení je neskutečně snadné a díky vysoké parní síle odstraní všechny přehyby na tkanině naprosto spolehlivě.
  • Ruční napařovač – Přišel jsem, zapnul jsem, vyžehlil jsem. Ruční napařovač potěší fanoušky jednoduchosti. Co lidi často odrazuje na žehlení? Je to právě neustálé vyndavání a zandavání žehlicího prkna a upravování, převracení a rozložení prádla na něm. Ruční napařovač je skvělá volba, díky které bude žehlení i těch nejjemnějších tkanin hračka, navíc bez použití žehlicího prkna.
  • Stojanový napařovač oděvu – další level. Nemusíte ho dokonce ani vyndavat ze skříně. Má v bytě svoje místo a když potřebujete věci rychle a dokonale vyžehlit, víte, kde ho najdete, a prádlo je dokonalé během chvilky.
  • Kombinovaný napařovač oděvů Ixeo – ideální pro ty, kteří nedají dopustit na dokonalou čistotu a svěžest. Tento unikátní napařovač osvěží a dezinfikuje tkaniny bez použití chemických přípravků, přičemž zahubí až 99,9 % bakterií, virů a choroboplodných zárodků. Viry, bakterie a alergeny tak v domácnosti, kde se žehlí kombinovaným napařovačem, nemají šanci.

Žehlením zlikvidujete bacily a choroboplodné zárodky 

Ano, praním na vysokých teplotách dochází k likvidaci většiny bacilů a jiných prvků způsobujících choroby. Některé z nich jsou však zákeřně odolné a na vašem oblečení žijí i po důkladném vyprání. Vzpomeňte si na nedávnou pandemii Covid-19, kdy byla rouška neodmyslitelnou součástí našich životů. Textilní roušky se po vyprání vždy ještě žehlili na vysoké teploty – tento postup dokonce doporučovala světová zdravotnická organizace (WHO). Takže něco na tom, že žehlení spolehlivě likviduje i ty nejodolnější viry a další nezvané hosty, asi bude. 

Jen málokteré kusy oblečení lze prát na příliš vysokých teplotách, které bacily zneškodňují. Navíc pokud oblečení sušíte venku, nemáte záruku, že se do vaší noční košilky či trička vašeho manžela nezamiluje kolem letící bacil. A jste tam, kde jste byli před vypráním.  Nejlepším způsobem, jak se těchto nežádoucích parazitů zbavit, je žehlení. Ta správná žehlička a její vysoká teplota, jednou provždy ukončí tento problém, protože dezinfikuje přirozenou silou páry a zabíjí až 99,99 virů a bakterií. 

Tip od nás: Šetřete při žehlení čas 

  • Po vyprání oblečení ihned vytáhněte z pračky, abyste zabránili příliš velkému pomačkání – žehlení vám půjde rychleji a jednodušeji. 
  • Prádlo na žehlení si rozdělte na to, které se žehlí na nízkou, střední a vysokou teplotu. Nebudete tak muset během žehlení přepínat u každého kusu intenzitu teploty a žehlení bude mnohem snazší a rychlejší. 
  • Naučte se správně žehlit se svou žehličkou, protože každá je jiná a má jedinečné funkce a vlastnosti. 
  • Perfektní péče o vaše oblečení obstarají moderní napařovače oděvů, které jsou nyní velmi trendy. Dejte sbohem zdlouhavé instalaci žehlicího prkna a zapínání žehličky! S ručním napařovačem oděvy vyžehlíte přímo na ramínku a neskutečně rychle. Stačí zavěsit opěrnou desku za ramínko s oděvem, uchopit napařovač a zázraky se dějí na počkání. Doslova.

Svěžest a atraktivnější vzhled 

Samotné praní k tomu, aby vaše oblečení vypadalo svěže, stylově a úhledně, nestačí. Žehlička dokáže doslova zázraky a každou nakrčenou část oblečení dokonale vyrovná. Díky tomu budou mít vaše šaty, kalhoty či topy sofistikovanější vzhled. Zkuste třeba napařovač oděvů. Výsledek vás nadchne. 

