Home & Cook Blog> Život v kuchyni> Jak na to, aby kuchyň po vaření a pečení nevypadala jako po výbuchu? Hlavně s klidem
2.9.2021

Jak na to, aby kuchyň po vaření a pečení nevypadala jako po výbuchu? Hlavně s klidem

Jak na to, aby kuchyň nevypadala po vaření jako po výbuchu
Jak na to, aby kuchyň nevypadala po vaření jako po výbuchu

Existují dva tipy lidí: jedni, kteří jsou v životě i kuchyni organizovaní, postupují přesně podle receptu či osvědčených postupů. Všechny ingredience si připraví pěkně předem, průběžně po sobě uklízí a po dvouhodinové operaci je výsledkem nejen skvělé jídlo nádherně naservírované na talíři a podávané na epesně prostřeném stole, ale i dokonale uklizená kuchyň. A potom jsou tu ti druzí.

Pokud vás chytá po přečtení předchozích řádků lehká deprese (protože po vaření ve vašem podání vypadá kuchyň jako po válce), nezoufejte a čtěte dál. Tento článek je totiž přesně pro vás. Pravděpodobně totiž patříte do kategorie vášnivých, kreativních, expresivních kuchařů, kterým v záchvatu kulinářské inspirace prostě nezbývá mentální kapacita na tak přízemní věc, jako je úklid. Soustředíte se na to, co je tady a teď (vaření). Nikoliv na to, co bude potom (likvidace následků kuchyňského experimentu).   

Jak vyhrát bitvu s nepořádkem? Vařte jako stratég 

Přinášíme několik tipů, jak nemuset potlačovat své já a přitom se lehce zorganizovat tak, abyste po jednom vaření nemuseli pravidelně provádět generální úklid ještě další dva dny. Čtěte dál. Poradíme, jak kuchyňským apokalyptickým výjevům efektivně předcházet: 

1. Vaření a pečení si rozvrhněte

Kdo přijde do vaší kuchyně, má dojem, že krmíte buď armádu, nebo vám teče ze stropu. Jaký jiný důvod by mohl existovat, aby měl člověk třicet hrnců a pánví na plotně, vedle plotny, vedle dřezu, ve dřezu, po celé lince i na podlaze. Jak tomu předcházet? 

Řešením je vaření či pečení si rozvrhnout tak, abyste efektivně pracovali s nádobím i s časem. Pokud například máte vařit něco dvoufázově, nemusíte použít hned dvě pánve. Použijte jenom jednu. Velí recept vyndat maso a na výpeku udělat omáčku? Vyndejte maso, dejte ho do misky a až přijde jeho chvíle, zase ho vraťte do stejné pánve, odkud jste ho vzali. 

TIP

Máte málo místa na plotně? Zkuste stohovatelné nádobí s odjímatelnou rukojetí. S „ručkou“ hravě zvládnete přesun mezi pánvemi a hrnci, a nejen že šetří místo, ale jedním klikem přesunete pánev do trouby či do lednice – geniální!

2. Ingredience si předem připravte 

Nestíhám, nestačím, všechno bublá, syčí, olej stříká… nepřipomíná vám to něco? Položte si však jinou otázku: jak zvládáte time management v běžném životě? Pokud chodíte do práce a zvládáte tam být (alespoň relativně) na čas znamená to, že určitou dávku sebeorganizace máte. Výborně! Člověk sám sebe organizuje skrze návyky, díky kterým dělá věci jednu po druhé v logické návaznosti bez většího přemýšlení. A přesně takové návyky (jako máte např.  ráno, abyste odešli včas z domu), si můžete celkem snadno osvojit i při vaření.  Panika v kuchyni vzniká ve chvíli, kdy se vám na pánvi smaží kupříkladu cibule, už už se pálí a vy teprve čistíte krevety, které by už dávno měly dělat cibuli na pánvi společnost. 

Řešením je připravit si všechny ingredience předem. Cibuli nakrájejte opravdu najemno (povede se např. díky ručnímu sekáčku) do jedné misky, mezitím, co krájíte, už rozmrazujte krevety, ty poté dejte do další misky. Na začátku vaření či pečení byste měli mít v ideálním případě vše připravené. Šetříte tak čas i nervy. 

3. Průběžně vysávejte

Temperamentní tipy kuchařů nekrájejí cibuli, ale prosekávají se mačetou skrz cibulový prales. Neporcují maso, ale zápasí s ním na život a na smrt 

Řešením je buďto krotit svůj temperament, nebo podlahu průběžně vysávat. K tomu nezbytně potřebujete tyčový vysavač zaparkovaný v dosahu kuchyňské linky. Je nedocenitelným pomocníkem v boji proti nepořádku na podlaze. Po každém úkonu (krájení cibule, nakládání masa, sypání mouky do mísy) vezměte vysavač a podlahu pod kuchyňskou linkou vysajte.  

