Home & Cook Blog> Péče o domácnost> Konečně ve svém!
5.11.2021

Konečně ve svém!

Zařizujete si první domácnost? Poradíme, bez čeho se neobejdete a co zřejmě potřebovat nebudete. Startovací bydlení, ať už vlastní, nebo pronajaté, může být pro mladého člověka, který měl zatím zkušenost jen s bydlením u rodičů nebo na internátu, velkou výzvou. Jak si první bydlení zařídit elegantně a přitom funkčně? Jak malý byt opticky zvětšit? Co neopomenout a co je zbytečné pořizovat? Podívejme se na to spolu.

Lednice a pračka jako nutný základ

I když se říká, že kdo má židli, ten bydlí, jeden kus vybavení se dá přece jen považovat za důležitější. Začněte lednicí. Doporučujeme vybírat spíše modely s větším objemem, i když za ně zaplatíte trochu více. Pokud zvolíte menší výrobek, zřejmě vás nemine časté provádění náročné logistické operace s cílem dostat dovnitř vše, co je potřeba. To samé platí o mrazáku. Raději trochu větší než miniaturní. Samozřejmě se neobejdete také bez pračky. Startovací byty mají většinou malou koupelnu, vybírejte proto z úzkých praček, které se plní vrchem. Na kvalitu praní to nemá žádný vliv.

Bez vysavače to nepůjde

Další věcí, bez které se neobejdete (tedy, pokud chcete žít v uklizeném a čistém domově), je vysavač. Pokud máte v bytě málo místa, doporučujeme tyčový vysavač. Nezabírá místo v komoře, postavíte ho kamkoliv do rohu nebo prostě pověsíte na zeď. Chcete šetřit místo maximálně? Pořiďte si tyčový vysavač, který zároveň vysává i vytírá. Nemusíte tak nikde skladovat mop, hadry a kýble a úklid bude hračka. Navíc bude vždy po ruce, což značně usnadní mnohdy nelehký úkol udržet v bytě pořádek. Zaujala vás varianta zavěšení na zeď, ale nejste žádný domácí kutil? Nebojte se, u tyčového vysavače najdete držák na stěnu i návod, s nímž instalaci zvládne i technický antitalent.

Žehlička je nezbytná pro čistý a upravený domov i vzhled

Na žehličku se často zapomíná. Dnešní doba však na vzhled klade extrémní důraz. Nebojte se, žehlení není nic složitého a investice do kvalitní žehličky vám díru do rozpočtu také neudělá. Pokud chcete mít řešení vše v jednom a neshánět po jednom žehlicí prkno, žehličku atd., doporučujeme ideální řešení, kterým je napařovač v kombinaci se žehlicím prknem. Nezabere zbytečně moc místa a super výsledek je zaručen.

Pralinkovač spíše ne, toustovač ano, kávovar zvažte

Pokud se zatím v kuchyni spíše jen rozkoukáváte, pravděpodobně hned nevyužijete specializované výrobky typu rozměrného kuchyňského robotu, odšťavňovače, smoothie makeru, stolního grilu, domácí pekárny, remosky, vaflovače, pralinkovače, zmrzlinovače, výrobníku cukrové vaty, sušičky ovoce, přístroje na výrobu párků v rohlíku, napěňovače mléka, výrobníku sody, vinotéky, fritovacího hrnce či kráječe na uzeniny nebo chléb. Jsou to sice šikovní pomocníci, ale zabírají dost místa. Jejich čas přijde později. Ve startovacím bytě však určitě oceníte tyčový mixér, ruční šlehač, rychlovarnou konvici, topinkovač nebo toustovač. Pro milovníky kávy samozřejmě nemůže chybět kávovar. Pokud se bez dobré kávy prostě neobejdete, ale nechcete rovnou investovat půlku výplaty či kapesného, začněte se základním kapslovým kávovarem, káva z něj je silná a chutná. Pokud jste však kávový fajnšmekr a trváte na domácí kávě jako z kavárny, i pro vás existuje řešení. Variantou, jež umí kávu prvotřídní úrovně a zároveň na rozdíl od profesionálních mašin nezabere moc místa, je například tento kávovar, který uspokojí i ty nejnáročnější.