Ochrana oblečení 

Znáte to. Koupíte si šaty a po prvním nošení víte, že je to láska na celý život. Až na to, že se oblečení častým nošením bohužel opotřebovává. Věděli jste, že velkým benefitem žehlení je, že chrání oblečení před poškozením či povětrnostními podmínkami? Díky tomu vydrží textilie déle jako nové a nebudou působit opotřebovaně. Nevěříte? Vyzkoušejte to s touto perfektní fashion žehličkou! 

Věděli jste, že …?

Velmi důležitým parametrem při výběru a koupi žehličky je její žehlicí plocha. Ta by měla být při kvalitní žehličce klouzavá a s keramickým tvrdým povrchem, který je odolný proti poškrábání. Zásadní jsou i otvory na žehličce, které musí být aktivní pro co nejsnazší a nejefektivnější vyžehlení. Takové benefity vám poskytnou žehličky značky Tefal a také Rowenta, která má těchto otvorů nejvíce.

Oblečení má vliv na to, jak vás lidé vnímají 

Jak se říká, první dojem můžete udělat jenom jednou. A lidé si vás opravdu často zafixují na základě toho, co vyzařujete, jak působíte a jak jste oblečení nebo upravení. První dojem je velmi důležitý, a proto si dejte záležet na tom, jak na lidi působíte. Je to jedním z rozhodujících faktorů například při pohovoru do nové práce, při získávání nových klientů nebo když se snažíte zapůsobit na člověka, se kterým byste se chtěli přátelit nebo blíže poznat. Ženy nám dají jistě za pravdu, pokud řekneme, že si jedna druhou navzájem měříme od hlavy až k patě a na základě toho si vytváříme prvotní názor. 

Žehlení jako relaxační činnost 

Žehlení nemusí být nepříjemná, úmorná práce a nuda. Pokud máte kvalitní žehličku, jde to téměř samo a za výsledný upravený vzhled to minimum úsilí rozhodně stojí. Navíc si při žehlení můžete užít relax, například si pustit oblíbenou hudbu, zhlédnout seriál nebo zapojit děti, které vyžehlené prádlo budou skládat nebo odnášet do skříně. Spojíte tak příjemné s užitečným a strávíte se svou rodinou více času. 

Tušili jste, že žehlení vašeho oblečení má tolik úžasných benefitů? Přestože je doba rychlá, můžete zpomalit a vypnout. Jak? Zavedením rituálů, mezi které patří i činnosti, u nichž můžete takzvaně vypnout. Jako je například právě žehlení. S moderní žehličkou, se kterou se žehlení nepodobá adrenalinovému sportu (nepropálit manželovu oblíbenou košili nebo dceřinu sukýnku je občas o nervy), u této domácí práce opravdu můžete relaxovat. A ještě mít dobrý pocit ze smysluplné a dobře odvedené domácí práce. 

 Vraťte žehlení do vaší domácnosti, uvidíte, je to hračka!

Nejnovější články


Kategorie

Produkty

Napařovač oděvů Tefal Access Steam Care DT9100E0
Napařovač oděvů Tefal Access Steam Care DT9100E0
1939 Kč
Napařovací žehlička Tefal Ultimate Pure FV9845E0
Napařovací žehlička Tefal Ultimate Pure FV9845E0
2499 Kč
Napařovač oděvů Tefal  Ixeo Power QT2020E0
Napařovač oděvů Tefal Ixeo Power QT2020E0
9459 Kč

Související kategorie e-shopu


Další články

Zářivě čistá pleť – každodenní rituály pro krásu

Zářivě čistá pleť – každodenní rituály pro krásu

Každá žena chce být krásná a mít zářivě čistou pleť, která bude působit mladistvě, svěže a bude sjednocená. Nevíte však, jak na to, jaké přípravky používat, co pleti dopřát a jak často jí dopřát to, co potřebuje? Jak vlastně správně pečovat o pleť? Vytvořte si vlastní každodenní rituály pro krásu a výsledek se zaručeně dostaví. Poradíme vám, jaké doplňky přidat do vašeho denního rituálu péče o pleť.

Přečíst celý článek