Home & Cook Blog> Technologie> Napařovací žehlička – jaké jsou její benefity a jak funguje?
13.10.2021

Napařovací žehlička – jaké jsou její benefity a jak funguje?

Žehlení jako úmorná, vyčerpávající a časově náročná aktivita? Mýtus dob minulých! Díky nejnovějším technologiím a inovacím se žehlení bát nemusíte, ba naopak. Napařovací žehlička patří k nejpoužívanějším typům žehliček. A ne náhodou. Jaké jsou její benefity a čím je napařovací žehlička speciální?

Co si budeme nalhávat, žijeme v době sociálních sítí, srovnávání, porovnávání a do jisté míry i povrchnosti. Trendy se mění, ale některé věci zůstávají stále stejné. Čistý a upravený vzhled je základ. Lidé se také čím dál víc obracejí od kvantity ke kvalitě – raději si koupí dražší kousek, který vydrží déle. Ať už však vaše oblíbená halenka stála stovku, či pár tisíc, musíte se o ni dobře starat. Tedy, pokud chcete, aby vám vydržela. Šetrné praní není jedinou disciplínou, které je potřeba se věnovat. Prádlo je potřeba také šetrně žehlit, aby nejen vytvořilo dokonalý, upravený vzhled, ale oblečení i chránilo. Proto pokud máte rádi své oblečení, výběr žehličky nepodceňte. Největší fashion hit jsou napařovací žehličky, přečtěte si proč.

Benefity napařovací žehličky

• Profesionální vzhled oblečenínapařovací žehlička je nejlepší volbou, pokud chcete, aby mělo vaše oblečení dokonalý vzhled. Kromě toho, že oblečení vyžehlí, díky páře zůstanou vlákna na oděvu déle rovná. Vaše oblečení tak bude vypadat svěže po celý den.

Časová efektivnost– díky napařovací žehličce vyžehlíte oblečení dokonale rychle, je vhodná i pro lidi, kteří cestují a potřebují mít oblečení rychle vyžehlené.

Kompatibilita látek – každá tkanina má jiné požadavky, proto je důležité použít na každou jinou teplotní frekvenci. Výhodou napařovací žehličky je, že tento benefit teplotní regulace nabízí.

Bezpečné používání – ve srovnání s různými alternativami je výhodou napařovací žehličky, že nepotřebuje neustálý dohled, protože nejnovější modely disponují funkcí automatického vypnutí, pokud je zapnutá žehlička jistou dobu pasivní. Jestli takovou právě hledáte, zkuste tuto napařovací žehličku, která má automatické bezpečnostní vypínání.

Snadná údržba – díky snadné údržbě a efektivnímu používání se stala napařovací žehlička velmi oblíbenou. Její údržba je navíc nenáročná, vyžaduje jen otírání vlhkým hadříkem, aby se v ní nebo na ní neusazoval prach z žehleného oblečení, a vyprázdnění nádoby na vodu po každém použití.

Co přesně znamená napařovací žehlička a jak funguje?

Koncept napařovací žehličky je poměrně jednoduchý. Železo proměňuje elektrickou energii na tepelnou, přičemž v napařovací žehličce prochází elektřina přes speciální spirálu, jež se zahřívá a přenáší všechno teplo na žehlicí plochu žehličky. Jde o lisovací žehličku se zásobníkem na zadržování vody, která se teplem žehličky mění na páru a vylučuje se přes žehlicí plochu na lisovací látku. Tuto vyhřátou vodu používá žehlička na eliminaci záhybů na oblečení nebo látkách, které nemusí být zcela vhodné pro žehlení suchým teplem.

Postup je takový, že do zásobníku se nalije destilovaná voda, kterou po nahřátí žehličky postupně přemění speciální topná tělesa na páru. Horká pára přitom vychází z několika otvorů žehličky. Když následně pára uvolní jednotlivá vlákna oblečení, lisovací činnost napařovací žehličky vyhladí záhyby.

Na rukojeti žehličky se nachází mechanický spínač, který umožňuje uživateli nastavit intenzitu páry. Samotná pára by přitom měla vycházet z malých otvorů žehličky umístěných v blízkosti hrotu lisovací desky. Intenzivní pára se často používá při žehlení těžších materiálů a látek, jako jsou záclony nebo lůžkoviny.