Hrnce, pánev, příbory a nádobí

Nepotřebujete kuchyňskou výbavu michelinského kuchaře. Jsou však věci, bez nichž se při vaření neobejdete. Samozřejmě, dnes je trendy jídlo objednávat, ale co si budeme povídat, domácí vaření je nejen ekonomičtější, ale mnohdy také lepší pro zdraví. Co si tedy pořídit, aby vám ze základu v kuchyni nic nechybělo?

Z kuchyňského náčiní budete potřebovat ideálně dva menší a dva větší hrnce, jeden dva kastroly, jednu až dvě pánve. Nejvíce se vám vyplatí praktické sady hrnců. A to nejen finančně – většinou obsahují i pánev a benefitem je, že nebudete mít hrnce každý pes jiná ves, ale ve sjednoceném designu. Potřebovat budete taky sadu kvalitních nožů, menší i větší zapékací nádobu, plech a alespoň dvě dřevěná prkénka na krájení. Povinnou výbavou jsou i talíře, příbory, hrnečky a skleničky, dále pak vařečky, naběračky, obracečky či cedník. Vyplatí se také pořídit si praktické plastové krabičky v nejrůznějších velikostech. Budete mít lepší přehled o tom, co v lednici máte nebo nemáte.

TIP

Pokud bojujete s místem, doporučujeme prostorově opravdu úspornou variantu. Stohovatelné nádobí je neodmyslitelnou součástí výbavy malých bytů. Hrnce zapadnou jeden do druhého a sada nádobí tak zapadne i do té nejmenší kuchyně.

Úložného prostoru není nikdy dost

Nábytek volte spíše minimalistický, rustikální styl se do menších prostor příliš nehodí, může působit těžkopádněji a opticky prostor zmenšovat. Vyplatí se jednoduché tvary, čisté linie. Šikovným řešením může být modulový nábytek, který lze skládat jako stavebnici. S doplňky a dekoracemi spíše opatrně, abyste byt nezahltili. Barva stěn se hodí bílá nebo béžová, i to prostor zvětší, naopak tmavé barvy jej výrazně zmenší.

Postel bez úložného prostoru sice vypadá elegantněji, ale startovací bydlení si většinou vyžaduje praktická řešení. Prostor, kam budete moct uložit kufry, polštáře, deky, boty na zimu a další věci, které aktuálně nepotřebujete, oceníte vždy. Gauč by měl být rozkládací. Jednak získáte další úložné prostory a také si budete moci zvát na delší návštěvy rodiče či přátele. Tak ať se vám hezky bydlí!

Nejnovější články


Kategorie

Produkty

Sada nádobí Tefal Cook&Cool E493S674 6 ks
Sada nádobí Tefal Cook&Cool E493S674 6 ks
2899 Kč
Napařovač oděvů Tefal  Ixeo Power QT2020E0
Napařovač oděvů Tefal Ixeo Power QT2020E0
9459 Kč
Tyčový vysavač Rowenta Air Force RH6543WH červený
Tyčový vysavač Rowenta Air Force RH6543WH červený
3299 Kč
Sendvičovač Tefal Ultracompact SM155212
Sendvičovač Tefal Ultracompact SM155212
639 Kč

Související kategorie e-shopu


Další články

Inspirace na vánoční dárky pro ženy a pro muže

Inspirace na vánoční dárky pro ženy a pro muže

Co koupit ženě nebo muži k Vánocům? Potěšte svou partnerku či svého partnera chytrým dárkem do domácnosti, který jim ušetří práci i čas. Nebo takovým, který jim zpříjemní péči o vzhled. Přinášíme nápady na vánoční dárky pro ženy a pro muže, které na Štědrý večer udělají zaručeně radost každému.

Přečíst celý článek
Záruka k nákupu: ROWENTA SE POSTARÁ

Záruka k nákupu: ROWENTA SE POSTARÁ

I když jsou vysavače značky Rowenta dlouhodobě zárukou kvality, může se stát, že se váš produkt poškodí nebo bude potřeba opravit chybný komponent. Myslíme dopředu, a proto jsme pro vás připravili bezplatnou službu ROWENTA SE POSTARÁ, s níž vám nabídneme po koupi vysavače nadstandardní péči.

Přečíst celý článek
Jak vysávat a vytírat zároveň

Jak vysávat a vytírat zároveň

Poradíme vám, jak a proč vysávat a vytírat zároveň. Také vám vysvětlíme, jak celý proces funguje, a dáme tipy, jaký vysavač by pro vás mohl být ideální. Zaručujeme, že už nebudete chtít uklízet jinak.

Přečíst celý článek