4. Nedejte nádobí šanci 

Podařila se vám uklidit podlaha a ani na kuchyňské lince či sporáku nejsou podezřelé fleky?  Bravo! Teď se ještě podíváme jak na to, aby se všude neválely hrnce a dřez nepřetékal špinavým nádobím. I když vaříte nebo pečete promyšleně, bez nádobí to prostě nejde. Jak docílit toho, že ve chvíli, kdy je jídlo či voňavá bábovka na stole, není po nádobí zašpiněném při přípravě ani vidu? 

Řešení: Pokud máte myčku, je to snadné. Jakmile vyšleháte bílky a přidáte je do těsta, nádobu od bílků šoupněte do myčky. A takto to dělejte s každým použitým kusem nádobí, který už nebudete potřebovat. Nemáte myčku a nestíháte v průběhu nádobí umýt usušit a uklidit? Zdání klame. Vaří se vám v hrnci deset minut špagety? Odmyjte si nádobí. Dopéká se na pět minut v troubě steak? Nádobí usušte a ukliďte. Zkrátka a dobře –každou volnou vteřinu využijte k tomu, abyste část nádobí zlikvidovali.  

5. Vařte s klidem 

Mnoho lidí o sobě prohlašuje, že jsou v kuchyni prostě nešikovní. Vždy jim vypadne z ruky pytel s moukou, rozsype se cukr nebo vylije olej po podlaze. Není to o šikovnosti či nešikovnosti, ale o koncentraci. Pokud nejste v kulinářské panice, vaříte s rozvahou a klidem a víte přesně co děláte, pravděpodobnost katastrofy se snižuje.  

Řešení: Vaření a pečení si naplánujte – nebudete mít pocit, že nestíháte, nebudete panikařit, a tím pádem uděláte menší nepořádek. Jak to? Je to logické. Nemáte totiž šest rukou a ani při nejlepší vůli nemůžete v jeden moment míchat něco, co se vaří v hrnci, krájet, podlévat vodou a třeba k tomu ještě hledat koření ve spižírně. Uvidíte. Pokud dodržíte vše výše uvedené, vsadíme vařečku na to, že vaše nešikovnost bude najednou ta tam a vy se budete po kuchyni pohybovat s lehkostí a ladností podobné baletnímu mistru, nikoliv s grácií slona v porcelánu. 

Nejnovější články


Kategorie

Produkty

Vysokorychlostní stolní vařící mixér Tefal Ultrablend Cook BL962B38
Vysokorychlostní stolní vařící mixér Tefal Ultrablend Cook BL962B38
3799 Kč
Multifunkční elektrický tlakový hrnec Tefal Cook4me+ CY851130
Multifunkční elektrický tlakový hrnec Tefal Cook4me+ CY851130
4799 Kč
Ruční sekáček Tefal 5 Second Chopper K1330404 500 ml
Ruční sekáček Tefal 5 Second Chopper K1330404 500 ml
409 Kč
Sada nádobí Tefal Ingenio Titanium Fusion L6839153 8 ks
Sada nádobí Tefal Ingenio Titanium Fusion L6839153 8 ks
3299 Kč

Související kategorie e-shopu


Další články

Přeneste si díky kávě kus světa až k sobě domů

Přeneste si díky kávě kus světa až k sobě domů

Jiný kraj, jiný mrav! To platí nejen o typickém chování obyvatel různých zemí světa, ale také o způsobu, jakým si vychutnávají svoji každodenní kávu. Abyste se přenesli přes půlku světa do své oblíbené destinace, nemusíte se hned zvedat ze svého křesla a vyrážet na letiště. Stačí si doma připravit kávu tak, jak ji milují tam, kde to milujete vy. Dokonalou atmosféru své oblíbené země si můžete vykouzlit i sami doma.

Přečíst celý článek
Nejvíc trendy kávové nápoje roku 2021

Nejvíc trendy kávové nápoje roku 2021

Káva má mnoho benefitů, je to nápoj, bez něhož si častokrát neumíme představit svůj den. Krásně voní, ještě lépe chutná a ideálně i lákavě vypadá. Jaké provedení a speciální přípravy kávy jsou v roce 2021 in? Připravte si je v pohodlí domova!

Přečíst celý článek