Home & Cook Blog> Péče o domácnost> Jste úspěšní v práci? Buďte manažerem i doma – plánujte a delegujte
27.10.2021

Jste úspěšní v práci? Buďte manažerem i doma – plánujte a delegujte

Jste organizovaní v práci? Organizujte i práce v domácnosti.

Máte pocit, že je toho na vás někdy opravdu moc? Odcházíte pozdě večer z práce domů, kde vás ještě čekají každodenní povinnosti a nutný úklid? Zkuste si úklid naplánovat a získejte volný čas nejen pro sebe, ale i pro svou rodinu a své blízké. Inspirujte se tipy, které váš úklid urychlí a zjednoduší.

Jak začít

Pracujete ve vysoké manažerské pozici a máte pod sebou několik desítek zaměstnanců, přesto máte pocit, že se vám doma nedaří efektivně plánovat práci a úklid domácnosti je pro vás stresující záležitostí? Začněte krok za krokem a postupně zvládněte time management své domácnosti na profesionální úrovni. Představte si, že je úklid a s ním spojené každodenní povinnosti zajímavým projektem k řešení.

Vytvořte si plán

Určitě jste už slyšeli, že skvělý plán vám pomůže nejen v práci, ale také v osobním životě. Nebojte si naplánovat svůj úklid, vyberte si nejen den v týdnu, ale také čas a konkrétní aktivitu. Klidně si sepište plán úklidu krok po kroku a splněnou činnost si škrtněte barevným fixem. Na první pohled tak uvidíte, kolik práce jste zvládli a jak úspěšní jste byli.

Denní úklid

K denním povinnostem rozhodně patří umývání nádobí a ve většině domácností také vaření. To vám výrazně urychlí a také ulehčí multifunkční hrnec Tefal, který vám nabídne až 25 různých automatických programů od klasického vaření přes vaření v páře až po pomalé vaření. Ke každodenním úklidovým činnostem často patří i zametání, případně vracení používaných věcí na jejich stálé místo.

Týdenní úklid

Pokud doma nemáte děti nebo zvířecího mazlíčka, jednou týdně utřete prach a vyluxujte. V případě potřeby je možné luxovat i častěji. Opět si urychlete úklid pomocí chytrého robotického vysavače s mopem značky Rowenta. Oceníte sací výkon 2700 Pa, ale také výdrž na jedno nabití až 150 minut. Tento vysavač navíc vysává i vytírá zároveň, což vám ušetří spoustu drahocenného času. Díky propojením s WiFi je možné naplánovat si úklid vaší domácnosti odkudkoliv a kdykoliv. Jednou za týden je potřeba vynést také odpadky, zalít květiny a prát prádlo. Nezapomínejte na pečlivý úklid koupelny.

Robotický vysavač s mopem je skvělý pomocník do domácnosti – vysává i vytírá v jednom.

Měsíční úklid

Zpříjemněte si měsíční úklid, kdy je potřeba převléct postele, vyprat ložní prádlo, ale také závěsy, ubrusy a další textilní i dekorační vybavení domu. Ošetřete vinylové nebo dřevěné podlahy speciálními přípravky, doplňte osvěžovače vzduchu a vyčistěte myčku, varnou konvici i ledničku s mrazákem.

Sezonní úklid

U sezonního úklidu se většinou jedná o vytřídění skříní s oblečením a uložení zimního nebo letního oblečení například na půdu. Skvělým tipem jsou také vakuové pytle, do nichž uložíte i lůžkoviny. Jednou za čas je nutné uklidit skříně, šuplíky a komody. Zbavte se starých a nepotřebných věcí, vyhoďte staré účtenky, ukliďte knihovnu a nebojte se pustit do rekonstrukce svého bydlení.

Zapojte celou rodinu

Sepište si jednotlivé činnosti, ať už se jedná o umývání nádobí, utírání prachu, nebo třeba luxování. Poté zapojte do úklidu celou rodinu. Velkou výhodou bude získání volného času a možnost strávit jej například v přírodě nebo na výletě. Nebraňte se tomu, že požádáte o pomoc svého partnera a zapojte také děti. Zkuste jim úklid zpříjemnit například motivační soutěží nebo sladkou odměnou.

Do úklidu zapojte celou rodinu.

