Home & Cook Blog> Péče o domácnost> Jak pečovat o gril
13.12.2021

Jak pečovat o gril

Aby vám dobře sloužil ještě dlouho, dopřejte svému grilu správnou péči. Vyčistíte ho pomocí speciálních pomůcek, které vám tento nepříliš populární úkon značně ulehčí. Pokud máte venkovní gril, nezapomeňte ho kromě drobné údržby chránit před deštěm a zimou pořádným zazimováním.

Čištění grilu se často, přiznejme si to otevřeně, zanedbává. Je to celkem pochopitelné – komu se chce „patlat“ s mastnotou a černotou. Je však velmi důležité péči nezanedbat. U čištění se vyplatí řídit se heslem: co můžeš udělati dnes, neodkládej na zítřek. Zbytky jídel setřete z grilu, ještě když je teplý, půjde to tak nejlépe. Stačí papírem, hadříkem. Pozor, nepoužívejte čisticí prostředek, v kombinaci s teplotou by mohl na výrobek působit agresivně.

Jak perfektně vyčistit rošt

Samotný rošt pak nejlépe vyčistíte po vychladnutí grilu pomocí kartáče. Někdy je přibalený už z výroby, jindy si ho musíte koupit zvlášť. V tom případě je dobré vědět, že ne každý kartáč se hodí na každý gril. Litinu a nerez potěší ocelové štětiny, smaltovaný zase mosazné. Při čištění můžete využít i houbičky s drsnějším povrchem. Milovníky vychytávek potěší sprej sloužící na promazání roštu, aby se nečistoty daly lehce odstranit.

Věnovat roštu náležitou péči je důležité i z bezpečnostního hlediska. Pokud na něm necháváme mastnotu, plameny šlehající z grilu mohou být vyšší a určitě nechcete, aby se někdo popálil. Nemluvě o tom, že tuk usazovaný na roštu po rozpálení grilu stéká dolů na uhlíky a karcinogenní kouř proniká do připravovaných pokrmů.

TIP

Používejte příslušenství ke grilům, díky kterému vykouzlíte například skvělé lasagne nebo vafle. Tyto vychytávky jsou navíc modulární – dají se z grilu sundat a vložit do myčky nádobí.

Čím čistit? Postačí voda s jarem

Jaký prostředek je nejvhodnější na čištění grilu? Na rošt i další části lze s úspěchem použít obyčejnou vodu s jarem nebo mýdlem, ale na trhu najdete i produkty určené pro grily, dokonce i v nano provedení.

Povrch grilu zvláštní péči nevyžaduje, nemusíte jej voskovat, natírat ani jinak udržovat. Když je špinavý, umyjte jej vodou s jarem. Abyste mu dodali lesk, můžete smíchat ocet s vodou v poměru asi jedna ku dvěma a směsí gril přeleštit.

TIP

Chcete grilovat i v zimě? Pořiďte si ferrari mezi elektrickými grily. Kontaktní gril Tefal Optigrill+ Snacking&Baking obsahuje příslušenství pro přípravu slaných i sladkých pokrmů – milovat budete pečicí nádobu pro upečení lahodných croissantů, bulek na hamburgery či domácí pizzy a s dalším dílem zvládnete i perfektní vafle. Dalším benefitem je ultrasnadná údržba – má vyjímatelné desky a tác na šťávu můžete bez obav hodit do myčky.

Jak chránit gril

Gril zbytečně nevystavujte nepřízni počasí. Zbytky tuku mohou venku kvůli počasí žluknout a vytvářet kyseliny, které jsou schopné výrobek poškodit. Po skončení používání jej vždy zakryjte. Postačí na to obyčejná plachta, ale lepší je krytí, které výrobci většinou dodávají jako příslušenství.

Gril by vůbec neměl přijít do kontaktu s deštěm nebo sněhem, v letním období zase s pylem nebo prachem. Přezimovat ho nechte na suchém a relativně teplém místě. Pokud však takovou možnost nemáte, nemusí mu ublížit ani zimování venku, dbejte však na „kabátek“.

TIP

Šikovnou pomůckou při čištění se může stát speciální štětec, který vyčistí hůře dostupná „zákoutí“ grilu. Hodí se i škrabka, s níž snadno odstraníte hrubé nečistoty.

Nejnovější články


Kategorie

Produkty

Elektrický gril Tefal Ultracompact GC305012
Elektrický gril Tefal Ultracompact GC305012
2799 Kč
Elektrický gril Tefal Supergrill XL timer GC461B34
Elektrický gril Tefal Supergrill XL timer GC461B34
3899 Kč
Elektrický gril Tefal Optigrill Elite GC750D30
Elektrický gril Tefal Optigrill Elite GC750D30
5799 Kč
Elektrický gril Tefal Optigrill Elite XL GC760D30
Elektrický gril Tefal Optigrill Elite XL GC760D30
6999 Kč

Související kategorie e-shopu


Další články