Home & Cook Blog> Krása a zdraví> Vaření, praní, nebo čištění? U kterých úklidových aktivit spálíte nejvíce kalorií?
26.8.2021

Vaření, praní, nebo čištění? U kterých úklidových aktivit spálíte nejvíce kalorií?

Kolik kalorií spálíte při domácích pracích
Kolik kalorií spálíte při domácích pracích? Po pořádném úklidu nemusíte do fitka

Tématem hubnutí při úklidu se zabýval i britský deník Daily Mail. Z jeho statistik vyplývá, že každá třetí žena úklid nikoliv nenávidí, ale dokonce miluje! Pro 33 % žen je tak úklid skrytou vášní. Možná si říkáte: jak může někdo milovat uklízení? Existuje minimálně jeden pádný důvod: výsledkem úklidu není jenom krásně uklizený domov, ale také krásně vyrýsované tělo – při úklidu jsou přirozeně zapojovány všechny svaly v těle – důkladný úklid tak hravě nahradí návštěvu fitka. Nevěříte? Uvěříte. Jedná se o vědecky podložená fakta. 

Vědci z institutu Good Housekeeping (ano, na zkoumání úklidu domácnosti existuje speciální institut) zkoumali právě to, kolik kalorií spálí lidské tělo při úklidu. A výsledek? Účastníci spálili během testu průměrně 600 kalorií za 120 minut. Pro srovnání: půjdete-li si ráno zaběhat, za pět kilometrů spálíte v průměru 374 kalorií – tedy téměř polovinu, co při důkladném úklidu. 

Expertka přes úklid Verity Mannová pro Daily Mail uvedla: „Ne každý má rád domácí práce. A mnoho lidí konkrétní práce vyloženě nesnáší – proto se jim do nich často nechce. I na tom, co nás nebaví, se však dají najít pozitiva – při vykonávání domácích prací přirozeně posilujeme své tělo a jsme více fit.” Pojďme se podívat, jaké aktivity vás dostanou nejrychleji do formy. 

Při jakém úklidu spalujeme nejvíce? V institutu provedli průzkum opravdu do detailu. Zaměřili se i na to, u jaké činnosti spálíte nejvíce kalorií. Kolik můžete u jednotlivých činností za 30 minut spálit kalorií? Sestavili jsme pro vás TOP 10 žebříček: 

1. Mytí oken – 172 kalorií  

Mytí oken je aktivita, kterou nevykonáváme zrovna každý den, ale jednou za čas se do úklidového harmonogramu rozhodně zařadit vyplatí. Výsledek nebude jenom krásný výhled přes perfektně umytá okna, ale i perfektně vyrýsované tělo. 

2. Vytírání – 160 kalorií   

U vytírání zapojíte především břišní a prsní svaly. Při této aktivitě budete nejvíce posilovat, pokud zvolíte klasiku – hadr a kýbl. Pokud vyloženě neaspirujete na tělo kulturisty a jde vám spíše o to udržet se fit, zkuste parní mop. Mimo snadného ovládání má vícero benefitů: můžete ho použít na všechny typy podlah, a navíc likviduje až 99 % bakterií a mikrobů. Úklid s parním mopem je tak skvělou volbu pro zdravé tělo i zdravou domácnost. 

3. Utírání prachu – 150 kalorií  

Utírání prachu je skvělou aktivitou pro zpevnění paží. Pokud opravdu poctivě utřete každou poličku, římsu či skříňku v bytě, pořádně se zapotíte a ruce vás budou večer bolet, jako byste strávili dvě hodiny v posilovně. 

4. Luxování – 129 kalorií  

Tytam jsou časy, kdy za sebou člověk při úklidu vláčel několikakilogramový vysavač, rozčiloval se nad šňůrou vedoucí ze zásuvky, o kterou se v průměru desetkrát přerazil a s výsledkem stejně nebyl spokojený. Tyčové vysavače zcela změnily svět vysávání. S tyčovým vysavačem můžete úklid proměnit v plnohodnotný workout, ale i v hodinu salsy. Zpevněte bříško a během úklidu dělejte výpady. Posílíte tak nohy a vytvarujete si zadek do plavek. Pokud jste spíš na tanec, doporučujeme jako partnera na úklidový tanec například tohoto fešáka. 

5. Věšení prádla – 112 kalorií   

Pokud nemáte sušičku a věšíte prádlo, máme pro vás tip, jak spálit ještě více kalorií. Koš s prádlem položte nikoliv na stůl či postel nebo jiné vyvýšené místo, ale na podlahu pod sušák – pro každý kus prádla se tak budete muset sehnout – během věšení prádla tak uděláte 20–30 dřepů ani nemrknete. Pokud nemáte klasický sušák, ale věšíte prádlo romanticky postaru na zahradě na šňůru, každý pohyb zpomalte, prodýchejte a soustřeďte se na protažení – tento způsob věšení prádla je skvělý na bolavá záda. 

6. Žehlení – 81 kalorií  

Žehlení je skvělou aktivitou na hubnutí – zvlášť pokud žehlíte delší časový úsek, např. hodinu. Chcete dosáhnout co nejlepších výsledků? Podsaďte pánev, zpevněte bříško a u žehlení hýbejte pouze horní polovinou těla. Posílíte tak především paže, ale i břicho, stehna a zadek. Pokud chcete, aby vypadalo vaše prádlo stejně skvěle jako vy, vyberte si takovou žehličku, se kterou se při žehlení zvládnete soustředit i na cvičení. 