Základní pravidla úklidu

  • Pravidelným úklidem si zjednodušíte velký víkendový úklid nebo i měsíční úklid. Pokud po sobě ihned uklidíte to, co použijete, nestane se vám, že se ve vaší domácnosti začnou tvořit hromádky oblečení, knih nebo třeba obalů od potravin.
  • Nikdy se nesnažte uklidit vše najednou. Rozdělte si jednotlivé činnosti i do dalších dnů a stanovte si například pátek jako den pro praní prádla, sobotu na utírání prachu a třeba neděli si nechte volnou pro rodinné aktivity.
  • K efektivnímu úklidu je potřeba mít plán s přesným postupem jednotlivých činností. Rozhodně byste neměli začít úklidem kuchyně, ve které chcete vařit, nebo úklidem koupelny, v níž hodláte sprchovat květiny.
  • Začínejte vždy s činnostmi, kdy se potýkáte s největším nepořádkem. Nejdříve vytřiďte spíž, vyčistěte pelíšky svým mazlíčkům nebo se pusťte do odmrazení a umytí ledničky. Nenechávejte si nejhorší nepořádek na konec, kdy už se vám do úklidu nebude chtít. Poslední úklidovou činností může být finální zametení nebo zalití květin.

Neocenitelní pomocníci

Aby byla starost o vaši domácnost příjemnější, pořiďte si chytré úklidové pomůcky. Ty vám ušetří čas, zjednoduší, a navíc výrazně zrychlí práci. V dnešní moderní době už nemusíme být odkázáni na jednoduché nástroje, ale můžeme se spolehnout na multifunkčnost a robotiku. Je na vás, zda si pořídíte zmíněný multifunkční hrnec, díky němuž nestrávíte v kuchyni víc času, než je nutné, nebo si vyberete robotický vysavač, parní mop, případně místo žehličky raději napařovač oděvů. Využijete jej nejen na to, aby vaše oblečení vypadalo jako nové, ale skvěle se hodí i pro renovaci čalounění, dezinfekci a čištění záclon i závěsů.

Napařovač oděvů je neocenitelným pomocníkem při žehlení. Šetří čas i nervy.

K vysavačům přidáme ještě jeden praktický TIP

Bezdrátový tyčový vysavač šetří nejen čas, ale i nervy. Můžete ho dát v bytě téměř kamkoliv, kde bude vždy po ruce – například na zeď za dveřmi nebo do rohu. Odpadnou vám tak výpravy pro vysavač do komory, hledání zásuvky i hra na obíhanou s kabelem a hadicí, které musíte s klasickým sáčkovým vysavačem pravidelně absolvovat. Ovládání bezdrátového tyčového vysavače je ultrasnadné, a navíc i praktické: vysává i vytírá zároveň, díky ohebnému kloubu se dostane pohodlně i pod nízký nábytek a na jedno cvaknutí z něj uděláte ruční vysavač.

Jak si úklid zpříjemnit

Největší odměnou vám bude uklizený prostor, kde se vám bude lépe dýchat, budete se cítit svěže a znovu se zamilujete do svého domu nebo uklizeného bytu. Zpříjemněte si úklid rytmickou hudbou, klidně si zpívejte nahlas a zapojením ostatních členů domácnosti si užijte společně strávený čas. Úklidem svého domova si vytváříte otevřený prostor pro nové zážitky, úklid může být i terapií, kdy si utřídíte jednotlivé myšlenky a emoce sami v sobě.

Nejnovější články


Kategorie

Produkty

Napařovač oděvů Tefal Ixeo+ QT1510E0
Napařovač oděvů Tefal Ixeo+ QT1510E0
6599 Kč
Tyčový vysavač Rowenta X-Force Flex 11.60 Aqua RH9890WO
Tyčový vysavač Rowenta X-Force Flex 11.60 Aqua RH9890WO
9999 Kč
Robotický vysavač Rowenta X-Plorer Serie 75 Animal RR7675WH
Robotický vysavač Rowenta X-Plorer Serie 75 Animal RR7675WH
6999 Kč
Parní mop Rowenta Steam Power Extreme Brush RY6555WH
Parní mop Rowenta Steam Power Extreme Brush RY6555WH
2947 Kč

Související kategorie e-shopu


Další články

Jak na čistý vzduch v domácnosti

Jak na čistý vzduch v domácnosti

Čistý vzduch v domácnosti je základem pevného zdraví. Právě proto vám poradíme, jak jej udržovat čistý, ať se vám doma lépe dýchá. Přinášíme vám několik tipů, jak vzduch pravidelně čistit v průběhu celého roku. V případě příliš suchého vzduchu použijte zvlhčovač vzduchu, v opačném případě vám pomůže zase odvlhčovač. V neposlední řadě se o čistý vzduch v domácnosti postará také čistička vzduchu.

Přečíst celý článek
Objevte tajemství dokonalého žehlení

Objevte tajemství dokonalého žehlení

Věděli jste, že historie žehlení sahá až do starověku a dob faraonů? V této době se žehlilo nejčastěji studeným způsobem – dřevěnými nebo kostěnými předměty se oblečení vyhladilo do požadovaného tvaru. Jakým způsobem se žehlí dnes? Jakou žehličku si vybrat, aby vám práci usnadnila? Objevte s námi tajemství dokonalého žehlení.

Přečíst celý článek