Nejčastější chyba, kterou dělají lidé s funkcí páry? Nepoužívají ji!

Většina majitelů napařovacích žehliček ví, že jejich žehlička má funkci páry. Paradoxem je, že často nevědí, jak ji správně používat, případně ji nepoužívají vůbec. Přitom je malá ikonka páry na žehličce vaším nejlepším přítelem v situacích, kdy je vaše prádlo a oblečení příliš zmačkané. Účelem této funkce v žehličce je nepřetržitě produkovat páru v době, kdy je žehlička zapnutá. Pára je totiž klíčem k bezchybnému žehlení, díky ní se umíme zbavit záhybů na oblečení.

Zásobník na vodu

Nezapomeňte, že když žehličku naplníte destilovanou vodou, je nutné dát jí dostatek času na zahřátí. Každá žehlička je jiná, proto byste si vždy měli dokonale nastudovat parametry a funkce té konkrétní, kterou vlastníte nebo se chystáte koupit. Když pomocníky v domácnosti znáte a adekvátně se o ně staráte, můžete zabránit jejich opotřebovanosti a zajistit jim delší životnost. Jedna věc je nechat žehličku dobře nahřát, další zase nenechat ji příliš přehřát. V takovém případě se může stát, že vám voda ze zásobníku bude vytékat. Pokud žehlíte oblečení, které je velmi pomačkané, stiskněte tlačítko, které vypouští páru. Díky této páře rychleji vyžehlíte jednotlivé kusy oděvu.

Každý druh látky vyžaduje jinou péči

Předtím než se pustíte do samotného žehlení, zkuste udělat následující věc, díky níž ušetříte čas a vaše žehlení bude efektivnější a méně náročné pro vaši žehličku. Roztřiďte jednotlivé oděvy na základě toho, jak moc jsou pomačkané a také podle typu materiálu a jeho potřeb. Ne každý druh oděvu je možné žehlit při stejné teplotě. Pokud byste se stejnou intenzivní teplotou žehlili jemnou hedvábnou halenku a povlečení na peřinu, může se stát, že si halenku zničíte, což by byla velká škoda. Proto je důležité před žehlením zkontrolovat štítky na oblečení, abyste zjistili, jak při žehlení postupovat, protože většina žehliček má nastavení pro různé druhy látek.

TIP

Užitečné pro vás může být začít žehlit choulostivější typy látek a postupně přecházet k těžším druhům materiálů. Takto své žehličce poskytnete dostatek času na přizpůsobení se teplotním nastavením.

Nejnovější články


Kategorie

Produkty

Napařovací žehlička Rowenta SteamForce DW9240F1
Napařovací žehlička Rowenta SteamForce DW9240F1
2999 Kč
Napařovací žehlička Tefal Turbo Pro FV5697E1
Napařovací žehlička Tefal Turbo Pro FV5697E1
1999 Kč
Napařovací žehlička Tefal Ultimate Pure FV9844E0
Napařovací žehlička Tefal Ultimate Pure FV9844E0
2899 Kč
Napařovací žehlička Tefal Ultimate Pure FV9845E0
Napařovací žehlička Tefal Ultimate Pure FV9845E0
2499 Kč

Související kategorie e-shopu


Další články

Robotický versus tyčový vysavač

Robotický versus tyčový vysavač

Nejste fanoušky vysávání a rozhodli jste se, že dáte klasickému vysavači sbohem? Na trhu existují dva typy vysavačů, které vám výrazně ušetří čas i nervy. Robotický i tyčový vysavač jsou neocenitelní pomocníci do domácnosti, díky kterým už vysávání nebude horor. Který z nich je ale pro vás ten pravý? Podívejte se na základní rozdíly.

Přečíst celý článek
Novinky ze světa vysavačů

Novinky ze světa vysavačů

Moderní doba nám přináší zasloužený komfort při péči o domácnost a pravidelném úklidu. Mezi nejméně oblíbenými aktivitami vede vysávání. Zapomeňte na hadici a kabel do elektřiny, o který je umění se nepřerazit. Vysávání je v 21. století hračka. Inspirujte se aktuálními trendy ze světa vysavačů.

Přečíst celý článek