7. Uspořádávání věcí – 60 kcal  

Znáte pořekadloUklizeno doma, uklizeno v životě“? Něco na tom bude. Systém a řád dělá nám lidem, obecně vzato, dobře. Pokud budete své věci průběžně uspořádávat a organizovat a vše bude mít své místo, bude se vám doma lépe existovat – nebudete půlhodiny hledat oblíbenou halenku, sukni, klíče nebo telefon. U uspořádávání věcí nejenže spálíte nějaké ty kalorie, ale můžete se i skvěle protáhnout – pokud rovnáte věci do horních poliček, protažení pořádně prodýchejte. Rovnáte-li věci do šuplíků nebo poliček u země, využijte to a s každou věcí, kterou ukládáte udělejte dřep.  

Organizování věcí v domácnosti vám udělá dobře nejen na těle, ale také na duši. Jak se říká: chcete-li si uklidit v životě, ukliďte si napřed doma. 

TIP

Když už jsme u těch kalorií, štíhlé linie a organizace, přidáme jeden praktický tip. Vařte si doma a jídlo organizujte do krabiček. Uvaříte skvělé a zdravé jídlo? Nedávejte ho v hrnci do lednice, zbytek jídla dejte do správně velké krabičky a tu dejte do lednice hezky na oči. Stejně tak to udělejte se zeleninou. Okurky nebo třeba papriky nakrájejte do menších krabiček. Spíš po nich tak v rychlosti sáhnete jako po snacku k televizi nebo zdravé svačince do práce.

 8. Úklid koupelny – 60 kalorií 

Koupelna je místo, kde se odehrává mnoho situací našeho běžného života. Začínáme zde den čištěním zubů a dalšími rituály, stejně jako ho zde končíme, zbavujeme se make-upu a příjemnou teplou vodou smýváme nejen prach a pot, ale také stres. Proto je důležité, aby koupelna byla místem příjemným a čistým. Úklid koupelny je komplexní disciplínou, u které zapojíte všechny svaly v těle. A po úklidu se můžete hned odměnit třeba horkou koupelí. 

9. Vaření – 57 kalorií 

Uvádět u vaření, kolik kalorií spálíte, nám přišlo napřed tak trochu kontraproduktivní – dá se předpokládat, že to, co uvaříte, si také sníte a kalorie tak či jinak zase přiberete. Není však příjemné vědět, že během vaření i něco málo spálíte? Pokud chcete spálit více kalorií, pusťte si k vaření hudbu a v kuchyni tančete. Čekáte, než se začne vařit voda v hrnci? Udělejte si několik dřepů. Máte nastavenou minutku, než se vám uvaří vajíčko naměkko? Využijte čas a udělejte „prkno“. Máte steak na dopečení v troubě? Dejte si desetiminutový strečink.  

Kolik kalorií spálíte u domácích prací
U vaření zpravidla vznikají prodlevy než se něco upeče, zahřeje….využijte tento čas efektivně – cvičením!

 TIP

To, že musíte trávit hodiny a hodiny u plotny, je již minulostí. Znáte pohádku Hrnečku, vař? Takový hrnec už není jenom v pohádkách. Do multifunkčního tlakového hrnce doslova stačí naházet ingredience a zapnout. Potom si můžete jít zaběhat, zajít do fitka nebo třeba vyvenčit pejska. Vrátíte se a oběd či večeři můžete servírovat.

A poslední tip na závěr: sestavte si úklidový workout plán. Kolik chcete denně spálit kalorií? Úklid může být v dosažení vašich fitness cílů dobrým pomocníkem. A kdo ví, třeba se i vy zařadíte mezi 33 % těch, kteří úklid milují.

Nejnovější články


Kategorie

Produkty

Multifunkční elektrický tlakový hrnec Tefal Cook4me+ CY851130
Multifunkční elektrický tlakový hrnec Tefal Cook4me+ CY851130
4799 Kč
Napařovací žehlička Tefal Ultimate Pure FV9845E0
Napařovací žehlička Tefal Ultimate Pure FV9845E0
2499 Kč
Dózy Tefal Master Seal Fresh K3029012 5ks
Dózy Tefal Master Seal Fresh K3029012 5ks
589 Kč
Tyčový vysavač Rowenta Air Force RH6543WH červený
Tyčový vysavač Rowenta Air Force RH6543WH červený
3299 Kč

Související kategorie e-shopu


Další články

Zpříjemněte si ráno kávovou meditací a nalaďte se na celý den

Zpříjemněte si ráno kávovou meditací a nalaďte se na celý den

Dopadá na vaši psychiku ponurá nálada pošmourných dní plných plískanic a nedostatku světla? Nenechte se rozhodit a využijte toto období na zklidnění, zpomalení a ponoření se do sebe. Právě chladné počasí přímo vybízí k tomu uvařit si horký čaj nebo kávu a pustit se do meditace, která vám zlepší vnímání přítomného okamžiku, ale také pomůže vašemu mozku odpočinout si.

Přečíst celý článek
Co nesmí chybět v koupelně moderního muže? 

Co nesmí chybět v koupelně moderního muže? 

I muži se chtějí líbit a cítit se dobře. Pečovat o sebe není marnivost, ale znak toho, že vám na sobě záleží. Pánská kosmetika, to není jen balzám po holení. Udělejte si v koupelně místo na další pečující přípravky – muž 21. století má stejné právo na poličku v koupelně jako žena! Pokud chce jít s dobou, musí o sebe patřičně pečovat.   

Přečíst celý článek
Jak se starat o vlasy v létě

Jak se starat o vlasy v létě

Poradíme vám, jak pečovat o vlasy v horkém letním období. Řekneme vám, co vlasům prospívá, a čemu byste se měli případně vyhnout. V následujícím článku tak naleznete základní rady, jak si udržet krásné a zdravé vlasy i v tom největším horku.

Přečíst celý článek